loading

Η διαστολή του τραχήλου

Άρθρο:    Μπελέγρη Ευγενία - Μαία Τοκετός

Το πρώτο στάδιο του τοκετού είναι το μακρύτερο χρονικά, καθώς σε αυτό το σώμα διενεργεί σύντομες μεταβολές ώστε το μωράκι να βγεί από το σώμα σας. Όταν μιλάμε για διαστολή, αναφερόμαστε στον τράχηλο της μήτρας, το άνοιγμα του οποίου πρέπει να φθάσει τα 10 εκατοστά ώστε να μπορέσει το μωρό να περάσει. Με τη διαστολή αυτή των 10 εκατοστών που ονομάζεται τελεία, τελειώνει το πρώτο στάδιο.

Το πρώτο στάδιο είναι το στάδιο των ωδινών. Οι ωδίνες είναι οι συστολές της μήτρας που ξεκινάνε ήπια και με αρκετό χρόνο η μια από την άλλη για να αποκτήσουν σταδιακά ένταση, συγκεκριμένη συχνότητα και να γίνουν περισσότερες.

Αυτό σημαίνει πως όταν ξεκινάει ο τοκετός, ίσως παρατηρήσετε κάποια δραστηριότητα στην φουσκωμένη σας κοιλίτσα την οποία μπερδέψετε με κίνηση του μωρού, ειδικά αν δεν είχατε περάσει τις προπαρασκευαστικές συστολές τις μήτρας (braxton hicks)...

Θα δείτε πως η δραστηριότητα αυτή επαναλαμβάνεται κάθε τόσο, ίσως κάθε δέκα λεπτά για αρχή. Στην αρχή δεν νιώθετε πόνο, οπότε μην πανικοβάλλεστε. Μόνο πίεση και σφίξιμο, τα οποία σταδιακά αυξάνουν. Μέσω των συστολών της μήτρας, ο τράχηλος μαλακώνει και σιγά σιγά λεπταίνει και ανοίγει.

Η διαδικασία διαστολής και εξάλειψης (δηλαδή λέπτυνσης) του τραχήλου μπορεί να πάρει αρκετές ώρες μέχρι ο τοκετός να εγκατασταθεί και να υπάρχει πραγματικά προοδευτική και ικανοποιητική εξέλιξη. Λέμε πως ο τοκετός είναι εγκατεστημένος όταν η διαστολή είναι 4 εκατοστά και πάνω, και υπάρχουν τουλάχιστον 3-4 συστολές κάθε δέκα λεπτά.

Οπότε καταλαβαίνετε πως δεν υπάρχει λόγος να σημάνετε συναγερμό μόλις αισθανθείτε τις πρώτες συστολές. Σε περίπτωση που αισθανθείτε υγρά να τρέχουν, μην πανικοβληθείτε. Τοποθετήστε ένα σερβιετάκι και μετά από λίγη ώρα ελέγξτε αν είναι βρεγμένο. Αν τα νερά συνεχίσουν να τρέχουν, προφανώς δεν είναι ούρα και ο σάκος σας έχει σπάσει! Μην αγχωθείτε.

Η αλήθεια είναι πως με τη ρήξη του σάκου, η διαδικασία του τοκετού επιταχύνεται ελαφρώς, αλλά όχι τόσο ώστε να σημάνετε συναγερμό! Το μόνο που είναι επικίνδυνο εφόσον σπάσουν τα νερά, είναι μια πιθανή λοίμωξη - αλλά αυτή θα συμβεί στις 12-24 ώρες.

Αν δεν είχατε συστολές και σπάσουν τα νερά, αναμένεται ο τοκετός να ξεκινήσει στις επόμενες ώρες. Ειδοποιήστε τη μαία ή το γιατρό, οι οποίοι θα σας συμβουλεύσουν να ηρεμήσετε και θα συνεννοηθείτε μαζί τους για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μεταβείτε στο μαιευτήριο (όταν οι συστολές έχουν πληθύνει και δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό ή επείγον σημείο).

Εκμεταλλευτείτε την ώρα που έχετε ακόμη ώστε να χαλαρώσετε και να συνειδητοποιήσετε ότι έφτασε η ώρα. Προσπαθήστε να θυμηθείτε τις συμβουλές που είχατε λάβει κατά τα μαθήματα προετοιμασίας και εφαρμόστε τις αναπνοές σας για χαλάρωση.

Είναι σημαντικό να καταναλώσετε τροφή ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε τα επίπεδα της ενέργειας σας υψηλά αργότερα. Προτιμήστε κάτι εύπεπτο. Μπορείτε να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο.

Για να επιταχύνετε την εγκατάσταση του τοκετού, μείνετε όρθια και κινηθείτε ήρεμα μέσα στο σπίτι - περπατήστε. Αυτό θα βοηθήσει το μωράκι να πάει χαμηλότερα στην πύελο σας και ο τράχηλος θα διασταλεί ευκολότερα. Έχετε έτοιμη την βαλίτσα που θα χρειαστείτε με όλα τα απαραίτητα.

Στην παραλαβή του μαιευτηρίου

Όταν μεταβείτε στο μαιευτήριο και ο τοκετός έχει εγκατασταθεί, η μαία θα σας παραλάβει και θα κάνει κάποιον έλεγχο πριν πάτε στην αίθουσα τοκετών. Εφόσον ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε κάποιο μαιευτήριο, η μαία σας και ο γιατρός σας θα βρίσκονται εκεί δίπλα σας καθώς επίσης και κάποια μαία από το προσωπικό του μαιευτηρίου, καθώς το μαιευτήριο φέρει ευθύνη.

Στην αρχή η μαία θα καταγράψει σύντομα το ιστορικό σας και θα σας ρωτήσει για την εγκυμοσύνη σας. Έπειτα, θα ακούσει την καρδιακή λειτουργία του μωρού σας και θα ψηλαφίσει την κοιλίτσα σας για να βεβαιωθεί για τη θέση του μωρού σας με καθαρά και περιποιημένα χέρια, κάποια στιγμή που δεν θα έχετε πόνο...

Θα σας ζητηθεί να γδυθείτε και να φορέσετε ρόμπα που προσφέρεται από το μαιευτήριο, για τη δική σας άνεση. Στη συνέχεια, η μαία θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια κολπική εξέταση για να εξακριβώσει την κατάσταση του τραχήλου σας -είναι ο μόνος τρόπος να ελέγχθεί η διαστολή.

Πρόκειται για πολύτιμη εξέταση και είναι καλό να κάνετε υπομονή κατά την πραγματοποίηση της, αφού πρώτα έχετε συζητήσει το σκοπό της με τη μαία ή το γιατρό. Η εξέταση αυτή θα επαναληφθεί κάποιες φορές κατά τον τοκετό, ανάλογα την εξέλιξη του. Δεν δικαιολογείται να γίνεται συχνά, παρά μόνο σε ταχεία εξέλιξη του τοκετού και σε ανησυχία για τη θέση με την οποία κατεβαίνει το μωρό.

Στην παραλαβή θα πραγματοποιηθεί κι ένα καρδιοτοκογράφημα με το οποίο θα φανεί η δραστηριότητα της μήτρας σας και θα μετρηθεί η συχνότητα, η διάρκεια και η ένταση των συστολών σας αλλά θα ελεγχθεί και το πως αντιδράει το μωράκι σας σε αυτές.

Στη συνέχεια, θα μεταβείτε με τη μαία σας και κάποια μαία του μαιευτηρίου στην αίθουσα τοκετών όπου θα σας δείξουν το δωμάτιο που θα περάσετε τις ώρες της διαστολής. Ο σύντροφος σας θα μπορεί να βρίσκεται εκεί μαζί σας.

Στο δωμάτιο ωδινών

Σημασία μεγάλη σε αυτό το στάδιο έχουν η κινητοποίηση σας και οι τεχνικές αναπνοών. Μην τα αμελήσετε! Η κινητοποίηση σας, έστω το απλό περπάτημα, θα μειώσει το χρόνο τοκετού, θα διευκολύνει την εμπέδωση της κεφαλής του μωρού σας, θα μιεώσει το αίσθημα του πόνου και θα επιφέρει αποτελεσματικότερες συστολές.

Με τις σωστές αναπνοές σας θα επιτεύξετε την καλύτερη οξυγόνωση του μωρού σας αλλά και θα αντιμετωπίσετε το stress σας, αποκτώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον τοκετό σας!

Το πρώτο στάδιο του τοκετού, εφόσον πρόκειται για το πρώτο σας μωράκι, συνήθως διαρκεί από 6-12 ώρες. Πολλές φορές, μπορεί να ολοκληρωθεί και νωρίτερα. Μην αγχώνεστε, ο χρόνος περνάει. Φροντίστε να περάσει όσο πιο καλά γίνεται.

Όσο οι συστολές πυκνώνουν, ξεκινήστε τις αναπνοές σας, επιδιώξτε να μετακινήστε στο δωμάτιο εφόσον αυτό είναι εφικτό και μείνετε αισιόδοξη. Ελεγξτε το πως αντιμετωπίζετε τις συστολές σας, διαχειριστείτε τες.

Στα ελληνικά μαιευτήρια θεωρείται απαραίτητο σε όλη τη διαδικασία του τοκετού να παρακολουθείστε καρδιοτοκογραφικά. Αυτό σημαίνει πως θα έχετε 2 ηλεκτρονικές κεφαλές, στηριζόμενες με ελαστικές ζώνες στην κοιλιά σας ώστε να καταγράφεται διαρκώς η καρδιακή λειτουργία του μωρού σας και η δραστηριότητα της μήτρας σας. Αυτό δεν θα πρέπει να σας περιορίσει στη μετακίνηση σας, εφόσον το επιθυμείτε και είναι ευεργετική για εσάς.

Η μαία σας θα είναι εκεί να στηρίζει τις κεφαλές αν χρειάζεται ή να αλλάζει τη θέση τους όσο υπάρχει εξέλιξη και το μωράκι κατεβαίνει χαμηλότερα. Σε κάποιες χώρες, η συνεχής καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση δεν επιλέγεται και οι μαίες απλά παρακολουθούν τις συστολές σας με φυσικούς τρόπους ενώ ακροάζονται την καρδούλα του μωρού ανά τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς οι γυναίκες να έχουν τοποθετημένες επάνω τους ζώνες (διακεκομμένη καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση).

Να θυμάστε πως η σύνδεση σας στον καρδιοτοκογράφο δεν καταργεί τη δυνατότητα μετακίνησης σας εφόσον το επιθυμείτε και δεν σας υποχρεώνει να καθηλωθείτε στο κρεβάτι. Η μαία σας θα σας συστήσει να λάβετε διάφορες θέσεις είτε επάνω στο κρεβάτι, είτε όρθια.

Εάν επιθυμείτε να μείνετε ξαπλωμένη, είναι πολύ ευεργετικές και ανακουφιστικές οι πλάγιες θέσεις, ειδικά η αριστερή. Πρόκειται για μια θέση κατά την οποία μεγάλα αγγεία που τροφοδοτούν το μωρό σας με θρεπτικά στοιχεία και οξυγόνο δεν πιέζονται και επιτελούν τη λειτουργία τους σωστά.

Σε όλη τη διαδικασία του τοκετού θα παρακολουθούνται οι συστολές της μήτρας (συχνότητα, ένταση, διάρκεια) σε συνδυασμό με την ανταπόκριση του μωρού σας σε αυτές και θα αξιολογείται η κατάσταση σας.

Ότι επιθυμείτε, είστε ελεύθερη να το ρωτάτε. Προτού πραγματοποιηθεί οτιδήποτε, ζητήστε ενημέρωση για αυτό. Κατά το πρώτο στάδιο του τοκετού μπορείτε να καταναλώσετε κάτι εύπεπτο ΜΟΝΟ μέχρι τα 3-4 εκατοστά, για αυτό επισημάναμε την ανάγκη να έχετε λάβει τροφή όσο βρίσκεστε σπίτι.

Αυτό διότι η μήτρα κατά τον τοκετό έχει αυξημένη αιμάτωση με αποτέλεσμα να καθυστερεί η πέψη και να έχετε έμετο, γεγονός που δεν επιθυμούμε γιατί θα σας κουράσει και θα σας δυσαρεστήσει -δεν είστε άρρωστη!!! Μετά τα 3- 4 εκατοστά μπορείτε να καταναλώνετε νερό και όσο περνάει η ώρα και οι συστολές πυκνώνουν, είναι καλό να πίνετε γουλίτσες σιγά σιγά ώστε να μην εισάγετε ξαφνικά μεγάλη ποσότητα στο στομάχι σας.

Συνήθως, στα ελληνικά μαιευτήρια με τη μετάβαση σας στο δωμάτιο ωδινών, σας τοποθετούν ένα φλεβοκαθετήρα (σε σημείο στο χέρι που να σας επιτρέπει την ελευθερία κινήσεων) για έγχυση φυσιολογικού ορού ή ορού για ενέργεια (Dextrose), επιθυμώντας να αναζωογονηθείτε και να προληφθεί η αίσθηση αδιαθεσίας λόγω της μη κατανάλωσης φαγητού.

Χωρίς να χρήζει πάντοτε αναγκαίο, κάποιος ορός σας θα εμπλουτιστεί με οδηγία του μαιευτήρα με ωκυτοκίνη -πρόκειται για την ουσία που παράγει το σώμα μας κατά τον τοκετό και είναι υπεύθυνη για την παρουσία ωδινών. Η έξτρα ωκυτοκίνη χρησιμοποιείται για επιτάχυνση του τοκετού.

Κρίνεται αναγκαία, όταν ο τοκετός σας δεν έχει ξεκινήσει και υπάρχει κάποιος κίνδυνος από αυτό ή όταν η εξέλιξη του, εφόσον έχει ξεκινήσει, καθυστερεί και υπάρχουν επίσης κίνδυνοι από την παρακώλυση του. Οι περισσότεροι τοκετοί ξεκινούν αυτόματα. Μπορεί όμως να χρειαστεί να προκληθεί ο τοκετός αν υπάρχουν ανησυχίες για ορισμένα θέματα. Συζητήστε με τη μαία ή το γιατρό σας για τη χρήση της εξωγενούς ωκυτοκίνης.

Προσπαθήστε να νιώσετε άνετα στο χώρο που θα μεταβείτε. Κάντε τον δικό σας. Και ακολουθείτε το σώμα σας. Ότι αισθάνεστε είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να σας τρομάζει. Τέλος, προσπαθείστε να αδειάζετε την ουροδόχο κύστη όποτε το αισθάνεστε διότι βοηθάει πραγματικά στην εξέλιξη του τοκετού.

Έλεγχοι από τη μαία κατά τη διάρκεια του Α΄ Σταδίου

Η μαία σας θα βρίσκεται δίπλα σας καθ' όλη τη διάρκεια του τοκετού. Θα σας μιλάει, θα σας κατευθύνει, θα σας ανακουφίζει και θα πραγματοποιεί κάποιους ελέγχους.

Αυτοί περιλαμβάνουν:

• Λήψη ζωτικών σημείων (σφυγμοί, πίεση, θερμοκρασία)
• Μέτρηση των ούρων σας και πιθανώς τεστ για πιθανή λοίμωξη, ύπαρξη αίματος, σακχάρου κλπ.
• Κολπική εξέταση
• Έλεγχος και καταγραφή των παλμών του μωρού σας αλλά και των συστολών της μήτρας σας και εκτίμηση της εξέλιξης του τοκετού.

Η επισκληρίδιος πότε γίνεται?

Ίσως παρατηρήσετε πως καταφέρνετε να διαχειριστείτε τον πόνο σας μόνη σας ή με κάποια εναλλακτική μέθοδο. Όπως είπαμε, η ένταση του πόνου κατά τον τοκετό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και βέβαια, ο τρόπος που αντιλαμβάνεστε τον πόνο εσείς προσωπικά διαφέρει από κάποια άλλη γυναίκα.

Συμβουλή μας είναι να αφήσετε χρόνο στον εαυτό σας και να δείτε πως μπορείτε να διαχειριστείτε τον πόνο που νιώθετε. Προσπαθήστε να σκεφτείτε αν πρόκειται για τον πόνο αυτόν καθ' αυτόν ή την εξουθένωση που σας προκαλεί η συχνότητα των ωδινών και δεν αντέχετε παραπάνω. Εφόσον πάρετε τον χρόνο σας και συνειδητοποιήσετε πως πράγματι, δεν αντέχετε άλλο και η ανακούφιση από τον πόνο μέσω επισκληριδίου θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε πιο ευχάριστα με τον τοκετό, ζητήστε την.

Κάποιοι περιορισμοί:

Μετά την εφαρμογή της επισκληριδίου, τοποθετείται καθετήρας ουροδόχου κύστεως, καθώς σε λίγη ώρα δεν θα μπορείτε να ελέγξετε την ανάγκη σας για ούρηση. Επίσης, θα πρέπει να παραμείνετε ξαπλωμένη καθώς με την επισκληρίδιο τα κάτω άκρα σας μουδιάζουν και δεν θα είστε ικανή να σταθείτε. Μπορείτε να ενημερωθείτε για το αν προσφέρεται περιπατητική επισκληρίδιος -και πάλι θα χρειάζεστε στήριξη από κάποιον.

Το θετικό είναι πως με την επισκληρίδιο έχετε απώλεια του πόνου αλλά όχι της αισθητικότητας της πίεσης, επομένως θα μπορείτε όταν έρθει η ώρα της εξώθησης να ελέγξετε τη δραστηριότητας σας και να είστε ενεργή χωρίς πόνο.

Η επισκληρίδιος εφαρμόζεται εφόσον ο τοκετός έχει εγκατασταθεί. Εφαρμόζεται από αναισθησιολόγο στη σπονδυλική στήλη, κοντά στη μέση, και συγκεκριμένα στον επισκληρίδιο χώρο, δηλαδή στο κενό μεταξύ του οστού και της ανθεκτικής μεμβράνης (σκληρά μήνιγγα), που περιβάλλει τον νωτιαίο μυελό.

Πρόκειται για ένα καθετηράκι που εισάγεται μέσω βελόνης στην περιοχή αυτή και έπειτα η βελόνη απομακρύνεται και το καθετηράκι σταθεροποιείται, ώστε να εισαχθεί η αναλγητική ουσία. Αν το επιθυμείτε, ζητάτε επαναληπτική δόση της ουσίας όταν παρέλθει η επίδραση της πρώτης δόσης.

Για να γίνει η επισκληρίδιος, θα σας ζητηθεί να λάβετε συγκεκριμένη θέση και να μείνετε ακίνητη. Η διαδικασία είναι γρήγορη και το μόνο που θα αισθανθείτε είναι ένα μικρό τσίμπημα (που πρόκειται για μια τοπική αναισθητική ένεση και όχι τη βελόνη της επισκληριδίου) κι έπειτα, καθώς το καθετηράκι περνάει, ίσως νιώσετε στιγμιαία μικρή δόση ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτές οι πληροφορίες δίνονται όχι για να πανικοβληθείτε αλλά γιατί πιστεύουμε πολύ πως η πλήρης ενημέρωση σας σας καθιστά δυνατή να λάβετε σωστές αποφάσεις και να είστε από πριν εξοικειωμένη με αυτές.

Σχετικά άρθρα

Συνεργαζόμενο Ιατρείο
Οι ιατροί μας...

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας!

Image missing

Δείτε τους ιατρούς μας
Υπολογιστής Κύησης

Keep calm...due date is coming!

Image missing

Πότε θα γεννήσω?