Άρθρο: Μπελέγρη Ευγενία - Μαία Θηλασμός
Ο θηλασμός από τη φύση του είναι ένα γεγονός μαγικό κι εκπληκτικό, καθώς εμείς οι γυναίκες παράγουμε την καλύτερη τροφή για το νεογνό μας μόνες μας.
Προκειμένου να πιστέψετε στη δυνατότητα σας αυτή, είναι εξαιρετικά βοηθητικό να μάθετε ακριβώς τι λειτουργίες επιτελούνται από τον οργανισμό σας για την παραγωγή του γάλατος, πώς το μωρό σας παίρνει αυτό το γάλα στην ποσότητα που αυτό χρειάζεται και τι αλληλεπίδραση έχει η παραγωγή με την κατανάλωση.
Η γαλουχία είναι φυσιολογική και παρά το ότι μέχρι τώρα δεν την είχατε βιώσει και γνωρίζατε για αυτήν απλώς αναφορικά, δεν σημαίνει πως το σώμα σας αδυνατεί να την επιτελέσει με επιτυχία. Και φυσικά, εσείς με την απαραίτητη προσπάθεια προσαρμογής και με αγάπη και ανάγκη να προσφέρετε αυτό το δώρο στο μωρό σας, θα κατορθώσετε να βάλετε το θηλασμό στην καθημερινότητα σας, αρκεί να κατανοήσετε τα πολύτιμα οφέλη του και να εμπιστευτείτε το σώμα σας.
Και τέλος, να πειστείτε πως αυτά που ακούτε περί ανεπάρκειας γάλατος ή ανασφάλειας για την ποσότητα που καταναλώνει το μωρό σας, δεν ισχύουν - ΜΟΝΟ σε ειδικές σπάνιες παθολογικές περιπτώσεις.
Ο μαστός σε κάθε εμμηνορρυσιακό κύκλο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης.
Στην α' φάση του κύκλου μας, με τη βοήθεια των οιστρογόνων, προκαλείται έντονη υπεραιμία στο μαστό (το γνωστό πρήξιμο που παρατηρούμε) ενώ στη β΄φάση, αν δεν υπάρξει εγκυμοσύνη, το φαινόμενο αυτό υποστρέφει. Αν υπάρξει εγκυμοσύνη, η υπεραιμία συνεχίζεται και περίπου στα μέσα της εγκυμοσύνης ξεκινάει η παραγωγή του πρώτου γάλακτος, που είναι το πύαρ ή πρωτόγαλα, σε μικρή ποσότητα έως τον τοκετό.
Στον τοκετό, με την έξοδο του πλακούντα και τον ερεθισμό της θηλής είτε από το στόμα του μωρού είτε με το χέρι της μαίας, ενεργοποιείται αντανακλαστικά η έκκριση της προλακτίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τη γαλακτόρροια.
Το πρωτόγαλα παράγεται τώρα σε μεγαλύτερη ποσότητα και συνεχίζει μέχρι την 3η με 6η ημέρα μετά τον τοκετό. Η διαφορά του από το ώριμο γάλα είναι ότι είναι πολύ πιο πλούσιο σε αντισώματα και υδατάνθρακες και φτωχότερο σε λευκώματα.
Χρησιμεύει στον καθαρισμό του γαστρεντερικού σωλήνα του νεογνού και την εγκατάσταση φυσιολογικής και απαραίτητης χλωρίδας στο έντερο. Όταν έρθει η ώρα για το ώριμο γάλα, ίσως διαπιστώσετε πως οι μαστοί σας διογκώνονται και σκληραίνουν με αποτέλεσμα μια επώδυνη αίσθηση. Αυτό θα κρατήσει μόνο 2-3 μέρες κι έπειτα μπορείτε να απολαύσετε το θηλασμό.
Η συντήρηση της γαλουχίας επιτελείται με το θηλασμό.
Όσο πιο πολύ ερεθίζεται η θηλή από την άντληση του γάλακτος που ρουφάει το μωράκι σας, τόσο συνεχίζεται η έκκριση της προλακτίνης που προκαλεί την παραγωγή του γάλακτος αλλά και της ωκυτοκίνης που προκαλεί κινητικότητα στους γαλακτοφόρους πόρους και διευκολύνει την έκκριση και ροή του γάλακτος.
Έτσι λοιπόν, κάθε φορά που ταϊζετε το μωρό σας, το σώμα σας ξέρει να προετοιμαστεί γαι τον επόμενο θηλασμό. Η ποσότητα του γάλακτος που έχετε αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με το πόσο συχνά το μωρό σας σιτίζεται.
Ειδικά τις πρώτες ημέρες, το να συμπληρώνετε το θηλασμό με "λίγο" ξένο γάλα προκειμένου να βεβαιωθείτε για την ποσότητα που κατανάλωσε το μωρό σας, μπορεί να μειώσει την δική σας παραγωγή. Θηλάστε το μωράκι σας όσο συχνά επιθυμεί εκείνο χωρίς απαραίτητα να χρονομετράτε τον κάθε θηλασμό. Αφήστε εκείνο να αποφασίσει πότε χόρτασε.
Μην αφήνετε να περνάνε παραπάνω από 3-4 ώρες ανάμεσα στους θηλασμούς.
Όταν το μωράκι πιάσει τη θηλή, ίσως αισθανθείτε ένα μικρό πόνο στιγμιαία, που υποχωρεί άμεσα εφόσον έχετε τη σωστή θέση, ίσως να μην αισθανθείτε και καθόλου πόνο. Αντανακλαστικά, το μωρό σας θα αρχίσει να κάνει θηλαστικές κινήσεις από ένστικτο οι οποίες στην αρχή θα είναι γρήγορες και στη συνέχεια, θα μετατραπούν σε βαθείες και ρυθμικές όσο το γάλα αρχίζει να ρέει.
Μετά το άρπαγμα της θηλής και τις πρώτες πρώτες κινήσεις, τα μωράκια συνήθως κάνουν μια παύση και περιμένουν μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος να φθάσει. Αν το μωράκι σας κοιμάται, μην αγχώνεστε. Μπορείτε να του πειράξετε το μαγουλάκι ή το αυτάκι ώστε να το κρατάτε ξύπνιο και να σιγουρευτείτε πως έφαγε αρκετά και είναι ικανοποιημένο.
Πολλές μανούλες αισθάνονται τη ροή του γάλακτος καθώς το μωρό τους θηλάζει. Κάποιες φορές, ίσως παρατηρήσετε πως στο άκουσμα του κλάματος του μωρού σας, ρέει γάλα στο μαστό σας. Άλλοτε αυτό μπορεί να γίνει όταν κάνετε ένα χαλαρωτικό ζεστό μπάνιο.
Στην αρχή του θηλασμού, είναι λογικό να αισθανθείτε ότι δεν κάνετε τίποτα άλλο μέσα στη μέρα σας από το να ταϊζετε, αλλά σταδιακά εσείς και το μωρό σας θα βρείτε το δικό σας ρυθμό γευμάτων και η ποσότητα του γάλακτος που παράγετε θα σταθεροποιηθεί στα απαραίτητα επίπεδα. Μην παραλείπετε τα νυχτερινά γεύματα.
Μπορεί να πρόκειται για ολοκληρωτική αλλαγή προγράμματος και σίγουρα θα είναι εξουθενωτικό, αλλά πρόκειται για την πλήρη αφοσίωση σας στο πλασματάκι σας.
Είναι σημαντικό να θηλάζετε το βράδυ επειδή τότε είναι η ώρα που η παραγωγή ορμονών στο σώμα σας αυξάνει για να ενισχύσετε τις προμήθειές σας σε γάλα.