loading

Ειδικά προβλήματα στον τοκετό

Άρθρο:    Μπελέγρη Ευγενία - Μαία Ειδικά προβλήματα

Ενώ η εγκυμοσύνη εξελίχθηκε φυσιολογικά και αναμένεται και ο τοκετός να εξελιχθεί ομαλά, υπάρχουν διάφορες επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν απρόβλεπτα.

Πρόωρος τοκετός

Πρόωρο τοκετό ονομάζουμε τον τοκετό που ξεκινάει πριν τις 37 εβδομάδες κύησης. Το πρόωρο νεογνό διατρέχει ορισμένους κινδύνους όπως:

• Ανωριμότητα πνευμόνων
• Μεγαλύτερη πιθανότητα συνδρομου αναπνευστικής δυσχέρειας
• Διαταραχές της πέψης της τροφής.

Πρόωρη ρήξη υμένων

Φυσιολογικά, ο αμνιακός σάκος που περιέχει το μωρό, σπάει και απελευθερώνεται αμνιακό υγρό, είτε ακριβώς πριν είτε κατά την διάρκεια του τοκετού.

Η πρόωρη ρήξη του σάκου (των υμένων) νωρίς στην εγκυμοσύνη (όπου δεν επιθυμούμε την έναρξη του τοκετού και την αναστέλλουμε) ή στο τέλος της εγκυμοσύνης αλλά με μεγάλη καθυστέρηση έναρξης του τοκετού μπορεί να εκθέσει το έμβρυο αλλά και τη μητέρα σε μεγάλο κίνδυνο λοίμωξης (χοριοαμνιονίτιδα).

Πρόπτωση ομφάλιου λώρου

Ο ομφάλιος λώρος είναι η γραμμή ζωής για το μωρό σας, καθώς μέσα από αυτόν στέλνετε στο μωράκι οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από το σώμα σας, διαμέσου του πλακούντα.

Κάποιες φορές, κατά τη διάρκεια του τοκετού ο ομφάλιος λώρος μπορεί να περάσει τον τράχηλο μετά τη ρήξη των υμένων και να προβάλει στον κόλπο ενώ το μωρό βρίσκεται ακόμη αρκετά ψηλά. Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση γιατί υπάρχει ο κίνδυνος η ροή του αίματος στο λώρο να παρακωλυθεί λόγω πίεσης ή και να διακοπεί.

Αν είναι δυνατόν, ο γιατρός θα "σπρώξει" το λώρο πίσω από την προβάλλουσα μοίρα του μωρού σας ή αν έχει προβάλει έντονα, η μαία θα φροντίσει να παραμείνει ζεστός και πιθανώς, θα μεταφερθείτε στο χειρουργείο.

Συμπίεση ομφάλιου λώρου

Κάποιες φορές, ο ομφάλιος λώρος συμπιέζεται κατά τη διάρκεια του τοκετού, οδηγώντας σε μια σύντομη μείωση της ροής αίματος προς το έμβρυο.

Αυτό μπορεί να συμβεί ξαφνικά, με μια βραχεία πτώση στους καρδιακούς παλμούς του μωρού που ονομάζονται επιβραδύνσεις και ελέγχονται μέσω του καρδιοτοκογράφου. Η συμπίεση του λώρου κατά τον τοκετό είναι κάτι αρκετά συχνό και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιβραδύνσεις απλώς παρακολουθούνται και ο τοκετός εξελίσσεται φυσιολογικά.

Αν όμως η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου χειροτερεύει όσο περνάει η ώρα -σημάδι εμβρυικής δυσχέρειας- πιθανώς να κριθεί απαραίτητο να παραπεμφθείτε για καισαρική τομή.

Ανώμαλες θέσεις και προβολές του εμβρύου

Η προβολή αναφέρεται στο μέρος του σώματος του εμβρύου που θα εισαχθεί πρώτο στον πυελογεννητικό σωλήνα.

Ιδανικά για ένα τοκετό, το έμβρυο είναι κεφαλικό, δηλαδή το κεφαλάκι του είναι προς τα κάτω, σαν να αντικρύζει την πλάτη της μαμάς του και με το κεφαλάκι σε κάμψη ώστε το πηγούνι να ακουμπάει στο θώρακα κι έτσι να προβάλει το ινίο του (πρόσθια ινιακή προβολή). Με αυτόν τον τρόπο, το μωράκι μπορεί να περάσει πιο ήπια και φυσικά από τον πυελογεννητικό σωλήνα.

Επειδή το κεφαλάκι του είναι το μεγαλύτερο και το λιγότερο εύκαμπτο, είναι το καλύτερο και πιο σωστό να οδηγεί εκείνο όλο το σώμα κατά τη γέννηση.

Κάποια μωράκια προβάλλουν με τα ισχία τους, είτε μαζεμένα, είτε τεντωμένα είτε μόνο με το ένα. Αυτό ονομάζεται ισχιακή προβολή. Αυτές οι προβολές συνήθως εντοπίζονται στα τελευταία υπερηχογραφήματα πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού αλλά τα περισσότερα μωράκια γυρίζουν αυτόματα σε κεφαλική προβολή.

Οι μαιευτήρες επιλέγουν την καισαρική τομή ως τρόπο γέννησης εμβρύου σε ισχιακή προβολή. Ο τοκετός επί ισχιακής προβολής είναι δυνατός αν και υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών.

Άλλα μωράκια μπορεί να προβάλλουν εγκάρσια, δηλαδή το σώμα τους να μην βρίσκεται οριζόντιο σε σχέση με το σώμα της μητέρας αλλά κάθετο. Στην εγκάρσια προβολή, συνήθως προβάλει ο ώμος του εμβρύου.

Ο τοκετός στην εγκάρσια προβολή δεν είναι δυνατός και εαν το μωράκι δεν λάβει τη σωστή θέση, επιλέγεται η καισαρική τομή.

Αν έχετε ακούσει τον όρο "κεφαλοπυελική δυσαναλογία", αυτό σημαίνει πως το κεφαλάκι του μωρού δεν δύναται να διαπεράσει την πύελο της μητέρας είτε λόγω μεγέθους είτε λόγω ακατάλληλης στάσης.

Κάποιες φορές, αντί το πρόσωπο του εμβρύου να είναι στραμένο προς την πλάτη της μητέρας (που είναι το φυσιολογικό), είναι στραμένο προς τα επάνω και αυτό ονομάζεται οπισθία θέση.

Ο τοκετός σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατός αλλά αυξάνεται η διάρκεια, η δυσκολία και ο πόνος για τη μαμά συνήθως.

Σε πιθανότητα ανώμαλης προβολής, το μωρό δεν προβάλει με το ινίο σε πρόσθια θέση και μπορεί να προβάλει είτε με τα βρέγματα της κεφαλής, είτε με το μέτωπο, είτε με το πρόσωπο.

Κάποιες φορές αν υπάρχει πλακούντας χαμηλής πρόσφυσης, μπορεί να ευθύνεται για μια ανώμαλη προβολή του εμβρύου. Αλλά τις περισσότερες φορές, η αιτία παραμένει άγννωστη. Οι ανώμαλες προβολές αυξάνουν την πιθανότητα τραύματος.

Συζητήστε με το γιατρό ή τη μαία σας τα παραπάνω αλλά και ότι άλλο μπορεί να σας απασχολεί.

Σχετικά άρθρα

Συνεργαζόμενο Ιατρείο
Οι ιατροί μας...

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας!

Image missing

Δείτε τους ιατρούς μας
Υπολογιστής Κύησης

Keep calm...due date is coming!

Image missing

Πότε θα γεννήσω?