loading

Ειδικά προβλήματα στον θηλασμό

Άρθρο:    Μπελέγρη Ευγενία - Μαία Ειδικά προβλήματα

Υπάρχουν συνήθη και μη προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά το θηλασμό και να προκαλέσουν άγχος κι ενοχλήσεις στη μαμά.

Κάποια αντιμετωπίζονται συντηρητικά με εγκατάσταση σωστού προγράμματος και τεχνικών θηλασμού ενώ για άλλα θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό και πιθανώς να λάβετε φαρμακευτική αγωγή. Όλα όμως από τα παρακάτω μπορούν να προληφθούν με 100% επιτυχία και να αποφευχθούν, για αυτό είναι μεγάλης σημασίας η σωστή ενημέρωση και η λήψη των κατάλληλων για εσάς μέτρων.

Τραυματισμός θηλών και πόνος

Κατά τη σύλληψη της θηλής από το νεογνό, ο πόνος είναι φυσιολογικός εφόσον υποχωρήσει μετά.

Αν όμως παραμένει κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μάλλον δεν κρατάτε το μωρό σε σωστή θέση με αποτέλεσμα τη λάθος σύλληψη της θηλής με κίνδυνο των τραυματισμό της.

Αν πονάτε κατά το θηλασμό, πάρτε το μωρό από το στήθος και τοποθετήστε το ξανά. Μην το απομακρύνετε απότομα από το μαστό, αλλά τοποθετήστε ένα δάχτυλο ανάμεσα στο στόμα και τη θηλή ώστε να απελευθερώθεί η περιοχή που έχει συλληφθεί.

Φροντίστε να είστε ήρεμη και να κάθεστε άνετα αλλά και το μωρό να είναι ήρεμο γιατί σε κατάσταση ανησυχίας, είναι πιθανό να αρπάξει βίαια τη θηλή σας και αυτό να επιφέρει τραυματισμό. Θυμηθείτε πάντα να κινείτε με τα χέρια σας το μωρό επάνω στο στήθος και όχι να μετακινήστε εσείς ώστε να λάβετε μαζί τη σωστή θέση θηλασμού.

Αν ο πόνος συνεχίζεται, παρατηρήσετε τραυματισμό ή και αίμα, επικοινωνήστε με τη μαία σας.

Οι ακόλουθες τακτικές θα βοηθήσουν:
• Μετά από κάθε θηλασμό, εξάγετε 1-2 σταγόνες γάλα και αλείφτε με αυτό τη θηλή.
• Αφήστε τις θηλές να στεγνώσουν πριν ντυθείτε.
• Πριν βγάλετε τη μπλούζα, το νυχτικό σας ή το σουτιέν σας για να θηλάσετε, βρέξτε ελαφρώς την περιοχή ώστε το ύφασμα να ξεκολλήσει εύκολα από τη θηλή σας σε περίπτωση που υπήρχε κάποια μικρή διαρροή γάλακτος και το γάλα είχε ξεραθεί, κολλώντας την ευαίσθητη αυτή περιοχή με το ύφασμα.
• Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι στο στήθος σας γιατί ξεραίνει την περιοχή.
• Προτιμάτε βαμβακερά σουτιέν.
• Χρησιμοποιείτε αλοιφή λανολίνης σε τυχόν τραύματα.
• Μην σταματάτε τους θηλασμούς, μην παραλείπετε γεύματα.

Υπερφόρτωση μαστών - Πέτρωμα

Η υπερφόρτωση μαστών οφείλεται στην αυξημένη ποσότητα γάλακτος που παραμένει μέσα στο στήθος. Το γάλα που παραμένει μέσα στο μαστό θα στερεοποιηθεί και θα εντοπίζεται σαν "πέτρωμα" όταν ψηλαφάτε το μαστό.

Το πέτρωμα είναι επώδυνο και η απελευθέρωση αυτού του γάλακτος επιβάλλεται. Η υπερφόρτωση και το πέτρωμα οφείλονται σε λάθος θέση θηλασμού με αποτέλεσμα η κατανάλωση του γάλακτος από το μωρό να μην είναι ικανοποιητική σε ποσότητα.

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι ένα πολύ στενό σουτιέν, κάποιος τραυματισμός στο στήθος ή η παράλειψη κάποιου γεύματος θηλασμού.

Το μωρό σας είναι ο τέλειος ρυθμιστής της παραγωγής γάλακτος σας και ο σωστός θηλασμός ισοσταθμίζει τον κανόνα ζήτησης και προσφοράς. Οι μαστοί θα πρέπει να αδειάζουν πλήρως.

Το μασάζ στα σημεία που αισθάνεστε πετρωμένα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό εάν γίνεται επιμελώς και με υπομονή.

Επίσης, οι ζεστές κομπρέσες στα σημεία αυτά αλλά και ένα χλιαρό χαλαρωτικό ντους βοηθούν πάντα.

Μαστίτιδα

Το πέτρωμα του μαστού που δεν θα αντιμετωπιστεί είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μαστίτιδα που είναι μια αρκετά σοβαρή κατάσταση.

Πρόκεται για φλεγμονή του μαστού με συμπτώματα: ζεστός και ευαίσθητος μαστός με κόκκινα σημεία που είναι επώδυνα στο άγγιγμα, συμπτώματα γρίπης όπως πυρετός, αδυναμία, καταβολή.

Η μαστίτιδα μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα σε έναν υπερφορτωμένο μαστό και να χειροτερέψει επίσης γρήγορα. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε το θηλασμό διότι μπορεί να βοηθήσει στη γρήγορη ανάρρωση. Αν δεν υπάρχει βελτίωση μέσα σε 12 με 24 ώρες ή αν αισθανθείτε χειρότερα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Είναι πιθανό να σας χορηγήσει αντιβιωτική θεραπεία που είναι κατάλληλη για τη συνέχιση του θηλασμού.

Φροντίστε για τη σωστή συνέχιση του θηλασμού ζητώντας βοήθεια από τη μαία σας, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη που μπορεί να οδήγησαν στην υπερφόρτωση των μαστών σας.

Αντιβιωτική θεραπεία θα χρειαστείτε μόνο στην περίπτωση της μαστίτιδας. Σε υπερφόρτωση ή πέτρωμα των μαστών σας, απλά με την κατάλληλη από εσάς αντιμετώπιση, προλαμβάνετε τη μαστίτιδα και ανακουφίζεστε από τα συμπτώματα του πετρώματος.

Σχετικά άρθρα

Συνεργαζόμενο Ιατρείο
Οι ιατροί μας...

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας!

Image missing

Δείτε τους ιατρούς μας
Υπολογιστής Κύησης

Keep calm...due date is coming!

Image missing

Πότε θα γεννήσω?