loading

Η εξώθηση

Άρθρο:    Μπελέγρη Ευγενία - Μαία Τοκετός

Έχετε φτάσει στα δέκα εκατοστά διαστολής. Τέλος του πρώτου σταδίου!

Είναι το στάδιο κατά το οποίο θα αισθανθείτε την ανάγκη να "σπρώξετε" και διαρκεί μέχρι την έξοδο του μωρού σας! Είστε τόσο κοντά! Το στάδιο αυτό, αν πρόκειται για το πρώτο σας παιδάκι, θα κρατήσει περίπου 50 λεπτά και αν είναι δεύτερο ή τρίτο παιδάκι θα είναι συντομότερο.

Κάποιες φορές, όχι πάντα, στο τέλος της διαστολής η ανάγκη για εξώθηση δεν έρχεται αμέσως. Προηγείται μια παύλα, η οποία από ότι φαίνεται παίζει ανακουφιστικό ρόλο για την επίτοκο, η οποία έχει την ευκαιρία για μισή ώρα περίπου να χαλαρώσει μετά από τις τόσες ώρες ωδινών και να μαζέψει δυνάμεις για την εξώθηση. Το αν θα έχετε την παύλα, θα εξαρτηθεί από το σώμα σας.

Οι ωδίνες εξακολουθούν και υπάρχουν σε αυτό το στάδιο, μετατρέπονται όμως τώρα σε προσπάθειες ώθησης προς τα κάτω τις οποίες εσείς ελέγχετε, ακούγοντας το σώμα σας. Όταν έρθει λοιπόν η ώρα της εξώθησης, το σώμα σας θα σας πει να σπρώξετε. Πώς σπρώχνετε;

Ακριβώς όπως όταν βρίσκεστε στην τουαλέτα. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αγχωθείτε και να παρακωλύσετε τον τοκετό. Ακούστε το σώμα σας και καθοδηγηθείτε. Η μαία σας είναι κοντά σας να σας υποδείξει στάσεις και τρόπους εξώθησης και να σας ενθαρρύνει.

Βρείτε τη στάση που προτιμάτε και θα κάνει την εξώθηση ευκολότερη και αποδοτικότερη. Ίσως επιθυμείτε να μείνετε στο κρεβάτι με την πλάτη σας στηριζόμενη από μαξιλάρια. Εναλλακτικά, μπορείτε να σταθείτε, να κάτσετε ή να γονατίσετε.

Στάσεις κατά την εξώθηση είναι οι εξής:

• Ημικατακεκλιμένη (ξαπλωμένη με την πλάτη ανασηκωμένη). Θα χρειαστείτε επαρκή σωματική στήριξη γιατί η πίεση που ασκεί το βάρος σας στο τέλος της σπονδυλικής σας στήλης ίσως μειώσει τη λειτουργικότητα του χώρου εξόδου του μωρού σας.

• Καθιστή ή βαθύ κάθισμα: Οι κοιλιακοί μύες συγχρονίζονται με τις συστολές της μήτρας.

• Γονατιστή: η μήτρα μετακινείται προς τα εμπρός και το μωράκι λαμβάνει την καλύτερη δυνατή θέση για την έξοδο του.

• Πλάγια κατακεκλιμένη: Ιδανική για στροφή του εμβρύου που βρίσκεται σε λάθος θέση. Σε οξύ τοκετό, χρησιμεύει για μειωμένη δύβαμη εξώθησης.

Εξωθώντας

Θα πρέπει να εξωθείτε κάθε φορά που θα το αισθάνεστε και μόνο. Η μαία ή ο γιατρός είναι εκεί και σας υποστηρίζουν.

- Πάρτε βαθειά ανάσα όσο η συστολή ξεκινά. Ο αέρας που εισπνέετε θα είναι η δύναμη σας. Με αυτή τη δύναμη θα πρέπει να σπρώξετε κάτω και μόνο κάτω, με τη βοήθεια των κατώτερων κοιλιακών μυών σας. Διατηρήστε τους μύες του προσώπου χαλαρούς. Μην ξοδεύετε τη δύναμη σας αλλού. Η δύναμή σας πρέπει να εντοπίζεται αποκλειστικά κάτω.

- Όταν το χρειαστείτε, αλλάζετε αναπνοή γρήγορα (εκπνέετε τον αέρα και ειπνέετε ξανά βαθιά) όσο η συστολή διαρκεί ακόμη και επαναλάβετε.

- Εξωθήστε αποτελεσματικά αρκετές φορές όσο διαρκεί η συστολή. Μην αγχώνεστε. Θα βρείτε το ρυθμό σας.

- Είναι εξαιρετικά σημαντικό, με το τέλος κάθε συστολής στην εξώθηση να ξεκουράζεστε μέχρι την επόμενη συστολή. Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε βαθειές αναπνοές ώστε να ηρεμήσετε.

Αυτό το στάδιο του τοκετού χρειάζεται προσπάθεια αλλά θα λαμβάνετε διαρκώς την ενθάρρυνση που χρειάζεστε. Όσο εξωθείτε, το μωράκι σας κατεβαίνει όλο και πιο πολύ κι έχει φθάσει πια στον κόλπο σας. Όταν κριθεί απαραίτητο, θα σας μεταφέρουν γρήγορα μέσα στην αίθουσα τοκετών, όπου θα φέρετε στον κόσμο μέσα σε λίγα λεπτά το μωρό σας με τις τελευταίες εξωθήσεις. Μην αγχωθείτε για αυτή τη μετάβαση. Είστε τόσο κοντά. Συγκεντρωθείτε στις εξωθήσεις σας αποκλειστικά και μην σας επηρεάζει τίποτα τριγύρω σας.

Στην τελευταία εξώθηση, το κεφαλάκι του μωρού σας θα προβάλει και θα νιώσετε στιγμιαία μια ανακούφιση. Εδώ σταματάτε τις εξωθήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες της μαίας αν χρειαστεί να δώσετε λίγη δύναμη για να γεννηθεί και το σωματάκι του μωρού.

Το μωράκι σας είναι στη ζωή και ακούτε για πρώτη φορά τη φωνούλα του.

Συγχαρητήρια.

Σχετικά άρθρα