loading

Διατροφή - Ανάπτυξη

Άρθρο:    Μπελέγρη Ευγενία - Μαία Λοχεία

Το μωράκι σας ήρθε στη ζωή σας και εδώ θα σας δώσουμε ορισμένες σημαντικές πληροφορίες που χρειάζεστε σχετικά με την διατροφή του και την ανάπτυξή του.

Χωρίς να αποκλείουμε τις κυρίες που αδυνατούν να επιλέξουν τον θηλασμό ως τρόπο σίτισης των νεογνών τους για συγκεκριμένους λόγους, θεωρούμε δεδομένο, στο κείμενο αυτό, πως θηλάζετε αποκλειστικά, και οι πληροφορίες σχετικά με την διατροφή του νεογνού σας είναι βάσει θηλασμού. Εκτενέστερες πληροφορίες θα βρείτε στην ενότητα "Θηλασμός".

Όσες κυρίες έχουν επιλέξει τη χορήγηση φόρμουλας γάλακτος για συγκεκριμένους λόγους, μπορούν να ανατρέξουν στην ενότητα "Ειδικά Προβλήματα".

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται να μην χορηγήσετε στο μικρό οποιαδήποτε άλλη τροφή (π.χ. χαμομήλι, νερό, κρέμα). Κάθε έγκυος παράγει γάλα για το μωρό της που είναι έτοιμο και διαθέσιμο από τον τοκετό. Τις πρώτες ημέρες έχετε το πρωτόγαλα που είναι λεπτόρρευστο και μικρότερης ποσότητας, ιδανικό για να ξεδιψάσει το μωρό και να καθαρίσει τον γαστρεντερικό του σωλήνα.

Έπειτα, θα παρατηρήσετε, πως το γάλα έχει αλλάξει σύσταση, είναι κίτρινο και πλούσιο σε πρωτεϊνες και μεγαλύτερης ποσότητας. Η συγκέντρωσή του σε θρεπτικά συστατικά είναι τόσο μεγάλη που στο μωρό σας αρκεί μια μικρή ποσότητα για να χορτάσει, παρά το ότι και για άλλους λόγους φανερώνει μια αδυναμία να μένει αρκετή ώρα στο κάθε στήθος.

Το μωρό σας μπορεί να χρειάζεται γάλα αρκετά συχνά, ακόμη και κάθε μία ώρα - τις πρώτες ημέρες. Έπειτα όμως τα γεύματα θα γίνουν πλουσιότερα σε ποσότητα και έτσι θα αραιώσουν. Ο χρόνος ανάμεσα στα γεύματα ποικίλει καθώς κάθε μωράκι είναι διαφορετικό.

Όταν το μωράκι σας πεινάσει θα το δείξει με κάτι από τα παρακάτω:
• Μέσα στον ύπνο του αρχίζει να κινείται σαν να θέλει να ξυπνήσει.
• Κινεί το κεφάλι του με ένταση.
• Βάζει στο στόμα του τα δάχτυλά του ή ίσως το σεντονάκι του και ρουφάει.

(Είναι σημαντικό να εντοπίζετε γρήγορα αυτά τα σημεία και να παίρνετε το μωρό αγκαλιά, τοποθετώντας το στο στήθος, διότι αν το αφήσετε να πεινάσει πολύ και να εκνευριστεί, δεν θα καταφέρει ήρεμα να πιάσει τη θηλή και εσείς θα κουραστείτε και ίσως απογοητευτείτε. Επίσης, όταν τα μωράκια είναι εκνευρισμένα και πολύ πεινασμένα, τείνουν να αρπάζουν βίαια τη θηλή και να την τραυματίζουν.)

Όσον αφορά το βάρος τους, την 3η - 5η ημέρα ζωής υπάρχει μια απώλεια της τάξεως του 15% του βάρους γέννησης, το οποίο ανακτάται και πάλι περίπου στις 10 μέρες ζωής. Η μέτρηση του βάρους του καθημερινά δεν έχει νόημα όταν πάτε σπίτι. Είναι χρήσιμο να το ζυγίζετε 1 φορά την εβδομάδα τον πρώτο μήνα και να ενημερώνετε τον παιδίατρο.

Όσον αφορά το ύψος, αυξάνεται ταχύτατα τον πρώτο χρόνο ζωής. Αυτό που θα σας κάνει εντύπωση, είναι οι κινήσεις του μωρού σας τον πρώτο μήνα ζωής. Η μυϊκή δραστηριότητά του, αρχικά, χαρακτηρίζεται από ακούσιες κινήσεις, που το μωράκι δεν μπορεί να ελέγξει, και όμως τα αντανακλαστικά του είναι πολύ ανεπτυγμένα.

Δοκιμάστε να ακουμπήσετε ή να χαϊδέψετε το μάγουλό του. Θα γυρίσει προς το μέρος του χεριού σας και θα ανοίξει το στόμα, αναζητώντας τροφή. Τα μωρά γεννιούνται με την ικανότητα να θηλάζουν και τις πρώτες ημέρες ζωής το μαθαίνουν και το εξασκούν.

Σίγουρα, κάτι που θα σας απασχολεί είναι το σημείο στο κεφαλάκι του μωρού που όλοι ξέρουμε πως είναι μαλακό και ευαίσθητο. Πρόκειται για τη μεγάλη πηγή, που είναι σε σχήμα ρόμβου, βρίσκεται στην κορυφή της κεφαλής και τα οστά του κρανίου δεν έχουν ακόμη συνοστεωθεί, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη του εγκεφάλου τον πρώτο χρόνο.

Μπορεί να παρατηρήσετε πως το σημείο αυτό κινείται όταν το μωράκι σας αναπνέει. Μην τρομάζετε, είναι φυσιολογικό. Και μην φοβάστε να αγγίξετε το σημείο αυτό απαλά. Είναι ευαίσθητο αλλά και προστατευμένο με μια παχιά μεμβράνη που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα. Πάντα με προσοχή και χωρίς να ασκείτε πίεση όταν παίρνετε το μωρό σας αγκαλιά, όταν το πλένετε ή όταν το ντύνετε. Περίπου στον ένα χρόνο ζωής, κλείνει.

Ακόμη, ίσως παρατηρήσετε πως είτε έχετε αγοράκι είτε κοριτσάκι, μπορεί οι θηλές του να είναι ελαφρώς φουσκωμένες. Άλλοτε, αν έχετε κοριτσάκι μπορεί να παρατηρήσετε πως έχει κάποιες εκκρίσεις από τον κόλπο. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και οφείλονται στην επίδραση ορμονών που προήλθαν από εσάς πριν τον τοκετό.

Δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας και ο παιδίατρος θα σας το επιβεβαιώσει. Σε λίγες εβδομάδες, θα είναι και πάλι όλα φυσιολογικά.

Και τα σημάδια που έχω παρατηρήσει στο δερματάκι του?

Πολλά νεογνά φέρουν σημαδάκια ή εξανθήματα, κυρίως στο κεφάλι ή το πρόσωπο, τα οποία προέρχονται από τον τοκετό, είναι φυσιολογικά και αναμένεται να εξαφανισθούν μόνα τους σταδιακά.

Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε κάποια από αυτά και αν χρήζουν αντιμετώπισης:

• Επίπεδα αγγειώματα: Κηλίδες ροζ χρώματος στη βάση της μύτης, το μέτωπο και τον αυχένα. Εξαφανίζονται μόνα τους τους πρώτους μήνες ζωής.
• Μογγολοειδείς κηλίδες: Εκτεταμένες επιφάνειες, χρώματος μπλε, σαν μώλωπες. Στην πλάτη ή στους γλουτούς. Εξαφανίζονται στους 6 μήνες.
• Φλυκταινώδεις μελανώσεις: Μικρές φυσαλίδες που ξεραίνονται σύντομα, αφήνοντας σκούρα στίγματα. Τα σημάδια εξαφανίζονται μετά από λίγες εβδομάδες.
• Κεχριά: Μικρά, λευκά εξογκώματα (ή κίτρινα) στην μύτη ή στο πιγούνι. Εξαφανίζονται την 2η με 3η εβδομάδα ζωής.
• Ιδρώα: Διογκωμένο εξάνθημα με μικρές φυσαλίδες που περιέχουν διάφανο ή γαλακτώδες υγρό. Υποχωρεί με τον απλό καθαρισμό.
• Τοξικό ερύθημα: Εξάνθημα με κόκκινες κηλίδες που έχουν κιτρινωπές ή λευκές φυσαλίδες. Εξαφανίζεται την πρώτη εβδομάδα.
• Ηβώδη αιμαγγειώματα: Κόκκινα στίγματα τραχιάς υφής. Στην αρχή είναι αχνά ή άσπρα, και έπειτα γίνονται κόκκινα. Μπορεί να εξαπλωθούν αλλά τελικά υποχωρούν και εξαφανίζονται μόνα τους.
• Ομαλά αιμαγγειώματα: Εκτεταμένες πορφυρές περιοχές ακανόνιστου σχήματος. Χρειάζονται θεραπεία σε μεγαλύτερη ηλικία.

...Και το χρώμα στα ματάκια του?

Τα περισσότερα νεογνά γεννιούνται με ανοιχτόχρωμα ματάκια, πολλές φορές μπλε, γεγονός που παραξενεύει τους γονείς όταν κανείς στην οικογένεια δεν φέρει τέτοια γονίδια. Το γενετικά προκαθορισμένο χρώμα των ματιών του μωρού σας θα εμφανισθεί ανάμεσα στους 6 και 12 μήνες ζωής

Το μωρό σας δεν θα σταματάει να σας εκπλήσσει!

Σχετικά άρθρα