loading

Εβδομάδα 29 - 32
Ξεκινάει το γ' τρίμηνο... το τελευταίο! Μπαίνετε στην τελική ευθεία.

Άρθρο:    Μπελέγρη Ευγενία - Μαία Εγκυμοσύνη

Οι τελευταίοι μήνες πριν αντικρίσετε και κρατήσετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας. Αξίζει η υπομονή και η αισιοδοξία. Διατηρήστε τα.

Συνεχίστε την ψυχολογική και σωματική προετοιμασία για τον τοκετό και τη μετάβαση στη μητρότητα μέσω των μαθημάτων, την επαφή με το γιατρό ή τη μαία αλλά και μέσα από κάθε καθημερινή σας δραστηριότητα. Απολαύστε όσο ελεύθερο χρόνο διαθέτετε.

Συχνές ενοχλήσεις αυτές τις εβδομάδες είναι η δυσκολία στον ύπνο, πόνοι στην πλάτη και κράμπες στα πόδια. Βοηθήστε τον εαυτό σας διατηρώντας το καθημερινό μισάωρο χαλαρό σας περπάτημα και χρησιμοποιώντας πολλά μαξιλάρια σε όποιο μέρος του σώματος επιθυμείτε όταν ξαπλώνετε.

Ακόμη, η μαία σας μπορεί να σας υποδείξει τεχνικές μασάζ που μπορείτε να εφαρμόσετε μόνη σας ή με τη βοήθεια του συντρόφου σας.

Υπάρχουν μαίες που πραγματοποιούν συνεδρίες μασάζ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τη χρήση φυτικών και αιθέριων ελαίων. Ρωτήστε τη μαία σας ή το γιατρό σας.

Να θυμάστε πως καμία ενόχληση ή σύμπτωμα δεν είναι αμελητέο. Ότι παρατηρήσετε, μη διστάσετε να το αναφέρετε και να το συζητήσετε με το γιατρό ή τη μαία.

Εκφράστε τους φόβους σας και τις ανησυχίες σας.

Αυτή την περίοδο, αφαιρέστε το περίσσιο αλάτι από τη διατροφή σας. Με τις φυσιολογικές αλλαγές της εγκυμοσύνης, στο σώμα σας πραγματοποιείται κατακράτηση υγρών και το αλάτι επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση αυτή.

Ακόμη, σε μεγάλες ποσότητες το αλάτι ευθύνεται για την αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης και την πρόκληση υπέρτασης που μπορεί να οδηγήσει σε μια από τις πιο σοβαρές επιπλοκές του γ'τριμήνου της εγκυμοσύνης, την προεκλαμψία.

Προσοχή: Άνευ ενδείξεων και διαφορετικής οδηγίας από τον γιατρό σας, δεν συστήνουμε τον αποκλεισμό του άλατος από το διαιτολόγιο σας.

Το νάτριο που περιέχει το αλάτι βελτιώνει τον όγκο του αίματος και σας υποστηρίζει σε λιποθυμικές τάσεις.

Τώρα στο γ' τρίμηνο, θα πραγματοποιείται γενικευμένος έλεγχος για προεκλαμψία σε κάθε ραντεβού, αν δεν έχει ξεκινήσει ήδη.

Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει μέτρηση και καταγραφή της αρτηριακής σας πίεσης καθώς και λήψη και σύντομη ανάλυση ούρων για εντοπισμό πιθανού λευκώματος, που ευρίσκεται μεταξύ άλλων στην προεκλαμψία.

loading

Το μωρό σας αυτές τις εβδομάδες

Όπως είπαμε, όλα τα όργανα είναι έτοιμα και οι πνεύμονες συνεχίζουν να προετοιμάζονται. Για το λόγο αυτό, το μωρό σας παρουσιάζει λόξυγκα και είναι πολύ πιθανό να το αισθανθείτε και να το ξεχωρίσετε!

Το δέρμα του πλέον είναι ροδαλό και λείο με την εναπόθεση του απαραίτητου λίπους κάτω από την επιδερμίδα του. Ακούει ακόμη καλύτερα!

Στο λίγο χώρο που του έχει απομείνει, συνεχίζει να κινείται και πιθανώς να λάβει από τώρα κεφαλική θέση - η θέση με το κεφάλι προς τα κάτω που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί ο τοκετός φυσιολογικά. Αν δεν πάρει ακόμη αυτή τη θέση, θα το κάνει τις επόμενες εβδομάδες.

Κάθε πίεση που αισθάνεστε στα πλευρά είναι δικαιολογημένη. Κινείται, κλωτσάει, είναι ζωηρό, είναι υγιές!

Στο επόμενο υπερηχογράφημα μπορεί να το δείτε να πιπιλάει κάποιο δάχτυλο!

Σχετικά άρθρα

Συνεργαζόμενο Ιατρείο
Οι ιατροί μας...

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας!

Image missing

Δείτε τους ιατρούς μας
Υπολογιστής Κύησης

Keep calm...due date is coming!

Image missing

Πότε θα γεννήσω?