Άρθρο: Μπελέγρη Ευγενία - Μαία Highlights
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για αυτόν τον άνθρωπο που σας συντροφεύει σε όλη τη μαγική πορεία της κύησης σας, που σας παρακολουθεί σε κάθε σας αλλαγή, που βιώνει μαζί σας χαρά και άγχος και περνάει και αυτός μια μεγάλη διαδικασία μετάβασης στην πατρότητα, υιοθετώντας από τώρα νέες ευθύνες και προσπαθώντας να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά.
Ο ρόλος του καθοριστικός και εξίσου μεγάλος..... ο ίδιος ίσως νιώθει λίγο παραμελημένος καθώς όλα τα φώτα πέφτουν επάνω σας. Εσείς βιώνετε τις αλλαγές, εσείς νιώθετε το μωράκι σας να κλωτσάει κι εκείνος..... σας παρακολουθεί και θέλει με κάθε τρόπο να είναι κοντά σας, να το ζήσει και να συμβάλει με τον τρόπο του στην καλή εξέλιξη όλων.
Και φυσικά, είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνετε ενωμένοι. Κοντά ο ένας στον άλλον και η κάθε αλλαγή να σας δένει περισσότερο. Η εξοικείωση με την ιδέα της εγκυμοσύνης, του τοκετού και όσων ακολουθούν δεν είναι μόνο δικό σας θέμα, αλλά και των δυο.
Είναι η φυσική εξελικτική διαδικασία για ένα ζευγάρι, στην οποία έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο και οι δυο. Μείνετε αγαπημένοι.
Το πρώτο κομμάτι της ενότητας αυτής απευθύνεται στο σύντροφό σας ενώ το δεύτερο αφορά τη σεξουαλική σας δραστηριότητα που κάποιες φορές απαιτεί ειδική αγωγή κατά την εγκυμοσύνη και συστήνεται να το διαβάσετε και οι δυο.
Οι οδηγίες που δίνονται είναι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Υποστήριξη της συντρόφου σας στην εγκυμοσύνη με απλά και λίγα λόγια.
Η σύντροφός σας είναι έγκυος και όσο πιο κοντά είστε και παραμείνετε οι δυο σας, τόσο πιο πολύ θα μοιραστείτε την εμπειρία της εγκυμοσύνης και του τοκετού.
Στις πρώτες εβδομάδες (έως και 14 εβδ.), η έγκυος σύντροφός σας μπορεί να αισθάνεται συχνά κούραση και αδιαθεσία. Συγκεκριμένες μυρωδιές και γεύσεις μπορεί να της προκαλούν τάση για έμετο. Μπορεί να θέλει να κοιμάται αρκετά παραπάνω. Μπορεί να κουράζεται εύκολα με πράγματα που φαίνονται απλά σε εσάς. Μετά από αυτές τις εβδομάδες, πολλές έγκυες γυναίκες νιώθουν πως η χαμένη τους ενέργεια επιστρέφει και δεν χρειάζονται πλέον ειδική μεταχείριση.
Περίπου προς το τέλος της εγκυμοσύνης (ανάμεσα στις 27 με 40 εβδομάδες), η αίσθηση του βάρους στην κοιλιά έχει αυξηθεί αισθητά λόγω της ανάπτυξης του μωρού και η αδιαθεσία και η κούραση των πρώτων εβδομάδων ίσως επιστρέψουν.
Επίσης, λάβετε υπόψη σας ότι η σύντροφός σας ίσως αρχίζει να κυριεύεται με άγχος και φόβο για τον τοκετό. Τέλος, σκεφτείτε πως με το που ξεκινάει η άδεια του τοκετού της, σίγουρα θα απολαύσει τον ελεύθερο χρόνο της αλλά είναι πιθανό κάπου να αρχίσει να αισθάνεται μοναξιά και απραξία λόγω του άπλετου ελεύθερου χρόνου.
Αν η σύντροφός σας είναι αγχωμένη, ενθαρρύνετε την να εκφραστεί ελεύθερα. Οι περισσότερες γυναίκες συνηθίζουν να ακούνε και να ακούνε και να ακούνε αλλά όχι να ακούγονται, για αυτό ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνος για να ανοιχτεί και να μιλήσει. Να είστε υπομονετικός. Αν μάθετε να στηρίζετε ο ένας τον άλλον τώρα, η σχέση σας θα είναι όσο δυνατή χρειάζεται όταν έρθει το μωράκι σας...
Τώρα είναι η ώρα να μοιραστείτε τις δουλειές του σπιτιού, αν κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη. Θα είστε εξαιρετικά βοηθητικός αν αναλάβετε 2 πράγματα:
Mαγείρεμα – στους πρώτους μήνες όπου οι διάφορες μυρωδιές την ενοχλούν, είναι πιθανό μετά την ετοιμασία του φαγητού να μην έχει την ίδια όρεξη να φάει. Αν ετοιμάζετε εσείς το φαγητό, είναι πιο πιθανό να φάει με όρεξη και να λάβει την ποσότητα αλλά και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται.
Bαριά ψώνια – το να κουβαλάει η σύντροφός σας βαριά ψώνια επιβαρύνει σημαντική την πλάτη και τη μέση της για αυτό είναι αναγκαίο να το αναλάβετε εσείς αυτό είτε πηγαίνετε μόνος σας για ψώνια είτε παρέα.
Δείξτε στη σύντροφό σας ότι δεν είναι μόνη της. Ενημερωθείτε μαζί για την εγκυμοσύνη, συζητήστε, ακολουθείστε την στις βασικές εξετάσεις της, μοιραστείτε τις ανησυχίες της.
Η καλή διατροφή είναι ευκολότερη αν τη μοιράζεστε. Υιοθετήστε μαζί καλές διατροφικές συνήθειες.
Ο καπνός από το τσιγάρο είναι στα αλήθεια επικίνδυνος. Αν είστε καπνιστής ή διακόψτε το ή μην καπνίζετε κοντά στη σύντροφό σας και φυσικά μην της προσφέρετε τσιγάρο, ούτε να αφήνετε το πακέτο σας στο οπτικό της πεδίο.
Όταν έχει προγραμματίσει έναν υπέρηχο, συνοδέψτε την και δείτε μαζί το μωρό σας στην οθόνη.
Όταν η σύντροφός σας χρειαστεί να κάνει εξετάσεις αίματος στην αρχή της εγκυμοσύνης, ίσως σας ζητηθεί να κάνετε κι εσείς. Αυτό είναι απαραίτητο για να ελεγχθεί αν το μωρό σας βρίσκεται σε κίνδυνο για κάποια γενετική ανωμαλία, σύμφωνα με τα δικά σας γονίδια.
Επίσης, θα σας γίνουν ερωτήσεις για το ατομικό σας καθώς και το οικογενειακό σας ιστορικό. Μπορείτε ακόμη να συμμετέχετε σε μαθήματα προετοιμασίας γονεϊκότητας τα οποία παρακολουθεί η σύντροφός σας. Όσο περισσότερα γνωρίζετε για τον τοκετό, τόσο πιο πολύ θα είστε σε θέση να βοηθήσετε. Μην φοβάστε. Είναι μια φυσική διαδικασία.
Οι περισσότεροι άντρες μένουν δίπλα στη σύντροφό τους κατά τον τοκετό, αλλά είναι σημαντικό να είναι ΚΑΙ οι δυο χαρούμενοι με αυτό. Αν προτιμάτε να μην είστε παρών, μιλήστε με τη σύντροφό σας και ακούστε το πώς νιώθει.
Συζητείστε για το πώς περιμένετε να είναι η εμπειρία του τοκετού και για τους δυο σας, συμπληρώστε μαζί το πλάνο τοκετού. Υποστηρίξτε την όμως, ακόμη κι αν αλλάξει τη γνώμη της.
Μόνο επειδή η γυναίκα είναι εκείνη που κυοφορεί το μωρό, δεν σημαίνει πως η αγκυμοσύνη δεν έχει κανένα αντίκτυπο σε εσάς. Είτε η εγκυμοσύνη ήταν προγραμματισμένη είτε ήρθε ξαφνικά, πιθανώς να αισθάνεστε πάρα πολλά πρωτόγνωρα πράγματα. Ένα μωρό σημαίνει νέες ευθύνες, που δεν σημαίνει πως είστε έτοιμος να αναλάβετε όποια κι αν είναι η ηλικία σας.
Εσείς και η μέλλουσα μαμά πιθανώς βιώνετε ανάμεικτα συναισθήματα για την εγκυμοσύνη. Είναι φυσιολογικό. Η πρώτη εγκυμοσύνη είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Αλλάζει τη ζωή σας και κάποιες φορές η έννοια της αλλαγή τρομάζει κάποιους ανθρώπους, ακόμη κι αν προσπαθήσατε για την επίτευξη αυτής της εγκυμοσύνης.
Οικονομικά προβλήματα ίσως σας απασχολήσουν. Ένα μωρό φέρει έξτρα έξοδα και ξαφνικά ίσως αισθανθείτε πως δεν είστε τόσο ανεξάρτητος.
Επίσης, είναι φυσιολογικό να νιώθετε παραμελημένος. Η προσοχή της συντρόφου σας έχει στραφεί στο τι συμβαίνει μέσα της και ξαφνικά, ίσως αισθανθείτε ότι σας λείπει η συντροφιά της. Μείνετε δυνατός γιατί σας χρειάζεται όσο ποτέ και συζητάτε πάντα μαζί της.
Η μοναξιά σας ίσως ενταθεί αν εκείνη δεν επιθυμεί ξαφνικά να κάνει έρωτα μαζί σας, πράγμα που είναι πιθανό να συμβεί στην εγκυμοσύνη, λόγω των αλλαγών που υφίσταται το σώμα της και που πέρα από το σωματικό επίπεδο, της προκαλεί ίσως και ανασφάλεια και μειώνει την αυτοπεποίθηση της.
Φυσικά, η επιθυμία για σεξ στην εγκυμοσύνη διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Σε μια εγκυμοσύνη που εξελίσσεται φυσιολογικά, δεν υπάρχει ιατρικός λόγος να αποφεύγεται το σεξ, αλλά κρατήστε στο μυαλό σας τα εξής:...
• Το στήθος της ίσως είναι πολύ ευαίσθητο στις πρώτες εβδομάδες.
• Απαγορεύεται το σεξ αν έχει υπάρξει ή υπάρχει κάποια κολπική αιμορραγία ή πόνος.
• Σιγουρευτείτε ότι αισθάνεται άνετα και ότι δεν το κάνει αποκλειστικά για να σας ευχαριστήσει. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε και να υιοθετήσετε νέες στάσεις όσο η εγκυμοσύνη εξελίσσεται.
Αν επιθυμείτε να απέχετε από το σεξ από κοινού, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να παραμείνετε κοντά. Πάντα όμως συζητάτε και αποφασίζετε από κοινού. Πολλά ζευγάρια το βρίσκουν δύσκολο να κάνουν έρωτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αν ο σύντροφος αισθάνεται άβολα με την αλλαγή του σώματος της γυναίκας, είναι φρόνιμο να το συζητήσει μαζί της αλλά να είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος στο πως εκείνη θα αισθανθεί. Κι εκείνη μπορεί να αισθάνεται άβολα με το σώμα της και είναι πολύ πιθανό να πληγώνεται αν σκέφτεται πως δεν αρέσει στον σύντροφό της ή εμφάνιση της τώρα.
Θα ήταν χρήσιμο να κάνετε συζήτηση με φίλους σας που είναι ήδη γονείς και να πάρετε ιδέες και συμβουλές.
Επαναλαμβάνουμε πως είναι απόλυτα ασφαλές να κάνετε σεξ στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αρκετοί επαγγελματίες υγείας συστήνουν να αποφεύγεται το σεξ κατά το πρώτο τρίμηνο.
Βάσει ερευνών όμως, έχει αποδειχθεί ότι το σεξ δεν σχετίζεται με τις αποβολές του α' τριμήνου (εφόσον γίνεται πάντα υπό φυσιολογικές συνθήκες και χωρίς βία που πέρα από τα σωματικά τραύματα, επιβαρύνουν σημαντικά την ψυχολογία της γυναίκας).
Θυμηθείτε ότι το πέος δεν μπορεί να φτάσει παραπέρα από τον κόλπο, συνεπώς το μωρό είναι απόλυτα προστατευμένο και από τραυματισμούς αλλά και από μικρόβια (εφόσον πάντα τηρείτε τους κανόνες υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής).
Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, ένας οργασμός ή απλά η σεξουαλική επαφή μπορεί να προκαλέσει συστολές, τις λεγόμενες Braxton Hicks, που είναι οι προπαρασκευαστικές συστολές μέσω των οποίων προπονείται η μήτρα.
Δεν πρόκειται όμως για πρόωρες συστολές που σηματοδοτούν την έναρξη του τοκετού. Οι προπαρασκευαστικές συστολές είναι απολύτως φυσιολογικές και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και σήμανσης συναγερμού.
Αν παρα όλα αυτά, αισθανθείτε άβολά, ξαπλώστε, χαλαρώστε και πάρτε βαθιές αναπνοές. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τη μαία ή τον γιατρό σας, ή ακόμα και αν τους επισκεφθείτε για να σας επιβεβαιώσουν την καλή σας κατάσταση.
Η μαία σας ή ο γιατρός σας πιθανώς θα σας συστήσουν να αποφύγετε το σεξ αν είχατε παρουσιάσει κολπική αιμορραγία στην εγκυμοσύνη, διότι το σεξ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της αιμορραγίας αν ο πλακούντας σας έχει χαμηλή πρόσφυση ή αν υπάρχει κάποιο αιμάτωμα.
Ακόμη, θα σας συστηθεί να αποφύγετε το σεξ αν έχει γίνει ρήξη υμένων (δηλαδή έχουν σπάσει τα νερά σας) διότι αυτό αυξάνει την πιθανότητα λοίμωξης. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, επικοινωνήστε με τη μαία ή το γιατρό σας.
Υπάρχουν κάποια ζευγάρια που βρίσκουν αρκετά διασκεδαστικό και χαρούμενο το να κάνουν έρωτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ άλλα νιώθουν πως δεν το επιθυμούν καθόλου. Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, βρείτε εναλλακτικούς τρόπους ευχαρίστησης και αγάπης. Το πιο σπουδαίο είναι να συζητάτε και να εκφράζετε τα συναισθήματα σας ο ένας στον άλλον.
Θυμηθείτε, από τη στιγμή που η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται φυσιολογικά και είστε προσεκτικοί δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μόνο στις περιπτώσεις που έχετε κάποια ενόχληση μετά την επαφή (π.χ. πόνος χαμηλά στην κοιλιά, τη μέση ή τον κόλπο) σταματάτε και ενημερώνετε τη μαία ή το γιατρό.
Μπορεί το σεξ στις τελευταίες εβδομάδες να είναι το εισιτήριο για το μαιευτήριο γιατί το σπέρμα περιέχει μια ουσία την προσταγλανδίνη η οποία συμβάλλει στην έναρξη των ωδίνων...
Επαναληπτικά Info: Το σεξ είναι απαγορευμένο σπορ από την αρχή της εγκυμοσύνης όταν συντρέχει κάποιος από τους παρακάτω παράγοντες:
• έχετε αποβάλει στο παρελθόν
• έχετε ιστορικό πρόωρου τοκετού
• παρουσιάζετε πρόωρες συσπάσεις
• παρουσιάζετε ανεξήγητη αιμορραγία
• κυοφορείτε δίδυμα ή περισσότερα
• υπάρχει διαφυγή αμνιακού υγρού
• ο πλακούντας είναι πρόδρομος (βρίσκεται κοντά στον τράχηλο της μήτρας ή τον καλύπτει)
• ο τράχηλος είναι αδύναμος και διαστέλλεται πρόωρα αυξάνοντας τις πιθανότητες για αποβολή ή πρόωρο τοκετό.
Διαλέξτε στάσεις στις οποίες βολεύεται το σώμα.
Καθοριστικοί παράγοντες είναι η ηλικία κύησης, το βάρος του σώματος της εγκύου καθώς και η φυσική κατάσταση της. Είναι απολύτως φυσιολογικό, να δυσκολευτείτε στην προσαρμογή της σεξουαλικής σας ζωής, άλλοτε πάλι και όχι. Βρείτε χρόνο να εξερευνήσετε τι σας βολεύει και σας ευχαριστεί και ανακαλύψτε νέες στάσεις. Πειραματιστείτε μαζί.
Πιθανώς, να σας φανεί αρκετά άβολο, αν ο σύντροφός σας διεισδύει αρκετά βαθιά. Η ιδανική στάση για πολλά ζευγάρια είναι να ξαπλώνουν στο πλάι είτε πρόσωπο με πρόσωπο είτε αγκαλιά από πίσω. Απολαύστε το με ασφάλεια και μη φοβάστε.