loading

Εβδομάδα 37 - 40
Έφτασε η τελική περίοδος της εγκυμοσύνης σας!

Άρθρο:    Μπελέγρη Ευγενία - Μαία Εγκυμοσύνη

Περάσατε όλους αυτούς τους μήνες από συνεχείς σωματικές και ψυχικές αλλαγές προκειμένου να προσαρμοστείτε στην υποδοχή του μωρού σας.

Άλλοτε σας συνόδευε ενθουσιασμός και συναισθήματα στοργής και χαράς κι άλλοτε άγχος και κούραση. Καθησυχαστείτε. Είστε στο τέλος.

Ίσως αυτές τις τελευταίες εβδομάδες να αισθάνεστε πιο άβολα από ποτέ.Οι αντοχές σας είναι σίγουρα μειωμένες και δυσκολεύεστε περισσότερο στη μετακίνηση και τον ύπνο σας. Χρωστάτε όμως στον εαυτό σας και το μωρό σας τη χαλάρωση και την ηρεμία.

Αναμονή με υπομονή και αισιοδοξία...

Εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο σας και αφιερώστε χρόνο στο σώμα σας και την περιποίηση του. Χαλαρώστε με το σύντροφο σας και μιλήστε μαζί του, μοιραστείτε τις σκέψεις σας για τον τοκετό και το μέλλον της οικογένειας σας.

Μην καταπονείστε, αποβάλετε το άγχος και αποφύγετε επικίνδυνες καταστάσεις.

Να επισημάνουμε ξανά πως ο τοκετός μπορεί να ξεκινήσει απροειδοποίητα σε οποιαδήποτε στιγμή πλέον. Ακόμη κι αν δεν έχουν συμπληρωθεί οι 40 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, θεωρείται φυσιολογική η έναρξη του εφόσον παρέλθουν οι 36 εβδομάδες.

Δεν συντρέχει λόγος πανικού γιατί συνήθως από την ώρα που θα διαπιστώσετε πως έχετε μπει σε διαδικασία τοκετού, διαθέτετε αρκετό χρόνο για να μεταβείτε στο μαιευτήριο με ηρεμία.

Άνευ διαφορετικής οδηγίας και για συγκεκριμένο λόγο από το γιατρό σας ή τη μαία σας, προετοιμαστείτε με ήρεμο ρυθμό στο σπίτι και δώστε χρόνο στον εαυτό σας να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει σταδιακά στο σώμα σας.

Ο τοκετός επαναλαμβάνουμε, είναι ένστικτο. Και το έχετε μέσα σας. Συγχρονίστε το σώμα σας με το μυαλό σας. Μην αγχώνεστε όσο είναι δυνατόν, μην μπλοκάρετε τη λειτουργία του σώματος σας.

loading

Σημεία έναρξης τοκετού

Υπάρχουν 3 βασικά σημεία που θα παρατηρήσετε είτε ένα είτε περισσότερα και θα δηλώνουν πως ο τοκετός ξεκινάει!

Αυτά είναι τα παρακάτω:

• Έναρξη μυομητρικών συστολών

Η κοιλιά σας σφίγγει σε διάφορα σημεία με συγκεκριμένη συχνότητα. Η αίσθηση αυτή ίσως σας μπερδέψει με τις κινήσεις του μωρού. Όσες από εσάς είχατε βιώσει τις προπαρασκευαστικές συστολές της μήτρας (Braxton Hicks) τον προηγούμενο μήνα, μπορείτε να αναγνωρίσετε την αίσθηση.

Η μήτρα ξεκινάει και συσπάται σταδιακά ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα με αυξανόμενη ένταση ώστε να προκληθεί σταδιακή διαστολή του τραχήλου και να επιτευχθεί σιγά σιγά η κάθοδος του μωρού σας. Αυτή είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει αρκετές ώρες, συνεπώς μην αγχώνεστε.

Μόλις παρατηρήσετε πως η κοιλίτσα σφίγγει, πάρτε ρολόι και παρακολουθείστε κάθε πόση ώρα έρχεται. Καλέστε τον γιατρό ή τη μαία σας.

Η συχνότερη σύσταση είναι να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και να παρακολουθείτε κάθε πότε έρχεται η συστολή.

Αν παρατηρήσετε πως το σφίξιμο επαναλαμβάνεται κάθε 10 λεπτά ή λιγότερο, ο τοκετός ξεκινάει. Ειδοποιήστε τον γιατρό ή τη μαία σας για να λάβετε οδηγίες.

• Ρήξη υμένων

Εκροή υγρών από τον κόλπο. Αισθάνεστε ότι τρέχουν υγρά από κάτω? Είναι βρεγμένο το εσώρουχο σας;

Τοποθετήστε μια σερβιέτα και μετά από λίγο ελέγξτε το πάλι. Ίσως είναι ούρα που από την πίεση και το βάρος στην κύστη, διέφυγαν. Ίσως όμως έσπασαν τα νερά!

Αν η εκροή είναι έντονα αισθητή και συνεχίζεται, τότε ναι, ο αμνιακός σάκος έχει σπάσει και το αμνιακό υγρό τρέχει προς τα έξω, ενισχύοντας την διαστολή του τραχήλου και την κάθοδο του εμβρύου. Ειδοποιήστε τον γιατρό ή τη μαία.

Η μετάβαση στο μαιευτήριο σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο σύντομη - όχι με άγχος αλλά πιθανώς χωρίς δεύτερη επικοινωνία με τον γιατρό ή τη μαία.

Παρατηρήστε το χρώμα του υγρού καθώς και την οσμή του. Φυσιολογικά, είναι διαφανές προς κιτρινωπό και άοσμο. Ενημερώστε το γιατρό ή τη μαία.

• Βλεννώδης και αιματηρή έκκριση στο εσώρουχο

Μην πανικοβληθείτε αν δείτε μικρή ποσότητα κόκκινου ή ροζ χρώματος ανακατεμένο με βλέννη στο εσώρουχο σας. Προέρχεται από τη διαστολή του τραχήλου σας και είναι σημάδι πως προοδευτικά ο τοκετός ξεκινάει. Ενημερώστε το γιατρό ή τη μαία.

Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε σημεία τα οποία χρήζουν επείγουσας μετάβασης στο μαιευτήριο:

Κολπική αιμόρροια. Εκροή αίματος είτε σταγονοειδώς ή μαζικά που δεν εμπεριέχεται σε βλέννη. Μπορεί να συνοδεύεται από πόνο.
• Απουσία κινήσεων του μωρού για ολόκληρη ημέρα.
• Έντονος πόνος, συνήθως διαξιφιστικός. Το αίσθημα δεν σχετίζεται με τις συστολές που φυσιολογικά ξεκινούν.

Οτιδήποτε παρατηρήσετε και αισθανθείτε ότι σας ανησυχεί, αποτελεί λόγο να τηλεφωνήσετε στο γιατρό και τη μαία.

Η βαλίτσα σας με τα απαραίτητα για το μαιευτήριο είναι έτοιμη?

Τα απαραίτητα για το μαιευτήριο

Για την επίτοκο:

• Σουτιέν θηλασμού
• 1-2 νυχτικά με άνοιγμα μπροστά για διευκόλυνση στο θηλασμό. Εναλλακτικά, 2 σετ πυτζάμες. Η διαμονή σας στο μαιευτήριο θα διαρκέσει 3 ημέρες αλλά είναι καλό να υπάρχει αλλαξιά.
• Μια ρόμπα
• Εσώρουχα
• Σερβιέτες λοχείας, ένα πακέτο (συνήθως παρέχονται από το μαιευτήριο)
• 2 αλλαξιές άνετα ρούχα (φόρμα κατά προτίμηση)
• 1 ζευγάρι παντόφλες (μπορεί να παρέχονται από το μαιευτήριο)
• Επιθέματα στήθους. Εξαιρετικά χρήσιμα για να μην λερώνεται το σουτιέν ή το νυχτικό σας από το γάλα που απομένει επάνω στη θηλή. Το κυριότερο είναι πως αποτρέπεται το «κόλλημα» του δέρματος με το ύφασμα λόγω του ξερού γάλακτος και αποφεύγεται ο τραυματισμός της θηλής.
• Κρέμα λανολίνης για τις θηλές. Απαραίτητη σε ερεθισμό των θηλών σας από το θηλασμό. Σας ανακουφίζει κι έτσι αποφεύγετε να διακόψετε το θηλασμό μέσα στο μαιευτήριο σε περίπτωση που το μωράκι τραυματίσει για κάποιο λόγο τις θηλές σας. Θα είμαστε σε επικοινωνία για αποφυγή αυτού.
• Οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα
• Σεσουάρ για μαλλιά, βούρτσα-χτένα, νεσεσέρ με καλλυντικά, λαστιχάκια για τα μαλλιά
• Λαστέξ για μετά το φυσιολογικό τοκετό (προαιρετικό)
• Κινητό τηλέφωνο και φορτιστής
• Το ασφαλιστικό σας βιβλιάριο μαζί με το ΑΜΚΑ, την ταυτότητα σας

Για το νεογνό:

2-3 φορμάκια όχι πολύ ζεστά (μπορεί να τα παρέχει το μαιευτήριο) και ρουχαλάκια εξόδου από το μαιευτήριο ανάλογα την εποχή.
Την ημέρα εξόδου θα χρειαστείτε και το πορτ μπεμπέ, με το οποίο θα μεταφέρετε το μωρό σας.
Οτιδήποτε έξτρα χρειαστεί το παρέχει το μαιευτήριο συνήθως (πάνες, πετσετούλα κλπ).
Αν χρειαστεί κάτι, σπάνια θα είναι επείγον ώστε να το αποκτήσετε άμεσα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί ο σύζυγος να το προμηθευτεί και να σας το φέρει.

Με ηρεμία ετοιμαστείτε να βιώσετε το θαύμα και μην ανησυχείτε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ωφέλιμο να περπατάτε (όπως ΚΑΙ τους προηγούμενους μήνες της εγκυμοσύνης). Πλέον, το περπάτημα βοηθάει το σώμα σας για την έναρξη του τοκετού. Τη φυσιολογική έναρξη. Περπατήστε λοιπόν καθημερινά, χωρίς να καταπονείστε.

Ο τράχηλος διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην έναρξη του τοκετού. Η σύσταση του είναι ένα από τα στοιχεία που μας βοηθούν να προβλέψουμε την εξέλιξη ενός τοκετού.

Ένας μαλακός τράχηλος στο τέλος της εγκυμοσύνης μας ειδοποιεί πως η διαστολή θα γίνει εύκολα και χωρίς καθυστερήσεις πιθανώς.

Ένας σκληρός τράχηλος που χρειάζεται παραπάνω χρόνο, μπορεί να είναι η αιτία να χορηγηθούν εξωγενώς ουσίες που προκαλούν έναρξη του τοκετού.

Το καθημερινό περπάτημα βοηθάει στην προετοιμασία του τραχήλου και επίσης, η σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό σας είναι από τα πράγματα που οι επαγγελματίες υγείας συστήνουν ανεπιφύλαχτα στο τέλος της εγκυμοσύνης εφόσον δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη. Μην το φοβάστε. Η επαφή του πέους και του σπέρματος με τον τράχηλο βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στη σύσταση του τραχήλου.

Απολαύστε κι εκμεταλλευτείτε αυτή την περίοδο.

Το μωρό σας αυτές τις εβδομάδες

Η πρόσληψη βάρους συνεχίζεται με αρκετά γραμμάρια πλέον από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Έχει τώρα το λίπος που χρειάζεται... αλλά καθόλου χώρο πια!

Ψηλαφώντας την κοιλιά σας, είναι δυνατόν να πιάσετε το σώμα του και να καταλάβετε τα χεράκια και τα ποδαράκια. Φυσιολογικά, το μωράκι σας έχει πάρει θέση και βρίσκεται με το κεφαλάκι προς τα κάτω.

Είναι και ο λόγος που αισθάνεστε μεγάλη πίεση κάτω από το θώρακα, δεξιά ή αριστερά ανάλογα το που μαζεύει τα ποδαράκια του και πιέζει στο λιγοστό χώρο που του έχει απομείνει.

Στις τελευταίες συναντήσεις με το γιατρό ή τη μαία σας, θα γίνει ένας έλεγχος για τη θέση του μωρού και την κατάσταση του τραχήλου σας.

Κοιλιακά χαμηλά, θα συλληφθεί η κεφαλή του μωρού σας με την παλάμη και αυτό ίσως σας πιέσει αλλά θα είναι για πολύ λίγο. Έτσι, ο γιατρός ή η μαία θα ελέγξει αν έχει πραγματοποιηθεί η εμπέδωση της κεφαλής.

Εμπέδωση είναι όταν το κεφαλάκι του μωρού σας έχει περάσει έως ένα σημείο το στενότερο μέρος της λεκάνης σας. Είναι ουσιαστικά, το «κλείδωμα» της κεφαλής στην αρχή του πυελογεννητικού σωλήνα πριν ξεκινήσει η έξοδος του και μετά από την εμπέδωση το κεφαλάκι δεν μετακινείται προς τα πίσω ξανά.

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί κολπικά δαχτυλική εξέταση του τραχήλου ώστε να ελεγχθεί η σύσταση του και τυχόν διαστολή, αλλά και συμπληρωματικά με την κοιλιακή ψηλάφηση να διαπιστωθεί πόσο ψηλά βρίσκεται το κεφαλάκι.

Ετοιμαστείτε να το υποδεχτείτε!
Ετοιμαστείτε να γίνετε μανούλα.
Ετοιμαστείτε να γίνετε οικογένεια.

Σχετικά άρθρα

Συνεργαζόμενο Ιατρείο
Οι ιατροί μας...

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας!

Image missing

Δείτε τους ιατρούς μας
Υπολογιστής Κύησης

Keep calm...due date is coming!

Image missing

Πότε θα γεννήσω?