loading

Εβδομάδα 9 - 12

Άρθρο:    Μπελέγρη Ευγενία - Μαία Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται προοδευτικά και φτάνετε πλέον στο τέλος του α' τριμήνου. Σε αυτές τις εβδομάδες ολοκληρώνεται η βασική ανάπτυξη του εμβρύου, επομένως απομένει η ανάπτυξη και ωρίμανση του έως τον τοκετό.

Με το τέλος αυτών των εβδομάδων, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες αποβολής (που υπάρχουν σε κάθε εγκυμοσύνη) και αρχίζουν να υποχωρούν τα συμπτώματα που σας ενοχλούσαν όλο αυτό το διάστημα! Υπομονή λοιπόν, μέχρι τη λήξη της 12ης εβδομάδας!

Στις 9-10 εβδομάδες τα συμπτώματα θα συνεχίζουν δυναμικά. Πιο έντονα αυτή την περίοδο θα είναι πιθανώς, βάρος στους μαστούς και συχνή εναλλαγή στη διάθεση σας. Συζητήστε ότι αισθάνεστε με τους δικούς σας ανθρώπους και εκφράστε όποια απορία σας δημιουργείται στη μαία ή το μαιευτήρα. Μοιραστείτε ότι έχετε μέσα σας. Είναι σημαντικό.

Σε αυτό το σημείο, θα τονίζουμε ξανά τη σημασία της καλής διατροφής και της ένταξης της άσκησης στην καθημερινότητα σας.

Προτιμείστε τροφές με βάση το άμυλο (δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά), γαλακτομικά και κρέας (σας υπενθυμίζουμε να αποφύγετε το ωμό ή το όχι καλά ψημένο). Συνεχίζετε τη λήψη συμπληρωμάτων που σας έχει συστηθεί και κυρίως το φυλλικό οξύ.

loading

Το μωρό σας αυτές τις εβδομάδες

Η ολοκλήρωση της βασικής του ανάπτυξης πλησιάζει!

Την 9η εβδομάδα σχηματίζονται η άνω και η κάτω γνάθος. Αν μπορούσατε να δείτε το μωρό σας, θα διακρίνατε το άνω χείλος καθώς και μικροσκοπικά ρουθουνάκια στη βάση της μυτούλας. Έχουν σχηματιστεί το στοματάκι και η γλώσσα.

Εμφανίζονται οι αρθρώσεις στα άκρα. Ολοκληρώνεται ο σχηματισμός των οστών και αναπτύσσονται οι χόνδροι. Η σκλήρυνση των οστών ξεκινάει στην ενδομήτρια ζωή αλλά ολοκληρώνεται πολύ αργότερα, στην εφηβεία!

Αναπτύσσεται το πεπτικό σύστημα χωρίς να λειτουργεί ακόμη. Αρχίζει να φυτρώνει χνούδι στο δέρμα και ξεκινάει η δημιουργία των ιδρωτοποιών αδένων. Τα νεφρά λειτουργούν και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα σχηματίζονται. Η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, τα νεφρά συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Ο εγκέφαλος μάλιστα έχει τετραπλασιαστεί!

Τα νεφρά λειτουργούν και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα σχηματίζονται. Η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, τα νεφρά συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Ο εγκέφαλος μάλιστα έχει τετραπλασιαστεί! Το εμβρυάκι κολυμπάει! Το σώμα του ισιώνει και μακραίνει σταδιακά. Τα ματάκια από τα πλάγια, έρχονται σιγά σιγά μπροστά, καλυμμένα από τα βλέφαρα.

Την 10η εβδομάδα αρχίζουν να σχηματίζονται τα αυτάκια και δημιουργούνται οι ακουστικοί πόροι. Η καρδούλα του μικρού σας χτυπάει με 180 παλμούς το λεπτό, δηλαδή 2-3 φορές περισσότερο από τη δική σας! Το έμβρυο πραγματοποιεί μικρές κινήσεις που είναι ορατές με τον υπέρηχο!

Τη 12η εβδομάδα το μωράκι σας έχει σχηματιστεί πλήρως. Όλα τα όργανα, τα μέλη, οι μύες και τα οστά βρίσκονται στη θέση τους.

Το κεφαλάκι του είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το σώμα του... αποτελεί το 1/3 του συνολικού του μήκους. Αυτό θα αλλάξει μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης. Τώρα οι κινήσεις του είναι πιο συχνές και πιο ζωηρές. Είναι νωρίς για να το αισθανθείτε ακόμη....... Πλησιάζει όμως η μαγική αυτή αίσθηση που έπειτα θα γίνει καθημερινότητα σας.

Αυτή την περίοδο, θα χρειαστεί να κάνετε και την πρώτη απαραίτητη εξέταση για ανίχνευση πιθανής γενετικής ανωμαλίας του εμβρύου. Είναι η αυχενική διαφάνεια που πραγματοποιείται από εξειδικευμένο υπερηχογραφιστή μεταξύ των εβδομάδων 11-13.

Μπορεί να συνδυαστεί με αιματολογικές εξετάσεις για ανίχνευση στο αίμα σας εμβρυικών δεικτών που σχετίζονται με πιθανές ανωμαλίες. Είναι μια τυπική αλλά απαραίτητη εξέταση που πραγματοποιείται σε κάθε εγκυμοσύνη. Αν υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, είναι πιθανό ο γιατρός ή η μαία σας να σας παραπέμψουν για πιο ακριβείς, επεμβατικές εξετάσεις...

Όλες τις εξετάσεις που αφορούν την εγκυμοσύνη, τις ενδείξεις καθώς και τις ημερομηνίες στις οποίες αυτές πρέπει να πραγματοποιηθούν θα τις βρείτε στα highlights.

Μέσω των καθορισμένων επισκέψεων για την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης σας, ενημερωθείτε. Ρωτήστε ότι έχετε ανάγκη. Βοηθήστε τον εαυτό σας να φτάσει στην πιο καλή και άνετη κατάσταση σας. Δικαιούστε κάθε πληροφορία για κάθε διαδικασία που θα επακολουθήσει και για κάθε πιθανή επιλογή που έχετε.

Είναι η εγκυμοσύνη σας, η δημιουργία ενός ανθρώπου δικού σας. Εξιδανικεύστε την και αναλάβετε κυρίαρχο ρόλο σε αυτή. Είστε η πρωταγωνίστρια.

Απολαύστε αυτή την περίοδο τώρα ειδικά που οι ενοχλήσεις του α' τριμήνου θα υποχωρήσουν.

Σχετικά άρθρα

Συνεργαζόμενο Ιατρείο
Οι ιατροί μας...

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας!

Image missing

Δείτε τους ιατρούς μας
Υπολογιστής Κύησης

Keep calm...due date is coming!

Image missing

Πότε θα γεννήσω?