loading

Εβδομάδα 13 - 16
Το β' τρίμηνο της εγκυμοσύνης ξεκινάει τώρα!!!

Άρθρο:    Μπελέγρη Ευγενία - Μαία Εγκυμοσύνη

Αν δεν έχετε ανακοινώσει ακόμη στην οικογένεια σας, σε συγγενείς και φίλους ότι είστε έγκυος, είναι η κατάλληλη περίοδος να το κάνετε!

Με την έναρξη του τριμήνου αυτού, πολλές γυναίκες αισθάνονται πως οι ενοχλήσεις και τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μειώνονται αισθητά. Εξαιρετικά σημαντικό αυτό γιατί είναι καιρός να απολαύσετε την κατάσταση σας και να προσαρμοστείτε με ευχαρίστηση στις αλλαγές του σώματος σας και της καθημερινότητας σας.

Αυτή την περίοδο, τα ποσοστά αποβολής που κάθε έγκυος έχει στο α' τρίμηνο, πέφτουν κατακόρυφα. Συνεπώς, είναι καιρός να αισθανθείτε πιο χαλαρή. Νιώθετε ήδη καλύτερα και οφείλετε στον εαυτό σας να είστε πιο δραστήρια πλέον!

Αν δεν υπάρχει κάποιο ειδικό πρόβλημα, μπορείτε να ασχοληθείτε ελεύθερα με τη γυμναστική. Επαναλαμβάνουμε τη σημασία της καθημερινής άσκησης -πάντα χωρίς υπερβολές αλλά και χωρίς αναβολές!

Στο β' τρίμηνο, παρατηρείται μεγαλύτερη ευκολία στην πρόσληψη βάρους για αυτό ξανατονίζουμε την ανάγκη υγιεινής διατροφής με έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Μην το ξεχνάτε.

Τρώτε όσο χρειάζεστε, χωρίς να ζορίζετε τον εαυτό σας γιατί σας θυμίζουμε - δεν τρώτε για 2 αλλά οι διατροφικές ανάγκες είναι αυξημένες και από την άλλη, καταπολεμήστε τυχόν στιγμές αδυναμίας και λιγούρας και αποφύγετε τις υπερβολές στην ποσότητα και τα junk food.

Η κοιλιά πλέον μεγαλώνει αισθητά και ίσως αισθάνεστε άβολα στον ύπνο. Η καλύτερη θέση που μπορείτε να πάρετε είναι η πλάγια, αριστερή ή δεξιά έχοντας ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια.

Με την αύξηση της, καθώς τεντώνεται μπορεί να παρατηρήσετε ραγάδες στην κοιλιά ή στο στήθος, στη μέση και στους γλουτούς. Για την αποφυγή εμφάνισης τους, είναι βοηθητικό το μασάζ με ειδικό φυτικό λάδι στα σημεία που συνήθως εμφανίζονται, 2-3 φορές την ημέρα από την αρχή της εγκυμοσύνης.

Το λάδι αυτό υπάρχει στα φαρμακεία και μπορείτε να το αγοράσετε είτε ζητώντας απλό αμυγδαλέλαιο, έλαιο jojoba ή έλαιο αβοκάντο είτε να ζητήσετε το λάδι για μασάζ κατά των ραγάδων κάποιας συγκεκριμένης εταιρίας με προϊόντα μητρότητας της προτίμησης σας.

Μια μαύρη γραμμή μπορεί να εμφανιστεί στην κοιλιά, περνώντας τον ομφαλό και φτάνοντας μέχρι το ηβικό οστό. Είναι φυσιολογική και ονομάζεται linea nigra. Αλλαγές στο χρώμα μπορεί να παρατηρήσετε επίσης στις περιοχές γύρω από τις θηλές σας (θηλαία άλως) αλλά και στα εξωτερικά γεννητικά σας όργανα, που σκουραίνουν.

Ο όγκος του αίματος έχει αυξηθεί κατά 20% κι η καρδιά σας είναι υπερδραστήρια, καθώς είναι υπεύθυνη για την παροχή αίματος και οξυγόνου στο μωρό σας.

loading

Το μωρό σας αυτές τις εβδομάδες

Οι εικόνες στον υπέρηχο είναι πια πολύ πιο παραστατικές - το μωράκι έχει ζωηρέψει και οι κινήσεις του αυξάνονται.

Η αντανακλαστική του δυνατότητα έχει αυξηθεί επίσης. Τα δαχτυλάκια ξεχωρίζουν κανονικά και τα γεννητικά όργανα είναι ορατά στον υπέρηχο, αν έχει καλή θέση το μωρό.

Στις 13 εβδομάδες το ήπαρ του απελευθερώνει χολή και το πάγκρεας ινσουλίνη. Το μωράκι καταπίνει ποσότητες αμνιακού υγρού και το απελευθερώνει ξανά στην αμνιακή κοιλότητα ως ούρα.

Αυτή η ανακύκλωση επιβεβαιώνει την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Οι μύες που θα χρησιμοποιεί το μωρό σας για να θηλάσει δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί αλλά είναι πιθανό να το δείτε στον υπέρηχο να βάζει το χεράκι στο στόμα και να ....εξασκείται!

Στις 14 εβδομάδες απελευθερώνονται ορμόνες από το θυρεοειδή αδένα του. Η ανακύκλωση του αμνιακού υγρού συνεχίζεται. Το μωρό επιχειρεί από τώρα επιπόλαιες αναπνευστικές κινήσεις αλλά φυσικά δεν αναπνέει.

Στις 15 εβδομάδες το δερματάκι του παραμένει διαφανές. Τα οστά και οι μύες του συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Τα οστά διατηρούν τώρα περισσότερο ασβέστιο. Τριχούλες αρχίζουν να καλύπτουν το κεφαλάκι του.

Στις 16 εβδομάδες αδειάζει την ουροδόχο κύστη κάθε 40-45 λεπτά. Το προσωπάκι του παίρνει εκφράσεις που δεν μπορεί να ελέγξει. Τεντώνει τα χεράκια του, ακουμπάει το ένα με το άλλο και μπορεί να κάνει γροθιές.

Συνεχίζετε δυναμικά και με αυτοπεποίθηση αυτό το όμορφο ταξίδι!

Σχετικά άρθρα

Συνεργαζόμενο Ιατρείο
Οι ιατροί μας...

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας!

Image missing

Δείτε τους ιατρούς μας
Υπολογιστής Κύησης

Keep calm...due date is coming!

Image missing

Πότε θα γεννήσω?