loading

Περιποίηση νεογνού - Μπάνιο

Άρθρο:    Μπελέγρη Ευγενία - Μαία Λοχεία

Δεν χρειάζετε να πλένετε το μωρό σας καθημερινά, 2 με 3 φορές την εβδομάδα είναι ικανοποιητικές. Καθημερινά, όμως, είναι καλό να καθαρίζετε τοπικά τα γεννητικά όργανα, το πρόσωπο, τον λαιμό και τα χεράκια του και πάντα να φροντίζετε οι πτυχές που κάνει το δέρμα να είναι στεγνές, χωρίς καθόλου υγρασία.

Παρ'όλα αυτά, αν παρατηρήσετε πως το μπάνιο χαλαρώνει το μωρό σας, μπορείτε να το κάνετε όσο συχνά θέλετε. Διαλέξτε μια ώρα της ημέρας που το μωρό σας είναι ξύπνιο και ήρεμο. Μην το κάνετε μπάνιο κατευθείαν μετά το τάϊσμα, ούτε μόλις έχει ξυπνήσει και είναι πεινασμένο. Βεβαιωθείτε πως η θερμοκρασία του χώρου είναι καλή. Πάρτε κοντά σας ότι χρειάζεστε.

Τα απαραίτητα είναι:
• Το πετσετάκι του μωρού
• Μια καθαρή πάνα
• Καθαρά ρουχαλάκια
Τόσο απλά!

Ελέγξτε το νερό με το χέρι σας. Το πιο χαλαρωτικό είναι να έχετε ένα μπανάκι για το μωρό, όπου θα το βυθίζετε στο νεράκι, στηρίζοντας το κεφαλάκι του και το πρόσωπό του έξω με το ένα χέρι, και με το άλλο θα το τρίβετε απαλά. Με ήρεμες κινήσεις, πλύντε το παντού.

παράλληλα να του μιλάτε. Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήτε προϊόντα για το μπάνιο. Πολλές φορές, ένα απαλό σαπουνάκι για μικρά είναι εύχρηστο και ασφαλές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε μέρος του σώματος αλλά και για το κεφαλάκι.

Μην φοβάστε να ρίξετε νεράκι στο κεφαλάκι του και το πρόσωπο. Βεβαιωθείτε στο τέλος, πως στεγνώσατε καλά κάθε μέρος του μωρού και ειδικά το κεφαλάκι, καθώς από εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη απώλεια θερμότητας για ένα νεογνό.

Κρατήστε το μωράκι τυλιγμένο στην πετσέτα για λίγο μέχρι να στεγνώσει καλά και έπειτα βάλτε του την πανούλα και ντύστε το. Θα είναι τόσο ήρεμο που πιθανώς να κοιμηθεί πολύ γρήγορα.

Σημαντικό: Το μπάνιο είναι καλό να πραγματοποιείται και από τους δύο γονείς - η λεχώνα είναι πιθανών να αισθανθεί κάποια αδιαθεσία.

Και οι πάνες?

Το μωράκι σας πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 βρεγμένες πάνες την ημέρα τις πρώτες 2 μέρες, και έπειτα αυξάνονται στις 6 ή περισσότερες! Αλλάζετε συχνά τις πάνες για την αποφυγή του συγκάματος. Προτιμήστε το άλλαγμα πριν ή μετά το τάϊσμα.

Αν η επιδερμίδα του μωρού στην περιοχή αυτή έχει αρχίσει να ερεθίζεται, αποφύγετε μαντηλάκια και ειδικές λοσιόν και προτιμήστε χλιαρό νεράκι με λίγο βαμβάκι. Οι κενώσεις του μωρού, τα "κακά" του, τις πρώτες 2-3 μέρες είναι κολλώδεις, μαυροπράσινου χρώματος και ονομάζονται μηκώνιο. Με τη λήψη γάλακτος, οι κενώσεις αποκτούν ένα μουσταρδί χρώμα.

Όσα μωράκια θηλάζουν, έχουν μαλακά, κίτρινα κακά, χωρίς οσμή, ενώ όσα λαμβάνουν φόρμουλα γάλακτος έχουν κακά πιο σχηματισμένα, πιο σκούρα και με οσμή. Θέλουμε το μωράκι να έχει 1 με 2 κενώσεις την ημέρα έως τις 6 εβδομάδες.

Τεχνική αλλαγής πάνας

• Ξαπλώνετε το μωράκι σας ανάσκελα στην αλλαξιέρα ή στο κρεβάτι. Έχετε πάρει μαζί σας γαζούλες με χλιαρό νεράκι και καινούρια, καθαρή πάνα ώστε να μην χρειαστεί να απομακρυνθείτε και να το αφήσετε μόνο του.

• Ανοίγετε την πανούλα ξεκολλώντας τα πλαϊνά και τραβώντας το πάνω μέρος της για να αποκαλύψετε τι έχει κάνει το μικρό σας!

• Χρησιμοποιήστε αυτό το πάνω μέρος της πάνας (την εσωτερική πλευρά για να σκουπίσετε το μεγαλύτερο μέρος των κενώσεων στον ποπό του μωρού).

• Έπειτα, χρησιμοποιήστε μια βρεγμένη γαζούλα για να σκουπίσετε τα υπόλοιπα.

* Τα κοριτσάκια πρέπει να καθαρίζονται με φορά από μπροστά προς τα πίσω για την αποφυγή μόλυνσης των γεννητικών της οργάνων. Τα αγοράκια τα καθαρίζουμε σχολαστικά γύρω από το όσχεο και προσέχουμε να μην μένει βρώμικο το πέος, χωρίς να το πειράξουμε περισσότερο.

• Εφ'όσον έχετε τελειώσει, και το μωράκι είναι καθαρό, σηκώστε με το ένα χέρι τα ποδαράκια ώστε να ανασηκωθεί ο ποπός και με το άλλο τραβήξτε την βρώμικη πάνα στην άκρη. Χωρίς να αφήσετε το μωράκι κάτω, πάρτε με το ελεύθερο χέρι την καθαρή πανούλα και τοποθετήστε την στο μωράκι. (Δεν αποκλείεται σε αυτά τα δευτερόλεπτα, το μικρό σας να σας κάνει έκπληξη και να σας λερώσει!)

• Κλείνοντας την καθαρή πανούλα, βεβαιωθείτε πως δεν είναι πολύ σφιχτή (αφήστε 2 δάχτυλα μεσοδιάστημα), γιατί όταν το μωράκι σας φάει, θα φουσκώσει η κοιλίτσα του. Αφού την κλείσετε, γυρίστε το επάνω μέρος της πάνας προς τα έξω, διπλώνοντάς το και αφήνοντας τον ομφάλιο λώρο να αναπνέει. Κλείστε την βρώμικη πανούλα και πετάξτε την. Αυτό ήταν!

Ναι, ο ομφάλιος λώρος!

Ότι έχει απομείνει από τον λώρο, θα πέσει μέσα στις 7 με 10 μέρες ζωής. Μην σας ανησυχεί, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και δεν πονάει καθόλου το μωράκι σας. Πλένετε και κυρίως στεγνώνετε καλά την περιοχή αυτή. Όταν πέσει το τελευταίο κομματάκι, είναι φυσιολογική η ύπαρξη μικρής ποσότητας αίματος, αλλά δεν συμβαίνει πάντα. Αν παρατηρήσετε μεγάλη αιμορραγία, ερυθρότητα ή δυσοσμία γύρω από τον λώρο, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.

Η επιδερμίδα του μωρού σας είναι ευαίσθητη, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερα προϊόντα περιποίησης. Το απλό νεράκι είναι συχνά το πιο ευεργετικό.

Τα νεογέννητα είναι φυσιολογικό να έχουν αυξημένο σμίγμα που ακόμη και αν το καθαρίζετε, επανεμφανίζεται. Έχει προστατευτικό ρόλο και δεν χρειάζεται να το απομακρύνετε - το μπανάκι του μωρού αρκεί!

Αν το μωράκι σας έχει ξηρή επιδερμίδα, αποφύγετε τη χρήση σαπουνιού και προτιμήστε νερό και καλό στέγνωμα. Η μαία και ο παιδίατρος μπορούν να σας συστήσουν κάποιο λαδάκι και να σας ενημερώσουν σχετικά με τη χρήση του.

Μιλώντας για λαδάκια και θέλοντας να προάγουμε την σωματική επαφή σας με το μωρό και να τονίσουμε τη σημασία του αγγίγματος, σας αναφέρουμε τα ποικίλα οφέλη του μασάζ στο μωρό σας κατευθείαν από τον Διεθνή Σύνδεσμο Βρεφικού Μασάζ:...

Επίδραση στο νεογνό:

• Προαγωγή του δεσμού και της ασφαλούς προσκόλλησης με τους γονείς
• Προαγωγή λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας
• Ανάπτυξη εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης
• Χρήση όλων των αισθήσεων
• Αίσθημα αγάπης, σεβασμού και αποδοχή

Κάθε μασάζ μπορεί να διεγείρει:

• Το κυκλοφορικό και το πεπτικό σύστημα
• Την έκκριση ορμονών και το ανοσολογικό σύστημα
• Το συντονισμό και την ισορροπία
• Τη μάθηση και τη συγκέντρωση
• Τη μυική ανάπτυξη
• Την αυτογνωσία

Οι γονείς μπορεί να ανακαλύψουν ότι το μασάζ βοηθάει:

• Στα αέρια και τους κολικούς
• Στην πέψη
• Στο μυικό τόνο
• Στη δυσφορία από τα δοντάκια που βγαίνουν τον πρώτο χρόνο ζωής
• Στις κράμπες

Το μασάζ προάγει χαλάρωση η οποία θα φανεί από:

• Βελτίωση προγράμματος ύπνου
• Αυξημένη ευλυγισία και τόνος
• Ρύθμιση της συμπεριφοράς
• Ηρεμία και δυνατότητα συντήρησης της
• Μείωση των ορμονών του στρες

...και μιλώντας για κολικούς, να θυμάστε πάντα ότι μπορεί να μην υπάρχει αποτελεσματική λύση, παρά μόνο ήπια ανακούφιση έως ότου λήξει μόνο του ένα επεισόδιο κολικών. Μια ιδανική λύση είναι η χρήση ειδικού λαδιού μασάζ για την κοιλίτσα του μωρού, με αμυγδαλέλαιο που έχει ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες, που αν χρησιμοποιείται καθημερινά προλαμβάνει και ανακουφίζει από τις δυσάρεστες κοιλιακές ενοχλήσεις του μωρού.

Αν και οι κολικοί ξεκινούν από το 2ο μήνα ζωής, η χρήση του συστήνεται από τις πρώτες ημέρες καθώς το μωράκι με τα πρώτα γεύματα δέχεται κάποιες ήπιες ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό του σύστημα έως ότου εγκατασταθεί η φυσιολογική και απαραίτητη χλωρίδα και προαχθεί η καλή λειτουργία του. Χρησιμοποιήστε το λάδι ιδανικά με απαλές μαλάξεις στην κοιλίτσα και συνδυάστε τις ευεργετικές του ιδιότητες με τα οφέλη του μασάζ και την επαφή με το μωράκι σας.

Τα νυχάκια του μωρού, τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, είναι τόσο μαλακά που καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε ακόμα ψαλιδάκι. Ο παιδίατρος θα κρίνει πότε είναι απαραίτητο.

Όσον αφορά τα ματάκια του που μπορεί να έχουν τσιμπλίτσες, δεν απαιτείται κάποιος ειδικός καθαρισμός (αρκεί μια γαζούλα με φυσιολογικό ορό), εκτός και αν το μωράκι σας δείχνει σημάδια μόλυνσης. Αυτό μπορεί να συμβεί ανεξήγητα και να εμφανιστεί με κίτρινο έκκριμα στο ένα ή και στα δύο μάτια, διότι είναι αναμενόμενο για τα νεογνά να έχουν φτωχή άμυνα στα ματάκια τους.

Για πληροφορίες σχετικά με τον ίκτερο, ανατρέξτε στα Ειδικά Προβλήματα.

Σχετικά άρθρα

Συνεργαζόμενο Ιατρείο
Οι ιατροί μας...

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας!

Image missing

Δείτε τους ιατρούς μας
Υπολογιστής Κύησης

Keep calm...due date is coming!

Image missing

Πότε θα γεννήσω?