Παροδική οστεοπόρωση στην εγκυμοσύνη

Παροδική οστεοπόρωση

Άρθρο:    Πεντάζος Νεκτάριος Παναγιώτης Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματολόγος

Η παροδική οστεοπόρωση είναι διαφορετική από την κλασική οστεοπόρωση, είναι μια πάθηση η οποία εμφανίζει αιφνίδιο αρθρικό άλγος κατά την οποία μειώνεται η οστική πυκνότητα και η οποία υφίεται αυτόματα. Στη φάση αυτή, το οστό αδυνατίζει, οπότε αυξάνεται η πιθανότητα κατάγματος.

Επιπλέον μπορεί να εμφανιστεί ως μεμονωμένο επεισόδιο που προσβάλλει μια μόνο άρθρωση ή επανειλημμένα επεισόδια που αφορούν περισσότερες από μια αρθρώσεις.. Η παροδική οστεοπόρωση συμβαίνει συχνότερα στην άρθρωση του ισχίου, μπορεί όμως να προσβάλει και άλλες αρθρώσεις όπως το γόνατο, τη ποδοκνημική ή τις αρθρώσεις του ποδιού. Εμφανίζεται σε νέους και μέσης ηλικίας άνδρες (30-60 ετών), είναι όμως πιο συχνή σε γυναίκες που διανύουν το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ή έχουν πρόσφατα γεννήσει.

Αίτια της παροδικής οστεοπόρωσης

Τα αίτια της παροδικής οστεοπόρωσης είναι άγνωστα. Παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με τη νόσο είναι:
- Ορμονικές διαταραχές
- Υπερβολικά μηχανικά φορτία
- Διαταραχές σε μικρά αιμοφόρα αγγεία

Συμπτώματα παροδικής οστεοπόρωσης

Τα συνήθη συμπτώματα της πάθησης είναι:
- αιφνίδιο και προοδευτικά επιδεινούμενο άλγος στην πάσχουσα άρθρωση(κυρίως στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού με αντανάκλαση οπισθοπλάγια) χωρίς ιστορικό τραυματισμού.
- πόνος που αυξάνει με την όρθια στάση και βάδιση και μειώνεται με την ανάπαυση.
- περιορισμός της κίνησης της άρθρωσης.
- άλγος που αυξάνεται όσο περνάει ο χρόνος και δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα και
- το ισχίο είναι η άρθρωση στην οποία εμφανίζεται συχνότερα και ακολουθούν ο αστράγαλος και το γόνατο.

Διάγνωση παροδικής οστεοπόρωσης

Η διάγνωση βασίζεται στην λήψη ιστορικού, στην κλινική εξέταση και στον απεικονιστικό έλεγχο της πάσχουσας άρθρωσης. Η εξέταση εκλογής για τη διάγνωση είναι η μαγνητική τομογραφία ενώ οι ακτινογραφίες θα δείξουν τη μείωση της οστικής πυκνότητας μόνο σε προχωρημένα στάδια της νόσου.

Θεραπεία παροδικής οστεοπόρωσης

Η νόσος αυτοπεριορίζεται και εξαφανίζεται αυτόματα, εντός 8 - 9 μηνών, λόγω του ότι ο πόνος προέρχεται από την παρουσία του οστικού οιδήματος και από την αδυναμία του οστού να στηρίξει το βάρος του. Η θεραπεία στοχεύει ακριβώς στη μείωση του οστικού οιδήματος και στην αποφόρτιση του πάσχοντος οστού. Ο ασθενής θα λάβει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ασβέστιο και βιταμίνη D και θα πρέπει να κάνει χρήση βακτηρίων. Σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της παροδικής οστεοπόρωσης είναι η φυσικοθεραπεία και πολύ αποτελεσματικό επίσης είναι ο συνδυασμός άσκησης με κολύμβηση σε νερό (πισίνα/θάλασσα).


Επικοινωνήστε με τον ιατρό

Email: panpentazos@gmail.com

Τηλ.: 211 111 0245

Διεύθυνση: Καρνεάδου 8, Αθήνα - Τ.Κ. 106 75

Web: pentazosortho.gr