loading

Εβδομάδα 17 - 20

Άρθρο:    Μπελέγρη Ευγενία - Μαία Εγκυμοσύνη

Μέσα σε αυτές τις εβδομάδες θα αισθανθείτε για πρώτη φορά το μωρό σας να κινείται μέσα σας. Είναι η πρώτη τόσο αληθινή επαφή μαζί του.

Αν είναι το πρώτο σας μωρό η έναρξη των κινήσεων στην κοιλιά αναμένεται περίπου στις 20 εβδομάδες ενώ αν είναι το δεύτερο ή το τρίτο, θα το νιώσετε λίγο νωρίτερα, από τις 17 εβδομάδες.

Ίσως αρχικά μπερδέψετε την αίσθηση με τις εντερικές κινήσεις αλλά με τον καιρό θα μάθετε να ξεχωρίζετε το καθετί καθώς το μωράκι σας θα κινείται καθημερινά όλο και πιο πολύ...... και αυτό θα είναι η πρώτη ένδειξη της καλής του υγείας!

Όσο περνάνε οι εβδομάδες θα μάθετε τόσο καλά τις κινήσεις του που πιθανότατα κάποια στιγμή να μπορείτε να ξεχωρίσετε αν αυτό που σας χτυπάει τα κοιλιακά τοιχώματα είναι χεράκι ή ποδαράκι!

Αυτή είναι μια καλή περίοδος για να κάνετε κάποια έρευνα σχετικά με τα διαθέσιμα μαθήματα που παρέχονται στην εγκυμοσύνη.

Ρωτήστε τη μαία σας. Πρόκειται για μαθήματα σωματικής και ψυχολογικής προετοιμασίας για τον τοκετό και τη γονεϊκότητα. Είναι εξαιρετικά σημαντικά γιατί σας παρέχουν:

- πλήρη ενημέρωση και συμβουλές για την αυτοφροντίδα σας στο υπόλοιπο της εγκυμοσύνης με σκοπό την καλύτερη δυνατή σωματική και ψυχολογική απόδοση σας.

- πλήρη ενημέρωση σχετικά με την έναρξη και τη διαδικασία του τοκετού, πρακτικό μέρος με ασκήσεις αναπνοής και τεχνικές χαλάρωσης για την επίτευξη του φυσιολογικού τοκετού.

- πλήρη ενημέρωση και συμβουλές για τη λοχεία, το θηλασμό και τη φροντίδα του νεογνού σας.

Συνεπώς, τα μαθήματα συντελούν σημαντικά στην εξοικείωση σας με το σώμα σας και τις άγνωστες έως τώρα λειτουργίες του, την ιδέα του τοκετού και τη μητρότητα.

Αυτές τις εβδομάδες ίσως σας ταλαιπωρήσουν καούρες και δυσπεψία και επαναλαμβάνουμε τη σημασία της καλής και ισορροπημένης διατροφής.

Ο πόνος στη μέση που ίσως αισθάνεστε οφείλεται στην αύξηση του μεγέθους της μήτρας που προκαλεί τραβήγματα στην κοιλιά και αυξάνει το κέντρο βάρους εκεί με αντίκτυπο χαμηλά στη σπονδυλική στήλη. Μην στέκεστε παρατεταμένα όρθια, αποφύγετε βαριές δουλειές και να ξεκουράζεστε όποτε βρίσκετε ευκαιρία, παρέα με πολλά μαξιλάρια.

Κάνετε ήπια άσκηση καθημερινά ή αν δεν το επιθυμείτε, προσπαθήστε να περπατάτε ήρεμα για 30 τουλάχιστον λεπτά καθημερινά.

Είστε πλέον στα μέσα της εγκυμοσύνης σας!

loading

Το μωρό σας αυτές τις εβδομάδες

Το ακουστικό νεύρο είναι έτοιμο και το μωρό σας σας ακούει και σας το δείχνει με την κινητικότητα του! Δραστηριοποιείται αισθητά όλο και περισσότερο όσο περνάνε οι εβδομάδες.

Τώρα ακούει τους χτύπους της καρδιάς του και τη φωνή σας. Να του μιλάτε. Η φωνή σας αποτελεί το πρώτο γνώριμο στοιχείο που θα το χαλαρώνει για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τον τοκετό.

Στις 20 εβδομάδες ακούει κάθε δυνατό και οξύ ήχο.

Η αναλογία κεφαλής - σώματος εξισορροπείται.

Στο προσωπάκι του φυτρώνουν φρυδάκια και βλεφαρίδες στα μάτια ενώ κάτω από τα κλειστά βλέφαρα, τα μάτια αρχίζουν να κινούνται.

Συνεχίζεται η ανάπτυξη του πεπτικού, του ανοσοποιητικού και του αναπνευστικού συστήματος. Δημιουργείται το εμβρυϊκό σμήγμα, μια κρεμώδης άσπρη ουσία που θα καλύπτει το μωρό σας ως προστασία. Θα παρατηρήσετε υπολείμματα του μετά τον τοκετό.

Αναπτύσσονται οι θηλές.

Σε λίγο ξεκινάει η παραγωγή του φαιού λίπους και στις ερχόμενες εβδομάδες το μωρό σας θα πάρει βάρος και θα παχύνει όμορφα!

Σχετικά άρθρα

Συνεργαζόμενο Ιατρείο
Οι ιατροί μας...

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας!

Image missing

Δείτε τους ιατρούς μας
Υπολογιστής Κύησης

Keep calm...due date is coming!

Image missing

Πότε θα γεννήσω?