loading

Εβδομάδα 33 - 36

Άρθρο:    Μπελέγρη Ευγενία - Μαία Εγκυμοσύνη

Ήρθε η ώρα να απολαύσετε την άδεια τοκετού από την εργασία σας. Εκμεταλλευτείτε τη στο έπακρο και χαλαρώστε.

Ο προτελευταίος μήνας είναι εδώ. Είτε περνάει γρήγορα είτε αργά, ο καιρός της γέννησης του μωρού σας πλησιάζει. Προχωράτε προς τα εκεί κάθε μέρα.

Αν δεν το έχετε κάνει ακόμη, στρέψτε ολοκληρωτικά το ενδιαφέρον σας στον επικείμενο τοκετό. Μιλήστε με τους δικούς σας ανθρώπους, με το σύντροφό σας, μοιραστείτε ανησυχίες.

Μαζέψτε απορίες και ότι σας απασχολεί σε μια λίστα και συζητήστε με το γιατρό ή τη μαία σας. Η σωστή και έγκυρη πληροφόρηση σας θα είναι το όπλο σας στην αντιμετώπιση μια πρωτόγνωρης κατάστασης, μειώνοντας το φόβο και το άγχος που προκαλεί η άγνοια.

Κάπου εδώ να επισημάνουμε πως είναι σπουδαίο να μάθετε να εμπιστεύεστε τη φύση και το σώμα σας. Ο τοκετός που έρχεται είναι ένστικτο. Εμπιστευθείτε το ένστικτο σας και ακολουθείστε το σώμα σας.

Συνεχίστε το καθημερινό περπάτημα σας –στα αλήθεια κάνει τόσο καλό!- και φορέστε άνετα υποδήματα.

Γύρω στις 36 εβδομάδες θα παρατηρήσετε κάποια σφιξίματα στην κοιλιακή χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ίσως είναι ελαφρά σκιρτήματα που μοιάζουν με τις κινήσεις του μωρού, ίσως είναι ενοχλήσεις, ίσως απλή πίεση, ίσως και πόνος. Ενημερώστε το γιατρό σας ή τη μαία σας.

Εφόσον είναι λίγα, ασυντόνιστα και όχι με συγκεκριμένη συχνότητα, μην ανησυχείτε.

Πρόκειται για τις συστολές Braxton Hicks, τις λεγόμενες προπαρασκευαστικές συστολές που εκτελεί η μήτρα ως «προπόνηση» για τον επερχόμενο τοκετό. Είναι φυσιολογικές. Παρατηρήστε τις. Σε περίπτωση έντονου πόνου, ενημερώστε το γιατρό ή τη μαία.

Από τις 36 εβδομάδες μπορείτε να ξεκινήσετε μασάζ περινέου όπως θα σας υποδείξει η μαία σας με τη βοήθεια ειδικού φυτικού ελαίου, παράλληλα με τις ασκήσεις Kegel που ήδη πραγματοποιείται ακολουθώντας τις οδηγίες των μαθημάτων σας.

Αυξάνετε έτσι την ελαστικότητα του δέρματος του περινέου και μειώνετε αρκετά τις πιθανότητα της περινεοτομής (άνευ επιπλοκής κι επείγουσας ένδειξης).

Προς το τέλος αυτών των εβδομάδων, θα ήταν φρόνιμο να κανονίσετε οτιδήποτε σχετίζεται με την επερχόμενη απουσία σας από το σπίτι λόγω τοκετού.

Αν έχετε άλλα παιδάκια, φροντίστε για τη φύλαξη τους. Ετοιμάστε τη βαλίτσα για το μαιευτήριο με όλα τα απαραίτητα πράγματα σας.

Έχετε προμηθευτεί ότι είναι απαραίτητο για τις πρώτες μέρες της λοχείας και το μωρό σας? Προλαβαίνετε ακόμη.

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών και Μαιευτών υπενθυμίζει ότι σε αυτή τη φάση ο τοκετός μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Να είστε προετοιμασμένη.

Αν προκληθεί τοκετός πριν τις 36 εβδομάδες, το νεογνό θεωρείται πρόωρο αλλά οι πιθανότητες επιπλοκών είναι εξαιρετικά χαμηλές σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Είστε σχεδόν στο τέλος, μην ανησυχείτε.

loading

Το μωρό σας αυτές τις εβδομάδες

Το μωράκι σας είναι τέλεια σχηματισμένο.

Τα οστά του κρανίου έχουν συνδεθεί αλλά δεν έχουν «δέσει» γιατί κατά τη διάρκεια της διέλευσης του από τον πυελογεννητικό σωλήνα στον επερχόμενο τοκετό, θα υποστούν μια ελαφριά εφίππευση.

Αν έχετε αγοράκι, οι όρχεις του τώρα μπαίνουν στο όσχεο.

Στο κοριτσάκι, οι ωοθήκες θα λάβουν τη θέση τους μετά τη γέννηση.

Η ανακύκλωση του αμνιακού υγρού συνεχίζεται. Η εναπόθεση του υποδόριου λίπους επίσης και αυτός είναι ο λόγος που το μωράκι σας παίρνει τόσο γρήγορα βάρος από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Τα νυχάκια του μπορεί να είναι μακριά τώρα.

Τα μάτια του έχουν ένα μπλε χρώμα το οποίο θα διατηρήσει και μετά τη γέννηση του, την πρώτη περίοδο της ζωής του. Αυτό είναι σύνηθες σε όλα τα νεογνά και μετά από ένα διάστημα τα ματάκια τους αποκτούν το χρώμα που είναι γενετικά προκαθορισμένο να έχουν.

Αυτές τις εβδομάδες, στο έντερο του εμβρύου υπάρχει μια καστανοπράσινη ουσία που ονομάζεται μηκώνιο. Θα αποτελέσει τα πρώτα κόπρανα του μωρού σας.

Σε περίπτωση δυσφορίας του κατά τον τοκετό, το έμβρυο είναι δυνατόν να απελευθερώσει μηκώνιο μέσα στην αμνιακή κοιλότητα και αυτό θα φανεί κατά τη ρήξη του αμνιακού σάκου, το «σπάσιμο» των νερών που έχετε ακουστά ή αμέσως μετά τη γέννηση, κατά την επισκόπηση του νεογνού.

Είναι μια κατάσταση που δεν την επιθυμούμε καθώς υπάρχει κίνδυνος εισρόφησης του μηκωνίου από το έμβρυο και για αυτό παρακολουθούμε διαρκώς εσάς και το μωράκι σε όλη τη διαδικασία του τοκετού.

Όλες οι πιθανές επιπλοκές και τα επείγοντα προβλήματα αναφέρονται σε διαφορετική ενότητα, με σκοπό την ενημέρωση σας και προετοιμασία σας κι όχι τη δημιουργία πρόσθετου άγχους. Σε κάθε περίπτωση, ενημερώνεστε από τη μαία σας και τον ιατρό σας.

Τώρα, επίσης, παράγεται στο έμβρυο μια ουσία που ονομάζεται κορτιζόλη και είναι υπεύθυνη για την ωρίμανση των πνευμόνων.

Το μωράκι σας τελειοποιείται ολοκληρωτικά με την πάροδο των 36 εβδομάδων.

Ανοιγοκλείνει τα βλέφαρα και οι αντιδράσεις του στο φως και το θόρυβο είναι αυξημένες.

Η κοιλιά σας πλέον σε κάθε του κίνηση αλλάζει σχήμα!!!

Σχετικά άρθρα

Συνεργαζόμενο Ιατρείο
Οι ιατροί μας...

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας!

Image missing

Δείτε τους ιατρούς μας
Υπολογιστής Κύησης

Keep calm...due date is coming!

Image missing

Πότε θα γεννήσω?