loading

Επεμβάσεις στον τοκετό

Άρθρο:    Μπελέγρη Ευγενία - Μαία Τοκετός

Σε ορισμένες περιπτώσεις και για συγκεκριμένους λόγους, κατά τη διάρκεια του τοκετού σας, θα χρειαστεί ιατρική παρέμβαση με απώτερο σκοπό ένα καλύτερο αποτέλεσμα τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Η παρέμβαση αυτή μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο με τρόπο τον οποίο θα επιλέξει ο γιατρός, έχοντας πριν εκτιμήσει την αναγκαιότητα τους κι έχοντας εξαντλήσει κάθε πιθανή εναλλακτική λύση - όταν προσφέρεται ο χρόνος και δεν πρόκειται για κάποιο επέιγον περιστατικό.

Περινεοτομή

Περινεοτομή ονομάζεται η τομή που διενεργεί ο μαιευτήρας στο άνοιγμα του κόλπου και προς το περίνεο, με σκοπό τη διεύρυνση του ανοίγματος για την ευκολότερη διέλευση του μωρού και την αποφυγή εκτεταμένων ρήξεων στο περίνεο.

Κατά το στάδιο της εξώθησης, όταν το κεφαλάκι του μωρού φτάσει στη σχισμή του αιδοίου, τη διατείνει. Σε εκείνο το σημείο πραγματοποιείται εκτίμηση της δυνατότητας διάτασης του περινέου και αν εκτιμηθεί πως υπάρχει κίνδυνος μεγάλης ρήξης από τη διέλευση της κεφαλής του μωρού, εφαρμόζεται η περινεοτομή.

Η περινεοτομή γίνεται μέση ή πλάγια όταν υπάρχει επισκληρίδιος ή με τοπική αναισθησία κι έπειτα γίνεται συρραφή. Συνήθως, προτιμάται η πλάγια περινεοτομή γιατί προσφέρει μεγαλύτερο χώρο και είναι ασφαλής όσον αφορά τις εκτεταμένες ρήξεις. Η περινεοτομή πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει ένδειξη.

Ενδείξεις περινεοτομής είναι οι παρακάτω:...

• Όταν πρόκειται να πραγματοποιηθεί εμβρυουλκία για συγκεκριμένο λόγο και υπάρχει ανάγκη οπίσθιας επέκτασης.
• Όταν το περίνεο δεν έχει το χρόνο να διαταθεί, λόγω οξύ τοκετού.
• Όταν το κεφαλάκι του μωρού είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με το στόμιο του κόλπου (με τα μαλακά μόρια δηλαδή.)
• Όταν επιθυμούμε να επιταχύνουμε τον τοκετό λόγω σημείων δυσφορίας του εμβρύου, σοβαρής προεκλαμψίας, καρδιαγγειακής νόσου μητέρας κλπ.
• Όταν η επίτοκος δυσκολεύεται να συντονιστεί και να ελέγξει την εξώθηση, με αποτέλεσμα μη ικανοποιητική διάταση του περινέου.
• Όταν το περίνεο είναι άκαμπτο και ανελαστικό επειδή δεν έχει προηγηθεί περιποίηση και προετοιμασία. Εφόσον πραγματοποιηθεί περινεοτομή, εσείς θα πρέπει να τηρείτε κάποιους κανόνες για την υγιεινή σας μετά τον τοκετό.
• Καθαρίζετε με καθαρό νερό μετά από κάθε ούρηση και αφόδευση.
• Διατηρείτε την περιοχή στεγνή.
• Για τα λόχια χρησιμοποιείτε βαμβακερή σερβιέτα, την οποία αλλάζετε συχνά.

Προκειμένου να αποφύγουμε την περινεοτομή, μπορούμε να λάβουμε κάποια προληπτικά μέτρα. Αυτά θα μας βοηθήσουν στη μείωση των πιθανοτήτων να γίνει σε εμάς περινεοτομή, ΕΦΟΣΟΝ δεν συντρέχει κάποιος παθολογικός ή επείγον λόγος.

Κατά την εγκυμοσύνη:

• Ασκήσεις περινέου που δυναμώνουν και ελαστικοποιούν το περίνεο. Από την αρχή του β΄ τριμήνου.
• Μασάζ περινέου με φυτικά έλαια. Από τον 7ο-8ο μήνα.
• Μπορείτε να χρησιμοποιείτε φυτικά έλαια κατά τη συνουσία.
• Διατήρηση καλής υγιεινής και καλής διατροφής για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της ελαστικότητας του περινεϊκού ιστού.

Κατά τον τοκετό:

• Η μαία θα φροντίσει για να σας δωθεί επαρκής χρόνος λέπτυνσης του περινέου
• Μασάζ περινέου από τη μαία με φυτικό έλαιο
• Εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων από τη μαία
• Εναλλαγή θέσεων στο δεύτερο στάδιο. Προτιμήστε την πλάγια κατακεκλιμένη θέση κατά την οποία ασκείται μικρότερη τάση στο περίνεο και καθίστατι δυνατή η βαθμιαία διάταση του.
• Καλή υποστήριξη από τη μαία ή το γιατρό κατά την γέννηση της κεφαλής του μωρού σας.

Εμβρυουλκία

Εμβρυουλκία ονομάζεται η σύλληψη και έλξη της κεφαλής του εμβρύου με ειδικό εργαλείο κατά το δεύτερο στάδιο του τοκετού, με σκοπό την ταχύτερη έξοδο του εμβρύου σε περίπτωση που η μητέρα αδυνατεί να εξωθήσει ικανοποιητικά και έχουμε σημάδια πως το έμβρυο δυσφορεί. Θα την έχετε ακούσει ως "βεντούζα". Η εμβρυουλκία πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει ένδειξη.

Ενδείξεις εμβρυουλκίας είναι οι εξής:

• Όταν το στάδιο της εξώθησης υπέρβει τα φυσιολογικά όρια διάρκειας και φθάσει στα 120 λεπτά.
• Αδυναμία εξώθησης μητέρας λόγω κάποια καρδιοπάθειας, πνευμονοπάθειας κλπ.
• Όταν το μωράκι δυσφορεί και οι καρδιακοί του παλμοί φαίνεται να χαμηλώνουν.
• Σε σοβαρή προεκλαμψία.

Καισαρική τομή

Η καισαρική τομή είναι μια επέμβαση για τη γέννηση του μωρού σας μέσω τομής στην κοιλιά σας.

Υπάρχουν δυο τύποι καισαρικής τομής, η προγραμματισμένη και η επείγουσα. Η απόφαση για μια προγραμματισμένη καισαρική τομή θα ληφθεί κατά την εγκυμοσύνη σε συνεννόηση με τον ιατρό - μαιευτήρα λόγω συγκεκριμένων αιτιών και η επείγουσα καισαρική τομή θα αποφασιστεί αν προκύψει κάποια επιπλοκή πριν ή κατά τον τοκετό.

Η καισαρική τομή πραγματοποιείται για αρκετούς συγκεκριμένους λόγους. Ο μαιευτήρας σας θα τους συζητήσει μαζί σας και θα σας λύσει κάθε απορία. Αν συνεχίζετε να έχετε αμφιβολίες, η μαία σας θα σας εξηγήσει γιατί είναι απαραίτητη ή όχι η επιλογή της καισαρικής τομής στην περίπτωση σας.

Η καισαρική τομή εφόσον είναι προγραμματισμένη, πραγματοποιείται συνήθως στις 38-39 εβδομάδες. Επειδή πρόκειται για μια σημαντική εγχείρηση, λίγες μέρες πριν από αυτήν, θα χρειαστεί να εξεταστείτε και να ληφθεί αίμα από εσάς για να γίνει ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος.

Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε κάποιο σχετικό έγγραφο για την αποδοχή της εκτέλεσης της καισαρικής τομής. Θα συζητήσετε με τον αναισθησιολόγο για τη μέθοδο αναισθησίας που θα επιλέξετε. Η επισκληρίδιος είναι η πιο ασφαλής για το μωρό σας.

Είστε ξύπνια κατά τη διάρκεια της εγχείρησης αλλά δεν νιώθετε τίποτα από την κοιλιά και κάτω. Η γενική αναισθησία σημαίνει πως δεν θα έχετε τις αισθήσεις σας κατά την επέμβαση. Κατά την επέμβαση, θα τοποθετηθούν σε εσάς φλεβοκαθετήρας για την έγχυση ενυδατικών υγρών και καθετήρας ουροδόχου κύστεως για τη συλλογή των ούρων σας καθώς λόγω της αναισθησίας δεν θα μπορείτε να ελέγξετε την κύστη σας.

Όταν το μωράκι γεννηθεί κι εφόσον έχετε επισκληρίδιο, θα ακούσετε το πρώτο του κλάμα και η μαία θα το φέρει αφού το σκουπίσει, στο στήθος σας και θα το κρατήσει εκεί για εσάς. Μετά την εγχείρηση, ίσως αισθανθείτε κάποιο κοιλιακό πόνο και θα χρειαστεί να λάβετε κάποιο αναλγητικό χάπι. Η λειτουργία του εντέρου αποκαθίσταται σε ένα χρονικό διάστημα.

Μπορείτε να φάτε μόλις αισθανθείτε πως πεινάτε. Η μαία σας θα σας βοηθήσει στην περιποίηση και φροντίδα του μωρού σας αλλά και στην αυτοφροντίδα σας. Κάθε μέρα που περνάει, θα κινείστε όλο και πιο εύκολα.

Είναι σημαντική η καλή διατροφή σας και η ξεκούραση.

Σχετικά άρθρα

Συνεργαζόμενο Ιατρείο
Οι ιατροί μας...

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας!

Image missing

Δείτε τους ιατρούς μας
Υπολογιστής Κύησης

Keep calm...due date is coming!

Image missing

Πότε θα γεννήσω?