loading

Είστε πια λεχώνα και μαμά!

Άρθρο:    Μπελέγρη Ευγενία - Μαία Λοχεία

Λοχεία ονομάζεται η περίοδος 40 ημερών μετά τον τοκετό, κατά την οποία ολόκληρος ο οργανισμός σας επανέρχεται στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση.

Αφού γεννήσετε, θα μείνετε στο μαιευτήριο 3-4 μέρες, ώστε να γίνεται τακτική παρακολούθηση τόσο σε εσάς όσο και στο μωρό σας και να σας δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες. Με την έξοδο του πλακούντα και το τέλος του τοκετού, η μήτρα αρχίζει να παλινδρομεί.

Παλινδρόμηση ονομάζεται η σταδιακή επαναφορά της μήτρας στο αρχικό της μέγεθος, στην αρχική της σύσταση και στην αρχική της θέση πριν την εγκυμοσύνη. Η παλινδρόμηση ελέγχεται με κοιλιακή ψηλάφηση από τη μαία ή το γιατρό και είναι η απόδειξη ότι η μήτρα έχει αδειάσει από κάθε περιεχόμενο της που προερχόταν από την εγκυμοσύνη. Η ψηλάφηση γίνεται πάντα με άδεια την ουροδόχο κύστη...

Η παλινδρόμηση της μήτρας συνοδεύεται συνήθως από ένα ήπιο άλγος στην κοιλιά σας, το οποίο είναι πιο έντονο κατά το θηλασμό, μιας και ο θηλασμός προάγει την παλινδρόμηση και βοηθάει τη μήτρα να επανέλθει πιο γρήγορα! Η μήτρα έχει παλινδρομήσει συνήθως μετά τη δεύτερη εβδομάδα μετά τον τοκετό.

Η μήτρα σας πριν την εγκυμοσύνη ζύγιζε περίπου 70 γραμμάρια. Αμέσως μετά την έξοδο του πλακούντα, ζυγίζει 1000 γραμμάρια. Ταχύτατα, μειώνεται στα 100-200 γραμμάρια στις πρώτες εβδομάδες της λοχείας.

Την περίοδο της λοχείας, κυρίως στην αρχή, θα έχετε κάποιες κολπικές εκκρίσεις, οι οποίες είναι τα λόχια. Αυτά προέρχονται από την εσωτερική στοιβάδα της μήτρας, που νεκρώνεται και αποβάλλεται προοδευτικά για να δημιουργηθεί το νέο ενδομήτριο.

Τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό τα λόχια είναι αιματηρά, έπειτα γίνονται οροαιματηρά με μικρότερη ποσότητα αίματος, στη συνέχεια παίρνουν ένα χρώμα ροζ, μετά ορώδες και μέχρι τις 10 ημέρες έχει γίνει λευκωπό. Καταλαβαίνετε ότι η παρουσία αίματος ελαχιστοποιείται αρκετά γρήγορα. (Αυτό βέβαια μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα -μπορεί τα λόχια να είναι άφθονα και μετά από 2 εβδομάδες. Σημαντικό ρόλο για τη γρήγορη ελάττωση των λοχίων παίζει και το αν η γυναίκα θηλάζει.)

Να θυμάστε πάντα ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες τα λόχια δεν χαρακτηρίζονται από δυσοσμία. Μεταβολές συμβαίνουν και στον τράχηλο και τον κόλπο σας. Ο επανασχηματισμός του τραχήλου συμβαίνει στις πρώτες ώρες από τον τοκετό. Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό επανέρχονται σταδιακά το αιδοίο και ο κόλπος.

Οι υποστηρικτικοί ιστοί της πυέλου επανακτούν σιγά σιγά τον τόνο τους. Η λειτουργία των ωοθηκών ξεκινάει 4-5 εβδομάδες μετά τον τοκετό, εφόσον η γυναίκα δεν θηλάζει. Αν επιτελείται θηλασμός, η ωοθυλακιορρηξία μπορεί να καθυστερήσει για μήνες. Έτσι, επανέρχεται και η περίοδος.

Οι σεξουαλικές επαφές μπορούν να ξεκινήσουν εφόσον δεν έχετε πια λόχια και όταν αισθανθείτε εσείς έτοιμη. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να αναρρώσει και να αποφύγετε κάποια πιθανή λοίμωξη. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι διαφορετικός για κάθε γυναίκα.

Όταν ξεκινήσουν και πάλι οι σεξουαλικές επαφές, μεριμνήστε για την κατάλληλη για εσάς μέθοδο αντισύλληψης και μην επαναπαυθείτε στο αν θηλάζετε, καθώς ενώ ο θηλασμός πράγματι δεν επιτρέπει την ωοθυλακιορρηξία λόγω αυξημένων επιπέδων προλακτίνης, δεν είστε 100% προστατευμένη από την πιθανότητα μιας νέας εγκυμοσύνης. Μιλήστε με τη μαία ή το γυναικολόγο σας, ώστε να επιλέξετε την καταλληλότερη μέθοδο αντισύλληψης. Τα αντισυλληπτικά χάπια αποφεύγονται όσο θηλάζετε.

Βραδέως, το δέρμα σας αποκτά και πάλι ελαστικότητα και οι ορθοί κοιλιακοί μύες σας επανέρχονται στα φυσιολογικά. Με τη σωματική άσκηση ενισχύετε αυτή την επαναφορά.

Όσον αφορά τις ραβδώσεις που προέκυψαν από την εγκυμοσύνη είτε θα υποχωρήσουν σταδιακά ή θα παραμείνουν. Κατά την εγκυμοσύνη, είχατε αυξημένη καρδιακή παροχή η οποία συνεχίζεται και τις πρώτες ώρες της λοχείας. Η καρδιακή λειτουργία και ο όγκος του αίματος επανέρχονται στα φυσιολογικά μέσα στις πρώτες 2 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Επιβάλλεται η καθαριότητα των έξω γεννητικών οργάνων σας 2-4 φορές την ημέρα (με απλό νεράκι) για την αποφυγή λοίμωξης. Να είστε επίσης σχολαστική με τον καθαρισμό των θηλών σας, οι οποίες εκκρίνουν σταγονίτσες γάλα και δημιουργούν υγρό περιβάλλον. Και για να αποφύγετε τον ερεθισμό των θηλών σας, προσπαθήστε να μην αφήνετε το γάλα να ξεραίνεται επάνω στη θηλή. Αν αυτό γίνει, πριν βγάλετε το σουτιέν ή το ρούχο σας, βρέξτε λίγο την περιοχή, ώστε το ύφασμα να μην ξεκολλήσει επώδυνα από το στήθος σας (λόγω του ξεραμένου γάλακτος).

Το έντερο επανέρχεται στη φυσιολογική του λειτουργία συνήθως 2 ημέρες μετά τον τοκετό.

Προσοχή: Σημεία που θα πρέπει να σας παραπέμψουν στο γιατρό

• Αιμορραγία από τον κόλπο (που δεν σχετίζεται με τα αιματηρά λόχια)
• Σημάδια λοίμωξης
• Επίμονος πονοκέφαλος
• Ερυθρότητα και πόνος στην περιοχή του μαστού
• Επίμονες ζαλάδες, τάση για λιποθυμία
• Επώδυνη σεξουαλική επαφή

Είναι καλό να προβείτε στην εκγύμναση του σώματος σας με απλές ασκήσεις που προσφέρονται ειδικά για τη λοχεία, με σκοπό την ταχύτερη επαναφορά στην αρχική σας κατάσταση αλλά και την ενίσχυση του μυοσκελετικού σας συστήματος.

Για προστασία των συνδέσμων σας τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό

1. Φροντίστε όταν κάθεστε να είστε πάντα άνετα. Και όταν θηλάζετε, χρησιμοποιείτε πάντα ένα μαξιλάρι για υποστήριξη.

2. Όταν στέκεστε, κρατήστε πάντα την πλάτη και τη μέση σας σε ευθεία και αποφύγετε οποιαδήποτε κύρτωση. Και όταν αλλάζετε το μωρό σας, βεβαιωθείτε πως στέκεστε ευθεία. Αν αλλάζετε το μωρό σας σε χαμηλό τραπέζι ή στο κρεβάτι, γονατίστε στο πάτωμα και διατηρήστε την πλάτη ίσια, χωρίς να σκύβετε.

3. Όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι, γυρίστε στο πλάι, μαζέψτε τα γόνατα σας και χρησιμοποιήστε τη δύναμη των χεριών σας για να ανακαθήσετε πρώτα και έπειτα να σηκωθείτε.

4. Όταν σηκώνετε το μωρό σας (ή κάποιο αντικείμενο), σιγουρευτείτε πως δεν σκύβετε αλλά λυγίζετε τα γόνατα, διατηρώντας την πλάτη ευθεία.

Ασκήσεις πυελικού εδάφους

Είναι ευεργετικές για τους μύες του πυελικού εδάφους που στηρίζουν όλα σας τα όργανα της πυέλου. Μπορούν να πραγματοποιηθούν σε οποιαδήποτε στάση, οποιαδήποτε ώρα χωρίς κανείς να γνωρίζει ότι τις κάνετε.

• Σφίξτε το μυ γύρω από τον πρωκτό, σαν να προσπαθείτε να διακόψετε την έξοδο αέρα από το έντερο.
• Την ίδια ώρα, σφίξτε την περιοχή του κόλπου και της ουρήθρας (όπως και στις ασκήσεις πριν τον τοκετό) σαν να θέλετε να διακόψετε την ούρηση.
• Οι γλουτοί σας, τα πόδια και η κοιλιά σας δεν θα πρέπει να κινούνται την ώρα της άσκησης αυτής.

Εφαρμόστε αυτή την άσκηση κάθε μέρα. Ξεκινήστε ιδανικά με 4-5 απαλές προσπάθειες 10 δευτερολέπτων η καθεμία και με λίγα δευτερόλεπτα ξεκούρασης ενδιάμεσα. Επαναλάβετε 6-10 φορές την ημέρα. Σταδιακά, αυξήστε την ένταση.

Ασκήσεις κοιλιακών μυών

Oι ασκήσεις αυτές έχουν μεγάλη σημασία για την υποστήριξη των κοιλιακών μυών καθώς και την ελάττωση έως εξαφάνιση του κενού μεταξύ τους που δημιουργήθηκε κατά την εγκυμοσύνη.

• Ξαπλώστε στο πλάι ή ανάσκελα και αφήστε την κοιλιά σας εντελώς χαλαρή.
• Εισπνεύστε βαθιά. Κατά την εκπνοή, απαλά μαζέψτε - σφίξτε το κατώτερο τμήμα της κοιλιάς σας προς τη μεριά της σπονδυλική στήλης. (Μην ρουφήξετε την κοιλιά - απλά σφίξτε προς τα μέσα το κατώτερο τμήμα της)
• Κρατήστε το για μερικά δευτερόλεπτα κι έπειτα χαλαρώστε.
• Επαναλάβετε 4-5 φορές, κάνοντας διάλειμμα ανάμεσα στις επαναλήψεις.
• Στοχέψτε στο να κρατήσετε την πίεση μέχρι και 10 δευτερόλεπτα και να καταφέρετε να επαναλάβετε 10 φορές.
• Όταν εξοικειωθείτε με την άσκηση αυτή, προσπαθήστε να τη συνδυάσετε με την άσκηση πυελικού εδάφους.
• Είναι ευεργετικό να δοκιμάζετε αυτή την άσκηση και όταν κάθεστε ή στέκεστε.

Ψυχική ευεξία λεχώνας

Είναι αναμενόμενο και λογικό να χρειαστείτε αρκετή βοήθεια και υποστήριξη στην αρχή, όχι μόνο με το μαγείρεμα και τις δουλειές του σπιτιού, αλλά και συναισθηματική υποστήριξη. Όσο πιο πολύ μπορείτε να μοιράζεστε την φροντίδα του μωρού σας, τόσο περισσότερο θα το απολαύσετε κιόλας.

Είναι δεδομένο ότι ειδικά τις πρώτες ημέρες θα νιώθετε ότι έχετε κάποιες ακραίες εναλλαγές στη διάθεση σας και θα κουράζεστε εύκολα. Ο σύντροφός σας μπορεί να βοηθήσει με το μπάνιο, την αλλαγή πάνας και το ντύσιμο του μωρού καθώς επίσης να συνεισφέρει και στο παιχνίδι και στο χάδι.

Αν είστε μόνη σας ή δεν γίνεται ο σύντροφος να βρίσκεται μαζί σας, ίσως υπάρχει κάποιο άλλο δικό σας άτομο, φιλικό ή οικογενειακό που μπορεί να σας βοηθήσει. Θα είναι πολύ βοηθητικό να μιλάτε και να ανοίγεστε για οποιοδήποτε θέμα σας ανησυχεί και σας προβληματίζει. Με ένα οικογενειακό ή φιλικό πρόσωπο, με τη μαία σας ή το γιατρό σας...

Οι γονείς, προκειμένου να προσαρμοστούν στο νέο του μωρό, «στραγγίζονται», ειδικά τους πρώτους μήνες. Λιγότερος ύπνος, νέες προκλήσεις στην ανεύρεση τρόπων ικανοποίησης των αναγκών του μωρού σας μπορούν να προσδώσουν μεγάλη πίεση στην καθημερινότητα σας. Ακόμη, λιγοστεύει ο χρόνος που περνάτε αποκλειστικά με το σύντροφο σας.

Το να προσπαθήσετε να γίνεται οι σούπερ γονείς θα σας εξουθενώσει. Πρακτικές λύσεις όπως απλά εύκολα γεύματα, αποφυγή επισκεπτών στην αρχή μέχρι να βρείτε το ρυθμό σας θα σας σώσουν. Και αν χρειαστείτε έξτρα βοήθεια, ζητήστε την.

Είναι συχνό λόγω αλλαγών στα ορμονικά επίπεδα, λόγω της μεγάλης εμπειρίας του τοκετού, της κούρασης, του άβολου συναισθήματος με τις διάφορες ενοχλήσεις που ακολουθούν ένα τοκετό, να πέσετε ψυχολογικά μετά την 3η-4η ημέρα και αν το εκδηλώσετε με ανεξήγητο κλάμα. Συνήθως, αυτό περνάει μετά από λίγες ημέρες. Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε και να χαλαρώνετε σε κάθε ευκαιρία.

Ένα ποσοστό 10-15% των νέων μητέρων θα εμφανίσουν κατάθλιψη στα πλαίσια της λοχείας. Η αίσθηση ότι είστε πεσμένη, η απουσία αυτοπεποίθησης, το αίσθημα μοναξιάς, η απομόνωση και η εξουθένωση είναι φυσιολογικά όταν συμβαίνουν σε ήπιο βαθμό μετά τον τοκετό.

Αν αντιμετωπίζετε κάτι από τα παρακάτω, μπορείτε να ζητήσετε υποστήριξη από τη μαία ή το μαιευτήρα σας:

• Αίσθημα ανησυχίας
• Απουσία αυτοπεποίθησης
• Δυσκολίες στον ύπνο και στην κατανάλωση τροφής
• Δυσκολία να αντεπεξέλθετε στις καθημερινές σας υποχρεώσεις
• Απογοήτευση για την ποιότητα των σχέσεων σας
• Συχνά ξεσπάσματα σε κλάμα και επίμονη κούραση
• Αίσθημα απαισιοδοξίας ή μελαγχολίας
• Απώλεια ενδιαφέροντος για τον εαυτό σας ή το μωρό σας
• Νιώθετε καλύτερα όταν βρίσκεστε με παρέα και χειρότερα μόνη σας
• Αίσθημα μοναξιάς και απομόνωσης

Η κατάθλιψη της λοχείας αποτελεί πραγματική ασθένεια και το πιο σημαντικό και μεγαλύτερο μέρος της θεραπείας είναι να μιλήσετε για αυτό που αισθάνεστε και περνάτε. Μην αμελείτε τίποτα.

Έχετε πλέον ένα σπουδαίο ρόλο και πρέπει να φροντίζετε όσο καλύτερα μπορείτε τον εαυτό σας.

Σχετικά άρθρα