loading

Εβδομάδα 5 - 8
Η περίοδος καθυστέρησε...

Άρθρο:    Μπελέγρη Ευγενία - Μαία Εγκυμοσύνη

Πιθανώς είχατε και κάποια συμπτώματα. Το τεστ εγκυμοσύνης είναι θετικό!!

Το επόμενο βήμα είναι μια αιματολογική εξέταση που ανιχνεύει την ίδια ορμόνη που φάνηκε στα ούρα σας, τη β-χοριακή γοναδοτροπίνη. Θεωρείται η επίσημη διάγνωση της εγκυμοσύνης.

Τώρα πια γνωρίζετε πως είστε 2 σε αυτό το σώμα. Το πλασματάκι σας μεγαλώνει μέσα σας. Και μεγαλώνει γρήγορα. Οι αλλαγές που συμβαίνουν αισθητές ή όχι από εσάς, είναι πολλές και γίνονται ταχέως. Η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό.

Είναι καλό να κάνετε κάποια έρευνα ώστε να ενημερωθείτε για τους επαγγελματίες υγείας που αναλαμβάνουν την παρακολούθηση της κύησης και να επιλέξετε τον κατάλληλο για εσάς. Θα είναι ο άνθρωπος που θα σας παρακολουθεί, θα σας ενημερώνει και θα σας στηρίζει καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, του τοκετού και της λοχείας σας. Σε αυτόν/τη θα ανατρέξετε οτιδήποτε και αν χρειαστείτε ώστε να λάβετε συμβουλές και καθοδήγηση...

Η σχέση που θα αναπτύξετε μαζί του/της θα σας βοηθήσει να βιώσετε όσο πιο ομαλά γίνεται αυτή την όμορφη περίοδο και θα είναι καθοριστική αφού, εφόσον σας παρέχεται πλήρης ενημέρωση και αίσθηση ασφάλειας, θα καταφέρετε να ανταποκριθείτε καλύτερα σε ότι συμβαίνει και θα συμβεί στο σώμα σας και να αποκτήσετε κυρίαρχο ρόλο στην εξέλιξη της κύησης και του τοκετού.

Στην Ελλάδα, ορισμένοι από το νόμο και υπεύθυνοι για την παρακολούθηση της κύησης, του τοκετού και της λοχείας είναι αποκλειστικά οι μαίες και οι μαιευτήρες - γυναικολόγοι. Η μαία μπορεί να αναλάβει μια εγκυμοσύνη που εξελίσσεται φυσιολογικά και παραπέμπει την έγκυο για τα απαραίτητα υπερηχογραφήματα και εξετάσεις.

Πραγματοποιεί μαθήματα σωματικής και ψυχολογικής προετοιμασίας για τον τοκετό αλλά και τη γονεϊκότητα, μέσω ασκήσεων και άλλων τεχνικών και σας παρέχει συμβουλές σχετικά με το θηλασμό και τη φροντίδα του νεογνού σας τις πρώτες ημέρες ζωής του. Εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, η γυναίκα που παρακολουθείται από μαία, παραπέμπεται σε γιατρό.

Ο μαιευτήρας - γυναικολόγος, εφόσον παρακολουθεί κάποια γυναίκα πραγματοποιεί ο ίδιος τα απαραίτητα υπερηχογραφήματα και μπορεί να αναλάβει κάθε κύηση είτε φυσιολογική είτε με κάποια παθολογικά ευρύματα.

Στην πρώτη επίσκεψη:

- Θα αναφέρετε τα συμπτώματα που εμφανίσατε και θα σας γίνουν κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το ιστορικό σας. Και η παραμικρή πληροφορία μπορεί να είναι πολύτιμη για τον επαγγελματία υγείας.

- Βάσει τελευταίας περιόδου, ο επαγγελματίας υγείας θα υπολογίσει την ηλικία της εγκυμοσύνης σας.

- Θα πραγματοποιηθεί κολπικό υπερηχογράφημα όπου εάν βρίσκεστε μετά τις 6 εβδομάδες, θα μπορέσετε να δείτε τον σάκο της κύησης και να ακούσετε την καρδούλα του μωρού!

- Ο επαγγελματίας υγείας θα κάνει μια γενική επισκόπηση στα γεννητικά σας όργανα και θα ελέγξει τη λεκάνη σας.

- Θα ζυγιστείτε και θα ληφθεί η αρτηριακή σας πίεση. Σε κάθε επίσκεψη, θα επαναλαμβάνονται οι μετρήσεις.

- Θα παραπεμφθείτε για διάφορες εξετάσεις αίματος, ούρων, τεστ ΠΑΠ και καλλιέργεια κολπικού υγρού. Κάποιες εξετάσεις θα επαναληφθούν τους επόμενους μήνες.

- Είναι πιθανό να σας συστηθεί η λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων που θα ενταχθούν καθημερινά στο πρόγραμμα σας. Αυτά θα είναι φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρος.

- Ρωτήστε τον επαγγελματία υγείας ότι επιθυμείτε. Εκφράστε σκέψεις, απορίες, φόβους.

- Θα ενημερωθείτε για την επόμενη επίσκεψη αλλά και τη απαραίτητη συχνότητα επισκέψεων. Παρά τις προγραμματισμένες επισκέψεις, έχετε στο μυαλό σας πως μπορείτε όποτε επιθυμείτε και όποτε το χρειάζεστε να επικοινωνήσετε και να επισκεφθείτε τον επαγγελματία υγείας που θα σας έχει αναλάβει.

loading

Τυπικά συμπτώματα εγκυμοσύνης

Τι μπορεί να νιώθετε - Τι να κάνετε
Πρήξιμο μαστών:

Επιλέξτε ένα αθλητικό σουτιέν που θα σας στηρίζει κατάλληλα.

Αίσθημα αδυναμίας - Κόπωση:

Ακούστε το σώμα σας και ξεκουραστείτε. Κοιμηθείτε. Αποφύγετε προσωρινά για το α' τρίμηνο τα ταξίδια, την ορθοστασία και το ξενύχτι.

Ναυτία - Τάση προς έμετο:

Προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης, κράκερς και μπανάνες. Θα βοηθήσει αν παίρνετε το πρωινό στο κρεβάτι.

Καούρες:

Προτιμήστε μικρά και συχνά γεύματα.

Ανάγκη για συχνή ούρηση:

Μην πίνετε πολλά υγρά πριν τον ύπνο. Αν δείτε αίμα ή πονάτε κατά την ούρηση, ενημερώστε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί.

Απότομες εναλλαγές στη διάθεση:

Είναι φυσικό. Κατακλύζεστε από σκέψεις και αγωνία. Διατηρήστε τη σωματική σας υγεία μέσω την ήπιας άσκησης, της καλής διατροφής και της ξεκούρασης. Ενημερωθείτε μέσω μαθημάτων προγεννητικής αγωγής ή διαβάζοντας ένα βιβλίο για την εγκυμοσύνη. Συζητείστε με τους δικούς σας ανθρώπους.

Πόνος στη μέση:

Φοράτε άνετα υποδήματα. Μην σηκώνετε βάρη. Φροντίστε να κοιμάστε σε σκληρό στρώμα.

* Τα συμπτώματα υποχωρούν καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη.

Το μωρό σας

Την 5η εβδομάδα μοιάζει με γυρίνο και έχει ύψος 1,3 mm!
Την 6η εβδομάδα έχει μέγεθος μπιζελιού (2,1-4,2mm)!
Την 7η εβδομάδα έχει ύψος 4,2-5,1 mm και...
την 8η έχει αρχίσει και θυμίζει ολοένα και περισσότερο ανθρωπάκι ενώ το ύψος του είναι 12,7 mm.

Στο διάστημα μεταξύ της 5ης και της 8ης εβδομάδας, η καρδιά του μωρού σας ξεκινάει να χτυπάει ρυθμικά πλέον. Δεν είναι μεγαλύτερη από σπόρο παπαρούνας αλλά χτυπάει μόνη της στους 150 παλμούς ανά λεπτό, κάτι που μπορεί να φανεί υπερηχογραφικά από την 6η εβδομάδα!...

Σχηματίζεται αργά ο σκελετός ενώ το δερματάκι του είναι διαφανές. Στα άκρα αναπτύσσονται μεμβρανώδεις εκβλαστήσεις που θα αναπτυχθούν αργότερα σε χεράκια και ποδαράκια! Το κεφάλι αρχίζει να ξεχωρίζει από το σωματάκι. Σχηματίζεται ο εγκέφαλος και ξεπροβάλλουν κάποια χαρακτηριστικά όπως τα βλέφαρα και η άκρη της μύτης.

Τα χεράκια τώρα είναι μακρύτερα και μπορεί να κάμπτονται στον αγκώνα και τον καρπό! -οι πρώτες κινήσεις ξεκινούν ως αληθινή ένδειξη ζωής.... αλλά εσείς θα έχετε τη χαρά να τις αισθανθείτε μετά τις 20 εβδομάδες!

Υπομονή! Η πρώτη ενόχληση στην κοιλίτσα σας θα είναι μαγική!

Τρόπος ζωής & διατροφή

Ξεχάστε τις παραδοσιακές πεποιθήσεις ότι τώρα πρέπει να τρώτε για δύο! Δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να καταναλώνετε μεγάλες μερίδες φαγητού και να πιέζεστε. Το ζήτημα είναι να τρέφεστε σωστά και να λαμβάνετε τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες.

Η διατροφή παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου, την καλύτερη ανταπόκριση του σώματος σας στις αλλαγές της εγκυμοσύνης αλλά και στη σύσταση του αμνιακού υγρού όπου κολυμπάει το μωράκι σας...

Αποφύγετε:

- Μεγάλες ποσότητες γλυκών (για αποφυγή εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη) και αλμυρών (για να μην επηρεαστεί η αρτηριακή σας πίεση).

- Μαλακά τυριά όπως π.χ. η φέτα λόγω κινδύνου λιστερίωσης (εκτός κι αν είναι από παστεριωμένο γάλα). Γενικότερα, αποφύγετε μη παστεριωμένα προϊόντα.

- Όστρακα, αυγά, ωμά ή μισοψημένα κρέατα. Να ψήνετε καλά το κρέας.

Πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά.

Αν έχετε γατούλα, μην καθαρίζετε εσείς το χώμα της γιατί κινδυνεύετε από τοξόπλασμα σε περίπτωση που η γάτα σας έχει μολυνθεί και έρθετε σε επαφή με τα κόπρανα της.

Ασκηθείτε!! Η γυμναστική εάν η κύηση θεωρείται χαμηλού κινδύνου ενδείκνυται (περπατημα, τρεξιμο, yoga) γιατί βελτιώνει το περιγεννητικό αποτέλεσμα και αποτρέπει την εμφάνιση προεκλαμψίας, μιας επείγουσας κατάστασης που σχετίζεται με την αυξημένη αρτηριακή σας πίεση.

Χαμηλού κινδύνου θεωρείται η κύηση που δεν εμπλέκει συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις, παχυσαρκία ή εξαιρετικά χαμηλό βάρος της μητέρας, πολύ νεαρή ή μεγάλη ηλικία μητέρας ή μια πολύδυμη κύηση.

Η γυμναστική που συστήνεται για τις εγκύους στο α' τρίμηνο είναι το περπάτημα, το τρέξιμο ή η yoga.

Αποβάλετε κάθε ίχνος stress!!!

Είναι η πιο γλυκιά περίοδος!

Είναι λογικό να έχετε αγωνία για το αν όλα θα κυλήσουν ομαλά. Λογικό να ανησυχείτε για την υγεία του μωρού σας και φυσικά για το αν θα τα καταφέρετε εσείς η ίδια. Όμως το σώμα σας ξέρει. Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική διαδικασία και το σώμα σας ξέρει. Εμπιστευθείτε το και ακολουθήστε το υπακούοντας σε ότι νιώθετε. Απολαύστε την περίοδο αυτή.

Αφιερώστε χρόνο στη χαλάρωση σας ευνοώντας έτσι το σώμα σας. Ευνοώντας το σώμα σας, ευνοείτε το μωρό σας. Όταν σκέφτεστε όμορφα πράγματα και κάνετε όνειρα, νιώθετε ευεξία και προκαλείτε την απελευθέρωση ορμονών χαλαρωτικών και ευεργετικών για τον οργανισμό σας.

Αντιθέτως όταν αγχώνεστε, παρακωλύονται πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Το αυξημένο stress στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και σε εσάς και στο μωρό σας.

Κατηγορηματικά, λοιπόν, περάστε όμορφα αυτή την περίοδο. Είστε υπεύθυνοι για τον εαυτό σας και το πλασματάκι που κουβαλάτε. Έναν άνθρωπο που δημιουργείται τώρα και επηρεάζεται άμεσα από τα συναισθήματα σας και τον τρόπο ζωής σας. Δώστε του ότι καλύτερο μπορείτε με αγάπη και συνέπεια.

Σε αυτές τις εβδομάδες, αν παρατηρήσετε κολπική αιμόρροια, έχετε μεγάλο κοιλιακό πόνο ή φοβάστε πως έχετε εκτεθεί σε τερατογόνες ουσίες, επικοινωνήστε άμεσα με τον υπεύθυνο για εσάς επαγγελματία υγείας. Αυτό μπορεί να γίνει ΚΑΙ αν αισθάνεστε μεγάλο και ανεξήγητο άγχος.

Σχετικά άρθρα

Συνεργαζόμενο Ιατρείο
Οι ιατροί μας...

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας!

Image missing

Δείτε τους ιατρούς μας
Υπολογιστής Κύησης

Keep calm...due date is coming!

Image missing

Πότε θα γεννήσω?