loading

Ο σύντροφος σας στον τοκετό - Η υποστήριξη που θα λάβετε

Άρθρο:    Μπελέγρη Ευγενία - Μαία Τοκετός

Πρώτα από όλα, οφείλετε να διερωτηθείτε κι έπειτα να συζητήσετε με το πως θα αισθάνεστε με την παρουσία του συντρόφου σας κατά τον τοκετό σας. Οι περισσότεροι μέλλοντες μπαμπάδες επιθυμούν να βρίσκονται εκεί όταν θα γεννηθεί το μωρό τους.

Μάθετε για τις επιλογές που έχετε όσον αφορά την παρουσία του συντρόφου σας ή κάποιου υποστηρικτού προσώπου κατά τον τοκετό από τη μαία ή το γιατρό σας και ενημερωθείτε για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να λάβετε από αυτό το πρόσωπο βοήθεια και ανακούφιση. Μιλήστε με το σύντροφο σας και μάθετε τι σημαίνει για αυτόν να βρίσκεται μαζί σας αυτή την ώρα και να βιώσει μαζί σας την εμπειρία αυτή.

Ο σύντροφος σας μπορεί να σας παρέχει ανακούφιση με την παρουσία του και μόνο, γιατί εκτός από τη μαία ή το γιατρό σας που τους γνωρίζετε ήδη, είναι το πρώτο και πολύ πιο άμεσα οικείο πρόσωπο για εσάς. Είναι πιθανό η παρουσία του να σας παρέχει ένα αίσθημα παραπάνω ασφάλειας. Επίσης, μπορεί να σας ανακουφίζει μιλώντας σας, ενθαρρύνοντας σας ή κάνοντας σας μασάζ στην πλάτη και τη μέση.

Η ώρα θα περάσει πολύ πιο ευχάριστα.

Φροντίστε να έχετε βεβαιωθεί πως η παρουσία του δεν θα σας προκαλέσει άγχος γιατί αυτός μπορεί να είναι λόγος ο τοκετός να παρακωλυθεί αν δεν αισθάνεστε άνετα. Παρακολουθήστε μαζί μαθήματα τοκετού και μιλήστε με τη μαία όλοι μαζί ώστε να διασφαλίσετε την πλήρη πληροφόρηση σας για τον τοκετό.

Είναι σημαντικό ο σύντροφος σας να γνωρίζει τα στάδια του τοκετού, τις διάφορες πρακτικές που μπορεί να εφαρμοστούν, να κατανοήσει τη φυσιολογία του τοκετού και να αποδεχθεί πως πρόκειται για ένα απόλυτα φυσιολογικό γεγονός, για το οποίο το σώμα σας είναι προετοιμασμένο και δυνατό και να μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματα του και την ψυχραιμία του όταν θα είναι κοντά σας

Σε αυτό θα βοηθήσει πολύ η συζήτηση με τη μαία.

Για τον σύντροφο σας

Έχετε φροντίσει να ενημερωθείτε μαζί της για τον τοκετό. Δώστε της προσοχή και ακούστε τις ανησυχίες της. Κάντε την να αισθανθεί άνετα. Προετοιμαστείτε για τον τοκετό.

Όταν η σύντροφος σας βρίσκεται στο μήνα της, βεβαιωθείτε πως μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας ανά πάσα ώρα, σε περίπτωση που απουσιάζετε από το σπίτι. Έχετε φροντίσει από πριν να οργανώσετε τη μετάβαση σας στο μαιευτήριο και έχετε σε ετοιμότητα το αυτοκίνητο σας, αν μεταβείτε με αυτό. Θυμηθείτε να ετοιμάσετε μια τσάντα με φαγητό, φωτογραφική, το τηλέφωνο σας και το φορτιστή σας και ότι άλλο επιθυμείτε για εσάς.

Το να δείτε το μωρό σας να έρχεται στον κόσμο είναι ίσως από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες της ζωής σας. Σκεφτείτε από πριν τις επιθυμίες σας, συζητήστε με τη σύντροφο σας και αποφασίστε για τη χρησιμότητα της παρουσίας σας στον τοκετό της. Εφόσον το αποφασίσετε, θα λάβετε οδηγίες από τη μαία. Θα υπάρχει πάντα κάποιος να σας στηρίξει και να ενημερώνει για το τι συμβαίνει.

Θα βιώσετε ίσως ανασφάλεια αλλά να είστε σίγουρος πως ο ρόλος σας είναι πολύ ανακουφιστικός για τη σύντροφο σας και να προσπαθείτε να της μιλάτε, να την κάνετε να ξεχνιέται κατά τη διάρκεια των ωδινών, να την ενθαρρύνετε και να εφαρμόζετε αναπνοές μαζί της. Χαϊδέψτε την, κάντε της μασάζ όπου επιθυμεί.

Κατά την εξώθηση, μείνετε δίπλα της από πάνω της, κρατήστε της το χέρι και σκύψτε δίπλα στο πρόσωπο της, μιλώντας της σιγά και ήρεμα για να την ενθαρρύνετε. Ναι, μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά κι εσείς στην εξώθηση και πραγματικά, η καθοδήγηση από εσάς παράλληλα με τη μαία ή το γιατρό είναι πολύ βοηθητική.

Μπορείτε να ζητήσετε να κόψετε τον ομφάλιο λώρο, εφόσον είναι σημαντικό για εσάς.

Συζητήστε το με τη μαία ή το γιατρό κατά την οργάνωση του birth plan.

Όταν το μωράκι γεννηθεί, η μαία αφού το δώσει στη μαμά, θα το δώσει και στη δική σας αγκαλιά. Ίσως αισθανθείτε φόβο ή ανασφάλεια ότι δεν είστε ικανός να το κρατήσετε. Μην φοβάστε! Κρατήστε το και απολαύστε το συναίσθημα. Με τον καιρό, θα αναπτύξετε ευκολία κινήσεων!

Αν συγκινηθείτε, εκφράστε το. Είναι η στιγμή που γίνεστε οικογένεια. Σίγουρα η εμπειρία αυτή είναι πολύ δυνατή αλλά φεύγοντας κι επιστρέφοντας σπίτι, προσπαθήστε να ξεκουραστείτε και να κοιμηθείτε.

Ακολουθούν μέρες που θα χρειαστείτε ενέργεια!!

Σχετικά άρθρα

Συνεργαζόμενο Ιατρείο
Οι ιατροί μας...

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας!

Image missing

Δείτε τους ιατρούς μας
Υπολογιστής Κύησης

Keep calm...due date is coming!

Image missing

Πότε θα γεννήσω?