24 Μαρτίου, 2022
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Γιόγκα στην εγκυμοσύνη

Γιόγκα στην εγκυμοσύνη

Η γιόγκα κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Στην prenatal yoga δεν έχουμε να κάνουμε με ένα εξαντλητικό πρόγραμμα εκγύμνασης αλλά με ειδικά διαμορφωμένες ασκήσεις (άσανες) που κάθε έγκυος μπορεί να ακολουθήσει.

Συνήθως η γιόγκα στην εγκυμοσύνη ξεκινά μετά τις δώδεκα εβδομάδες και μπορείς να συνεχίσεις το πρόγραμμα μέχρι και το τέλος της κύησης. Στις τελευταίες εβδομάδες της κύησης οι άσανες αλλάζουν και προσαρμόζονται ώστε να προετοιμάσουν το σώμα για την εμπέδωση του εμβρύου, δηλαδή την κάθοδο του μωρού χαμηλότερα μέσα στην λεκάνη, καθώς κοντεύει η έναρξη του τοκετού.

Ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματα βλέπουμε ότι η γιόγκα σε βοηθάει να κατανοήσεις καλύτερα το σώμα σου και να έρθεις σε μεγαλύτερη επαφή μαζί του και κατά συνέπεια σε καλύτερη επαφή με το μωρό σου.

Μαθαίνεις μέσα από τις ασκήσεις να ελέγχεις την αναπνοή σου και αποκτάς καλύτερη και πιο σωστή στάση σώματος. Η σωστή αναπνοή στην καθημερινότητα μας βοηθάει στην μείωση του στρες και στον τοκετό μπορεί να συμβάλει στην ομαλή και πιο γρήγορη εξέλιξή του.

Επίσης στην περίοδο της κύησης η σωστή στάση σώματος βοηθάει το μωρό να μην πιέζετε και να έχει χώρο ώστε να πάρει την κατάλληλη θέση στην πύελο, κάτι που επίσης θα βοηθήσει να έχεις έναν φυσιολογικό κολπικό τοκετό.

Για παράδειγμα, υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις που μπορεί να κάνει μια γυναίκα που το μωρό της είναι σε ισχιακή προβολή, δηλαδή με τα πόδια κάτω, για να προσπαθήσει να του δώσει χώρο ώστε να γυρίσει και να πάρει την κατάλληλη θέση (κεφαλική προβολή).

Βασική αρχή στην prenatal yoga είναι να μην πιέζεις τον εαυτό σου, να είσαι άνετη και να δοκιμάζεις όσες ασκήσεις σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά και ασφαλής. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές σε ασκήσεις ανάλογα με την φυσική κατάσταση της κάθε γυναίκας, έτσι ώστε να μπορούν όλες οι μέλλουσες μαμάδες να ακολουθήσουν το πρόγραμμα ανεξάρτητα από το αν έκαναν πριν την κύηση κάποιου είδους γυμναστικής.

Κάθε γυναίκα έχει μέσα της τη γνώση και τη σοφία που απαιτούνται την ώρα του τοκετού και ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι πρέπει να κάνει εκείνη την ώρα ώστε να εξελιχθεί ο τοκετός της. Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει να έρθει ξανά σε επαφή με το σώμα της και με αυτή την εσωτερική σοφία και δύναμη. Όσο καλύτερα ξέρεις το σώμα σου τόσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη του δείχνεις.

Στην γιόγκα λένε ότι έρχεσαι σε επαφή με το σώμα σου και με τη φύση.
Στην prenatal yoga λέμε γίνε ένα με το σώμα σου, γίνε ένα με το μωρό σου!

Κατερίνα Κοβιού
Μαία