loading

Επείγοντα προβλήματα

Άρθρο:    Μπελέγρη Ευγενία - Μαία Ειδικά προβλήματα

Ένα επείγον πρόβλημα μπορεί να συμβεί εξαιτίας ενός αριθμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων του στρες, κάποιου τραύματος, κάποιας γενετικής αιτιολογίας και άλλων. Σε κάποιες περιπτώσεις, το ιστορικό μιας γυναίκας που περιέχει στοιχεία για προηγούμενες εγκυμοσύνες και προηγούμενους τοκετούς, μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στον επαγγελματία υγείας που την παρακολουθεί ώστε να προβλέψει την πιθανότητα κάποιας επιπλοκής.

Κάποια σημεία και συμπτώματα επείγουσας κατάστασης μπορεί να είναι:

• Μειωμένη κινητικότητα του εμβρύου στο γ' τρίμηνο. Λιγότερες από 10 κινήσεις μέσα σε λίγες ώρες ίσως αποτελούν ένδειξη εμβρυικής δυσχέρειας.

• Παρουσία αίματος.
Συνήθως, η παρουσία καφέ ή ροζ χρώματος κηλίδων δεν προδιαθέτει για κάτι ανησυχητικό. Το ζωηρό κόκκινο αίμα, με πήγματα ή χωρίς, δεν είναι φυσιολογικό.

• Ροή αμνιακού υγρού.
Το αμνιακό υγρό είναι διαφανές με ίσως ελαφριά κίτρινη χροιά και η γυναίκα μπορεί να θεωρήσει πως πρόκειται για ούρα.

• Οξύς κοιλιακό πόνος.
Ο πόνος στο στομάχι ή χαμηλά στη μέση μπορεί να υποδεικνύει προεκλαμψία ή στο α' τρίμηνο μια έκτοπη κύηση. Μετά τον τοκετό, ο κοιλιακός πόνος που δεν σχετίζεται με τις συσπάσεις παλινδρόμησης της μήτρας μπορεί να είναι σημάδι λοίμωξης.

• Συστολές πριν τις 36 εβδομάδες κύησης.
Παραπέμπουν σε έναρξη πρόωρου τοκετού.

• Απότομη και γρήγορη αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Η υπέρταση είναι από τα πρώτα σημάδια τοξιναιμίας.

• Ξαφνικό οίδημα στα χέρια και τα πόδια, που μπορεί να οφείλεται σε κατακράτηση υγρών είναι σημάδι τοξιναιμίας.

• Δυσάρεστη οσμή των κολπικών υγρών προγεννητικά ή στην λοχεία.

• Πυρετός.

• Απώλεια συνείδησης που μπορεί να οφείλεται σε αρχή καταπληξίας λόγω αιμορραγίας ή εμβολής αμνιακού υγρού.

• Διαταραχές της όρασης και κεφαλαλγία. Σημάδια προεκλαμψίας.

Σε περίπτωση που οτιδήποτε σας φανεί περίεργο ή σας ανησυχήσει, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό ή τη μαία σας. Ανάλογα την περίπτωση, είτε θα καθησυχαστείτε είτε θα κληθείτε στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο.

Επείγουσες καταστάσεις αντιμετωπίζονται πάντα στο νοσοκομείο και η ταχύτητα μετάβασης είναι ζωτικής σημασίας. Όταν με οδηγία του γιατρού ή της μαίας σας μεταβείτε στο νοσοκομείο, θα ελεγχθείτε πλήρως εσείς αλλά και το έμβρυο.

Αν πρόκειται για κατάσταση εξαιρετικά επείγουσα, να είστε προετοιμασμένη πως θα υποβληθείτε σε άμεσο έλεγχο και θεραπεία, κάποιες φορές χωρίς να προλάβουν οι επαγγελματίες υγείας να σας ενημερώσουν έως σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Είναι σημαντικό να διατηρείτε την ψυχραιμία σας και να θυμάστε πως κάθε πράξη πραγματοποιείται με σκοπό την καλύτερη δυνατή έκβαση.

Παρακάτω, δίνουμε μια αδρή περιγραφή των διάφορων επείγουσων καταστάσεων. Είναι σπουδαίο να γνωρίζετε τα βασικά σημεία κινδύνου ώστε να μπορέσετε με τον άμεσο εντοπισμό τους να μιλήσετε έγκαιρα με το γιατρό ή τη μαία σας.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προϊδεάζεστε αρνητικά και να περάσετε την όμορφη περίοδο της εγκυμοσύνης σας με το φόβο πως κάτι θα συμβεί. Οι πιθανότητες επιπλοκών αφορούν ένα μικρό μέρος του πληθυσμού αλλά είναι πάντα σημαντικό να ενημερωνόμαστε και να προλαμβάνουμε καταστάσεις, ακόμη κι αν ανήκουμε στην ομάδα χαμηλού κινδύνου.

Επείγοντα προβλήματα στην εγκυμοσύνη

Έκτοπη κύηση

Έκτοπη κύηση ονομάζεται η κύηση κατά την οποία το γονιμοποιημένο ωάριο δεν εμφυτεύεται μέσα στο ενδομήτριο αλλά κάπου αλλού εκτός της μήτρας -συνήθως παραμένει στη σάλπιγγα. Σε περίπτωση που η εγκυμοσύνη δεν τερματιστεί από μόνη σε αρχικά στάδια, υπάρχει κίνδυνος η σάλπιγγα να υποστεί ρήξη με επακόλουθο την εσωτερική αιμορραγία και συνέπεια την μόνιμη υπογονιμότητα της γυναίκας.

Η έκτοπη κύηση συνήθως δίνει συμπτώματα στις 6 εβδομάδες περίπου. Αυτά είναι κοιλιακός πόνος, συνήθως από τη μια μεριά (όπου βρίσκεται η σάλπιγγα με το έμβρυο), τάση λιποθυμίας, κάποιες φορές αιμόρροια και ίσως πόνο στον ώμο που βρίσκεται από τη μεριά της σάλπιγγας. Με έναν υπέρηχο, ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει την έκτοπη κύηση, η οποία θα πρέπει να τερματιστεί με τη χορήγηση του κατάλληλου φαρμάκου.

Σε περίπτωση όπου η έκτοπη κύηση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και προκληθεί ρήξη της σάλπιγγας, τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και περιλαμβάνουν οξύ πόνο και καταπληξία, ωχρότητα δέρματος, αδύναμο (νηματοειδή) αλλά γρήγορο σφυγμό και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Σε αυτό το σημείο, απαιτείται χειρουργική αφαίρεση της σάλπιγγας με την οποία και τερματίζεται η κύηση...

Ανεπάρκεια τραχήλου

Πρόκειται για μια σπάνια κατάσταση. Κατά την εγκυμοσύνη σας, ο τράχηλος παραμένει κλειστός και με μήκος και καλύπτεται από μια στρώση βλέννης. Αυτά διασφαλίζουν την ασφαλή παραμονή του μωρού στη μήτρα μέχρι να ξεκινήσει ο τοκετός, οπότε έχουμε και τη διαστολή και βράχυνση του τραχήλου προκειμένου να γίνει η έξοδος του εμβρύου.

Πολύ σπάνια, ο τράχηλος θα αρχίσει να διαστέλλεται πριν το φυσιολογικό, συνήθως στον 3ο ή στον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης και αυτό ονομάζεται ανεπάρκεια τραχήλου. Υπάρχει έτσι ο κίνδυνος, ο αμνιακός σάκος που περιέχει το αμνιακό υγρό και το μωρό να «γλιστρήσει» στο άνοιγμα και να συμπιεστεί με τη βαρύτητα με συνέπεια τη ρήξη του.

Στον μηνιαίο υπερηχογραφικό έλεγχο σας, ο τράχηλος πάντα μετριέται σε μήκος ώστε σε περίπτωση ανεπάρκειας να προληφθούν οι συνέπειες. Η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας τραχήλου περιλαμβάνει την είσοδο ενός μη απορροφήσιμου ράμματος στον τράχηλο και την περίδεση του από τον ιατρό μαιευτήρα, με σκοπό τη συγκράτηση του. Σε περίπτωση ανεπάρκειας τραχήλου και περίδεσης, η έγκυος θα πρέπει να ξεκουράζεται και να προσέχει αρκετά το σώμα της. Το ράμμα αφαιρείται περίπου στις 36-37 εβδομάδες, οπότε αναμένεται να ξεκινήσει φυσιολογικά και ο τοκετός.

Πρόωρη ρήξη του αμνιακού σάκου

Η ρήξη του αμνιακού σάκου πριν ξεκινήσουν οι συστολές του τοκετού θεωρείται επείγουσα όταν συμβεί πριν τις 36 εβδομάδες εγκυμοσύνης και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια αμνιακού υγρού αλλά και σε λοίμωξη, καταστάσεις που είναι και οι 2 αρνητικές για το έμβρυο. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε υγρό να τρέχει, επικοινωνήστε με το γιατρό ή τη μαία σας. Αν πράγματι έχουν «σπάσει τα νερά» ίσως χρειαστεί να νοσηλευτείτε ανάλογα και την ηλικία της εγκυμοσύνης σας.

Προδρομικός πλακούντας

Προδρομικός πλακούντας ονομάζεται ο πλακούντας ο οποίος βρίσκεται σε αρκετά χαμηλό τμήμα της μήτρας και πολύ κοντά στο στόμιο του τραχήλου με αποτέλεσμα το μωρό την ώρα του τοκετού να μην μπορεί να πραγματοποιήσει κάθοδο χωρίς να εκτοπίσει τον πλακούντα. Έτσι όμως θα διακόψει τη δική του προμήθεια αίματος.

Ο προδρομικός πλακούντας μπορεί να αποτελεί αιτία αιμορραγίας στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Όσο πιο κοντά στον τράχηλο βρίσκεται, τόσο πιο πιθανές είναι οι επιπλοκές σε ένα φυσιολογικό τοκετό. Η θέση του πλακούντα ανιχνεύεται υπερηχογραφικά νωρίς στην εγκυμοσύνη οπότε και υπάρχει χρόνος να ληφθούν αποφάσεις μαζί με τον ιατρό σας για την μέθοδο του τοκετού.

Αποκόλληση πλακούντα

Φυσιολογικά, μετά τη γέννηση του μωρού, ο πλακούντας αποκολλάται αφού έχει επιτελέσει το έργο του και γεννιέται κι αυτός. Σε περίπτωση μερικής ή ολικής αποκόλλησης για διάφορους λόγους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μητέρα και το μωρό διατρέχουν κίνδυνο. Η αποκόλληση του πλακούντα προκαλεί αιμορραγία από τον κόλπο, κοιλιακό πόνο και η γυναίκα ίσως αισθανθεί συσπάσεις στην κοιλιά. Συμβαίνει σε 1 στις 200 εγκυμοσύνες. Αιτία μπορεί να είναι κάποιος τραυματισμός ή και η γήρανση του πλακούντα λόγω κατάχρησης ουσιών και συνηθέστερα του καπνίσματος.

Σε μικρή αποκόλληση, ίσως παρατηρήσετε λίγο αίμα από τον κόλπο. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει ξεκούραση και κατάκλιση στο κρεβάτι, με συχνούς υπερηχογραφικούς ελέγχους για να ελέγχεται ο βαθμός αποκόλλησης. Εφόσον όλα κυλήσουν φυσιολογικά, ο τοκετός θα είναι φυσιολογικός.

Σε μέτρια αποκόλληση κατά την οποία ο πλακούντας σας αποκολλάται κατά το ένα τέταρτο, λόγω της ποσότητας αίματος που θα χάσετε, θα χρειαστείτε πιθανώς μετάγγιση αίματος. Αν η γυναίκα βρίσκεται προς το τέλος της εγκυμοσύνης, η καισαρική τομή αποτελεί την ασφαλέστερη μέθοδο γέννησης του μωρού ώστε να μην προκληθεί περαιτέρω αποκόλληση με πολύ επικίνδυνες συνέπειες κατά τον τοκετό.

Σε μεγάλη αποκόλληση του πλακούντα, κατά την οποία τα 2/3 του πλακούντα έχουν αποκολληθεί, η ποσότητα αίματος που χάνετε είναι εξαιρετικά μεγάλη. Η γυναίκα θα χρειαστεί άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο και ταχύτατη μετάγγιση αίματος. Η επείγουσα καισαρική είναι απαραίτητη για την επιβίωση του μωρού.

Προεκλαμψία - Εκλαμψία

Η προεκλαμψία είναι μια κατάσταση κατά την οποία η γυναίκα έχει υπέρταση, λεύκωμα στα ούρα και εκτεταμένο οίδημα λόγω κατακράτησης υγρών. Συμβαίνει πάντα μετά τις 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης αλλά η πίεση της εγκύου μπορεί να είναι υψηλή και νωρίτερα. Σε κάθε μηνιαία επίσκεψη, ελέγχεται πάντα η πίεση σας καθώς και τα ούρα σας με ένα στικ.

Η προεκλαμψία ελέγχεται με την κατάλληλη θεραπεία από το γιατρό σας καθώς και οδηγίες συντηρητικές που θα σας δοθούν αλλά και πολύ στενό έλεγχο. Το πρόβλημα εξαφανίζεται με τον τοκετό. Αν δεν ρυθμιστεί, υπάρχει κίνδυνος εκλαμψίας που είναι από τις σοβαρότερες καταστάσεις της εγκυμοσύνης.

Επείγοντα προβλήματα μπορεί να προκύψουν και κατά τον τοκετό απρόβλεπτα, αλλά είναι πολύ σπάνια. Εσείς βρίσκεστε έτσι κι αλλιώς υπό στενή παρακολούθηση και κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του μαιευτικού προσωπικού. Οτιδήποτε προκύψει, αντιμετωπίζεται άμεσα.

Στον τοκετό σας θα πρέπει να είστε ψυχικά και πνευματικά ήρεμη και αφοσιωμένη στο μεγάλο σας έργο, χωρίς φόβους. Το σώμα σας έχει προετοιμαστεί για το γεγονός του τοκετού κι εσείς έχοντας φροντίσει για την υγεία σας και την καλύτερη φυσική σας κατάσταση κατά την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να συγκεντρωθείτε στη διαδικασία αυτή, χωρίς να σκέφτεστε οτιδήποτε άλλο. Η μαία και ο γιατρός σας θα σας ενημερώσουν για όλα και θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση σας.

Επείγοντα προβλήματα στην λοχεία

Στην περίοδο της λοχείας, ελοχεύουν κίνδυνοι όπως κάποια αιμορραγία ή κάποια λοίμωξη. Η αιμορραγία είναι πιο σπάνια γιατί γίνεται εκτενής παρακολούθηση κατά τη διαμονή σας στο μαιευτήριο μετά τον τοκετό και μπορεί να οφείλεται σε ατελή παλλινδρόμηση της μήτρας, σε επιπλοκές από τον τράχηλο ή σε κάποιο τραύμα από τον τοκετό.

Όσον αφορά τις λοιμώξεις στη λοχεία, η πιο συχνή είναι η ενδομητρίτιδα. Τα πρώτα συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, ο κοιλιακός πόνος και έντονη δυσάρεστη οσμή στα λόχια. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας. Θα σας ελέγξει και θα σας χορηγήσει την κατάλληλη αντιβιωτική θεραπεία.

ΠΗΓΕΣ:
• pregnancy.doctissimo.com/pregnancy-health/pregnancy-health-emergencies/medical-emergencies-in-pregnancy/page-4.html#anchor9
• medical-dictionary.thefreedictionary.com
/Obstetrical+Emergencies

Σχετικά άρθρα