loading

Εβδομάδα 1 - 4
Είστε έγκυος - Οι πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας

Άρθρο:    Μπελέγρη Ευγενία - Μαία Εγκυμοσύνη

Είστε έγκυος αλλά όταν το ανακαλύψετε, θα βρίσκετε ήδη στις 4-5 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Όμως, το πλασματάκι που αναπτύσσεται μέσα σας έχει ξεκινήσει από αρκετά πριν ένα μαγικό ταξίδι δημιουργίας και για αυτό θα μιλήσουμε εδώ! Επίσης, εδώ θα ενημερωθείτε για το πώς μετράμε τις εβδομάδες της εγκυμοσύνης και θα καταρρίψουμε το μύθο των.... 9 μηνών!

Αρχικά, θα πρέπει να ξέρετε πως αυτή είναι η περίοδος του «όλου ή του μηδενός»! Και αυτό δεν είναι τυχαίο....

Ένα ποσοστό 12-15% των εγκυμοσύνων καταλήγουν σε αποβολή εκ φύσεως μέσα σε αυτές τις πρώτες εβδομάδες. Ακόμη και οι υγιείς, νέες γυναίκες χωρίς κανένα γνωστό παράγοντα κινδύνου μπορούν να αποβάλουν. Πολλές γυναίκες μπερδεύουν την αποβολή με μια περίοδο. Αυτό δεν θα πρέπει να σας τρομάζει. Έτσι κι αλλιώς, δεν ξέρετε ακόμη πως είστε έγκυος!

Επειδή δεν γνωρίζουμε ακριβώς την ημέρα της σύλληψης ώστε να ξεκινήσουμε να μετράμε την ηλικία της εγκυμοσύνης, οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούμε την ημερομηνία της πρώτης μέρας της τελευταίας σας περιόδου. (Με τον ίδιο τρόπο υπολογίζουμε και την πιθανή ημερομηνία τοκετού!)

Ο κύκλος σας ξεκινάει την πρώτη μέρα περιόδου και διαρκεί φυσιολογικά περίπου 28 ημέρες. Η σύλληψη πραγματοποιείται στο σώμα σας στα μέσα του κύκλου σας, δηλαδή περίπου 2 εβδομάδες μετά την τελευταία σας περίοδο. Αυτό σημαίνει πως κατά τις πρώτες 2 εβδομάδες εγκυμοσύνης όπως την μετράμε, δεν έχετε συλλάβει ακόμη.

Γνωρίζετε πως η εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες αλλά στην πραγματικότητα είναι 38! Όσο για το χωρισμό των εβδομάδων σε μήνες, υπάρχουν διάφοροι τρόποι μέτρησης στο διαδίκτυο και συχνά επιφέρεται σύγχυση... όμως, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας απασχολεί καθώς κάθε επαγγελματίας υγείας ακολουθεί άλλο τρόπο χωρισμού - όλοι είναι σωστοί και δεν σας επηρεάζει πουθενά εφόσον ακολουθείτε τις εβδομάδες.

Εσείς θα συμβουλεύεστε τον επαγγελματία υγείας που έχετε εμπιστευθεί για την εγκυμοσύνη σας. Πάντως, η εγκυμοσύνη δεν διαρκεί 9 μήνες όπως τους ξέρουμε... αλλά κάτι παραπάνω!

Όσο θα εξελίσσεται η εγκυμοσύνη, η ηλικία κύησης θα αρχίσει να αξιολογείται με βάση τις υπερηχογραφικές μετρήσεις των οστών του μωρού σας. Θα υπάρχει μια μικρή απόκλιση σε σχέση με την μέτρηση από την τελευταία σας περίοδο αλλά έως 10 μέρες πάνω ή κάτω είναι φυσιολογικό.

Να θυμάστε πως κάθε εγκυμοσύνη εξελίσσεται διαφορετικά και κάθε μωράκι αναπτύσσεται με βάση πολλούς παράγοντες όπως πχ. ο σωματότυπος των γονέων, ή ύπαρξη διαβήτη της μητέρας ή μια υπολειπόμενη ενδομήτρια ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είστε ήρεμη και να συζητάτε με τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί.

Είστε ήδη έγκυος και ανατρέξατε εδώ για να μάθετε τι συνέβη αυτές τις εβδομάδες.. Ξεκινάμε λοιπόν το ταξίδι της δημιουργίας!

loading

Τι συνέβη στο σώμα μου αυτό το διάστημα?

Όπως είπαμε, την 1η και τη 2η εβδομάδα δεν μιλάμε για κύηση. Την 1η εβδομάδα είχατε ακόμη περίοδο. Αυτές όμως οι 2 εβδομάδες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη γονιμοποίηση του ωαρίου που απελευθερώσατε στα μέσα του κύκλου.

Αν είχατε προγραμματίσει τη σύλληψη, θα γνωρίζατε πως η σωματική και ψυχική σας κατάσταση επηρεάζουν άμεσα την έναρξη και εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας αλλά και την υγεία του εμβρύου! Η διατροφή, η άσκηση, η ξεκούραση, πιθανώς η λήψη βιταμινών, η αποχή από το αλκοόλ, τον καφέ και το κάπνισμα θα έγιναν θέματα της καθημερινότητας σας!

Το σώμα σας αυτές τις πρώτες 2 εβδομάδες προετοιμάστηκε και το εσωτερικό στρώμα της μήτρας σας, το ενδομήτριο, πάχυνε με τη βοήθεια της ορμόνης προγεστερόνη, περιμένοντας την επόμενη και τυχερή ωορρηξία, κατά την οποία απελευθερώθηκε ένα αυγουλάκι από την ωοθήκη σας... το ωάριο σας, η αρχή του μωρού σας!

Αυτό ταξίδεψε από την ωοθήκη στη σάλπιγγα, όπου και παρέμεινε περιμένοντας το τυχερό σπερματοζωάριο. Η γονιμοποίηση του ωαρίου σας έγινε προς το τέλος της 2ης εβδομάδας προς την αρχή της 3ης μέσα στη σάλπιγγα σας.

Κατά τη γονιμοποίηση ορίστηκε το φύλο του μωρού σας, αλλά εσείς θα το μάθετε πριν τις 12 εβδομάδες!

Αξιοσημείωτο είναι πως ο σύντροφος σας καθόρισε το φύλο. Ο καθένας από τους 2 σας θα προσέφερε ένα φυλετικό χρωμόσωμα (Χ, Υ). Εσείς διαθέσατε μόνο το Χ που είναι ο θηλυκός παράγοντας ενώ ο σύντροφος σας διέθεσε ένα Χ ή ένα Υ που είναι ο αρσενικός παράγοντας.

Ο συνδυασμός που προέκυψε είναι είτε ΧΧ που είναι θήλη είτε ΧΥ που είναι άρρεν. Κοριτσάκι ή αγοράκι, οι πιο όμορφες εκπλήξεις έρχονται στις επόμενες εβδομάδες!

Την 3η εβδομάδα είσαστε επίσημα έγκυος!

Το γονιμοποιημένο ωάριο (ζυγωτό) ξεκίνησε από τη σάλπιγγα ακόμη, να διαιρείται. Από 1 κύτταρο σε 2, από 2 σε 4 και μέσα σε 6 μέρες έφτασε πάνω από 100 κύτταρα. Παράλληλα με τη διαίρεση του, μετακινήθηκε σιγά σιγά και έφτασε στο εσωτερικό της μήτρας. Σε αυτό το στάδιο θύμιζε βατόμουρο!

Κατά την είσοδο του στη μήτρα, γέμισε υγρό και μετατράπηκε σε βλαστοκύστη. Η βλαστοκύστη άρχισε να πλανιέται στο εσωτερικό της μήτρας σας αναζητώντας ένα καλό έδαφος στο τοίχωμα του ενδομητρίου.

Αφού προσανατολίστηκε, ξεκίνησε η διαδικασία της εμφύτευσης. Σταδιακά, η βλαστοκύστη άρχισε να φυτεύεται στο ενδομήτριο, όπως ένα δέντρο ριζώνει στο έδαφος!

4 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, το σώμα σας άρχισε να παράγει την ορμόνη ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη. Είναι η ορμόνη που ανιχνέυεται από τα τεστ εγκυμοσύνης αλλά σε αυτό το στάδιο μπορεί ακόμη να φανεί. Ευθύνεται για τη ναυτία και την τάση προς έμετο που πιθανώς να αισθανθήκατε.

Μέχρι τώρα δεν είχατε αισθανθεί κάτι. Την 6η-7η ημέρα μετά τη σύλληψη, είναι πιθανό να παρατηρήσατε στο εσώρουχο σας σταγόνες από ροζ ή καφέ αίμα. Ίσως ανησυχήσατε, ίσως πιστέψατε πως είναι η αρχή της επόμενης περιόδου σας. Όμως ήταν η εμφύτευση!

Καθώς η βλαστοκύστη έσκαψε το τοίχωμα του ενδομητρίου, μικρά αιμοφόρα αγγεία έσπασαν με αποτέλεσμα τις σταγόνες που είδατε. Είναι φυσιολογικό.

Την 4η εβδομάδα η εμφύτευση ακόμη εξελισσόταν και ολοκληρώθηκε στο τέλος της. Μεγαλύτερη παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης ξεκίνησε από το σώμα σας και ίσως να αισθανθήκατε μια τάση στους μαστούς, ένα πρήξιμο που πιθανώς να το θεωρήσατε σημάδι της επόμενης περιόδου.

6-12 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, δηλαδή από αυτή την εβδομάδα και έπειτα, τα επίπεδα της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης είναι πλέον ανιχνεύσιμα από τα τεστ εγκυμοσύνης. Πλησιάζει η ώρα της ανακάλυψης!

Το μωρό σας αυτή την εβδομάδα ήταν σε μορφή βλαστοκύστης.... που άρχισε επιτέλους να διαφοροποιείται και να αλλάζει. Ξεκίνησε αργά η δημιουργία των ιστών και των οργάνων του!

Τις τελευταίες ημέρες της 4ης εβδομάδας (ή τις πρώτες της 5ης), ξεπροβάλλουν μικροσκοπικά και ασχημάτιστα άκρα που θα γίνουν αργότερα χεράκια και ποδαράκια.

Εμφανίστηκαν οι πρωτογενείς καταβολές των πνευμόνων, ο νευρικός σωλήνας που θα εξελιχθεί μεταγενέστερα σε εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό, ο πεπτικός σωλήνας, το ήπαρ και τα νεφρά. Δεν είναι έτοιμα και δεν λειτουργούν ακόμη φυσικά!

Δημιουργήθηκε το οπτικό αγγείο και το ακουστικό κυστίδιο που θα εξελιχθούν σε ματάκια και αυτάκια. Όλα τα παραπάνω δεν ήταν ακόμη ορατά σε υπερηχογραφική εξέταση.

Την 25η ημέρα άρχισε να χτυπά η καρδούλα που ακόμη δεν είχε σχηματιστεί αλλά θύμιζε το γράμμα U! 60 σφύξεις ανά λεπτό το πλασματάκι σας! Η κυκλοφορία του αίματος ξεκίνησε αλλά ακόμη δεν είναι συνδεδεμένη με τη δική σας. Το πλασματάκι σας είχε 1,5 εκ. ύψος και ζύγιζε λιγότερο από 30 γρ.

Άρχισε σιγά σιγά η δημιουργία του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου. Ο πλακούντας θα είναι το όργανο που θα συνδέει εσάς με το μωράκι σας. Θα δρα σαν φράγμα και θα προστατεύει από λοιμώξεις και κάποιες επιβλαβείς ουσίες και ακόμη, θα ρυθμίζει τις απεκκρίσεις του εμβρύου.

Ο ομφάλιος λώρος είναι ένας σωλήνας που ξεφυτρώνει από τον πλακούντα και καταλήγει στην κοιλίτσα του εμβρύου και περιέχει 3 αγγεία: 1 φλέβα που θα μεταφέρει από εσάς προς το μωρό οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες και 2 αρτηρίες που μεταφέρει από το μωρό σε εσάς διοξείδιο του άνθρακα και άχρηστες ουσίες. Δεν λειτουργούν ακόμη καθώς το έμβρυο έχει κλειστό κυκλοφορικό σύστημα ακόμη!

Κάπου εδώ εσείς ανακαλύπτετε την ύπαρξη του...... και ξεκινάει και το δικό σας ταξίδι μαζί του.

Το ταξίδι της μητρότητας.

Σχετικά άρθρα

Συνεργαζόμενο Ιατρείο
Οι ιατροί μας...

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας!

Image missing

Δείτε τους ιατρούς μας
Υπολογιστής Κύησης

Keep calm...due date is coming!

Image missing

Πότε θα γεννήσω?