loading

Ειδικά προβλήματα στο νεογνό

Άρθρο:    Μπελέγρη Ευγενία - Μαία Ειδικά προβλήματα

Πρόωρα νεογνά

Κάθε νεογνό που γεννιέται πριν τις 36 εβδομάδες κύησης θεωρείται πρόωρο. Συνήθως, όλα τα πρόωρα έχουν χαμηλό βάρος γέννησης.

Τα μωράκια αυτά, λόγω του ότι δεν συμπλήρωσαν και τις τελευταίες εβδομάδες εγκυμοσύνης, ίσως αντιμετωπίσουν ορισμένα προβλήματα με κάποια οργανικά τους συστήματα ανάλογα την εβδομάδα εγκυμοσύνης στην οποία γεννήθηκαν και για το λόγο ότι δεν είναι όλα τα συστήματα του οργανισμού έτοιμα πριν τις 36 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα, προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι τα εξής:

• Aναπνευστικά.

Οι πνεύμονες ωριμάζουν τελευταίοι στο έμβρυο. Έτσι, τα πρόωρα νεογνά συχνά έχουν επιπόλαιη και άρρυθμη αναπνοή, πνευμοθώρακα, ατελεκτασία, εμφυσήματα κλπ. Το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας είναι επίσης συχνό και το πιο σοβαρό που μπορεί να εμφανίσει ένα πρόωρο νεογνό. Σε περιπτώσεις προωρότητας, η μητέρα λαμβάνει προγεννητικά κορτικοστεροειδή που επιταχύνουν την ανάπτυξη των πνευμόνων του εμβρύου.

• Κυκλοφορικά.

Το πρόωρο νεογνό μπορεί να παρουσιάσει ταχυκαρδία, βραδυκαρδία ή έκτακτες συστολές.

• Πεπτικά.

Τα πρόωρα νεογνά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στη σίτιση. Παρουσιάζουν συχνές αναγωγές. Υπάρχει κίνδυνος εισρόφησης διότι τα αντανακλαστικά δεν είναι ανεπτυγμένα. Η χωρητικότητα του στομάχου είναι μικρή και η απορροφησιμότητα των θρεπτικών συστατικών επίσης ενώ παράλληλα υπάρχει ανάγκη για κατανάλωση αυξημένων θερμίδων. Η σίτιση συζητάται με τον παιδίατρο ανάλογα την περίπτωση.

• Νευρολογικά.

Τα πρόωρα νεογνά ίσως παρουσιάσουν σπασμούς. Τα αντανακλαστικά επίσης είναι μειωμένα.

• Ανοσολογικά.

Το αμυντικό σύστημα ενός πρόωρου νεογνού είναι μειωμένο και το καθιστά επιρρεπές σε λοιμώξεις.

Τα πρόωρα νεογνά συνήθως νοσηλεύονται σε θερμοκοιτίδα, η οποία παρέχει σταθερή θερμοκρασία και υγρασία, απομόνωση από το περιβάλλον, ρυθμιζόμενη χορήγηση οξυγόνου κι ευκολότερη παρακολούθηση τους.

Νεογνά διαβητικών μητέρων

Τα νεογνά διαβητικών μητερών είναι μακροσωμικά και γεννιούνται συνήθως με αυξημένο βάρος γέννησης. Εκτός αυτού, μπορεί να παρουσιάσουν αναπνευστικές διαταραχές, μυοκαρδιοπάθεια (που συνήθως είναι καλής πρόγνωσης), υπογλυκαιμία, υπασβεσταιμία, πολυερυθραιμία και υπερχολερυθρηναιμία για αυτό χρήζουν σχολαστικής παρακολούθησης και άμεσης αντιμετώπισης των παραπάνω συμπτωμάτων. Η πρόγνωση έτσι είναι άριστη.

Ίκτερος

Ίκτερο ονομάζουμε την κίτρινη χροιά που παίρνει το δέρμα και οι βλενογόννοι. Οφείλεται σε αύξηση της χολερυθρύνης του αίματος, που είναι μια ουσία που απελευθερώνεται κατά τη λύση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο ίκτερος σε ένα νεογνό μπορεί να είναι φυσιολογικός και αναμενόμενος αλλά μπορεί να οφείλεται και σε παθολογικούς παράγοντες.

Φυσιολογικός ίκτερος

Το νεογνό γεννιέται με αυξημένο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία έπειτα αρχίζουν να καταστρέφονται. Έτσι, παράγεται χολερυθρύνη η οποία είναι ελαφρώς αυξημένη και παρατηρείται ήπιος ίκτερος τη 2η-4η ημέρα ζωής που συνήθως υποχωρεί μόνος του χωρίς θεραπεία.

Αιμολυτικός ίκτερος

Βαρύς ίκτερος που θα εμφανιστεί στο 1ο 24ωρο θα πρέπει να παραπέμψει σε υποψία αιμόλυσης. Αυτός ο ίκτερος χρήζει φωτοθεραπείας και αφαιμαξομετάγγισης.

Ίκτερος από μητρικό γάλα

Πρόκειται για έναν ήπιο συνήθως ίκτερο που εμφανίζεται την 3η-4η ημέρα ζωής και οφείλεται σε μητρικές ορμόνες και ένζυμα. Συνήθως, δεν χρειάζεται διακοπή του θηλασμού.

Πηγές: Στοιχεία Νεογνολογίας, Σ.Χ.Αντωνιάδης, 2000, ISBN: 960-8122-36-8

Σχετικά άρθρα

Συνεργαζόμενο Ιατρείο
Οι ιατροί μας...

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας!

Image missing

Δείτε τους ιατρούς μας
Υπολογιστής Κύησης

Keep calm...due date is coming!

Image missing

Πότε θα γεννήσω?