19 Ιανουαρίου, 2023
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Χουρμάδες και τοκετός

Χουρμάδες και τοκετός

Υπάρχουν άπειροι τρόποι για να βελτιώσεις την εμπειρία του τοκετού σου. Ένας από αυτούς είναι και οι διατροφικές σου συνήθειες! Πέρα από την κατανάλωση θρεπτικών τροφών και τη διατήρηση της ενυδάτωσης, νέες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι χουρμάδες μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην έναρξη όσο και στην εξέλιξη του τοκετού.

Οι χουρμάδες έχουν μια πλούσια και μακρά (8.000 ετών) ιστορία, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων αιγυπτιακών ιερογλυφικών που απεικονίζουν χουρμαδιές. Οι χουρμάδες αποτελούσαν σημαντική τελετουργική πτυχή στις θρησκείες όλου του κόσμου. Σύμφωνα με το Κοράνι, οι χουρμάδες θεωρούνταν πάντα ευεργετικοί για τις μητέρες. Στην ισλαμική ιστορία, πιστεύεται ότι η Μαριάμ (γνωστή και ως Μαρία στη χριστιανική πίστη), η μητέρα του Είσα (Ιησού στη χριστιανική πίστη) εφοδιάστηκε με χουρμάδες κατά τη διάρκεια του τοκετού της και μετά τον τοκετό. Αυτές οι γλυκές λιχουδιές κρύβουν μια βαθιά σοφία και οφέλη για την υγεία που αξίζει να εξερευνήσετε.

Βρήκαμε λοιπόν μια έρευνα που συνέκρινε ομάδα εγκυών που κατανάλωσε χουρμάδες πριν τον τοκετό και μια που όχι! Ξεκινώντας από την 37η εβδομάδα, η ομάδα που κατανάλωνε χουρμάδες, έτρωγε 70-75 γραμμάρια/ημέρα (3-4 χουρμάδες) μέχρι την έναρξη του τοκετού. (Σε αυτή τη μελέτη, χρησιμοποίησαν το Bishop Score για τη μέτρηση των αποτελεσμάτων. Το Bishop Score χρησιμοποιεί 5 μετρήσεις για να καθορίσει πόσο πιθανός είναι ένας κολπικός τοκετός, ειδικά αν επιχειρηθεί πρόκληση. Αυτές περιλαμβάνουν: τη διαστολή του τραχήλου της μήτρας, τη διαστολή (πόσο λεπτός είναι ο τράχηλος), το πόσο μαλακός είναι ο τράχηλος, το πού βρίσκεται ο τράχηλος στον κόλπο και τον σταθμό (πόσο κάτω βρίσκεται το κεφάλι του μωρού))

Τα ευρήματα ήταν τα εξής:

• Χρειάστηκαν λιγότερες προκλήσεις τοκετού.
• Οι γυναίκες που κατανάλωναν χουρμά είχαν σημαντικά μεγαλύτερη διαστολή του τραχήλου κατά την εισαγωγή σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν κατανάλωναν χουρμά - ( 3,5 cm έναντι 2 cm)
• Αυθόρμητος τοκετός σημειώθηκε στο 96% αυτών που κατανάλωναν χουρμάδες, σε σύγκριση με το 79% των γυναικών που δεν κατανάλωναν
• Το πρώτο στάδιο του τοκετού ήταν συντομότερο στις γυναίκες που κατανάλωναν χουρμάδες σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν κατανάλωναν χουρμάδες- (8,5 ώρες έναντι 15 ωρών)
• Λιγότερη αιμορραγία μετά τον τοκετό. Η απώλεια αίματος ήταν σημαντικά μικρότερη από την ομάδα που έλαβε ενδοφλέβια ωκυτοκίνη(162,5 ml έναντι 220,7ml).

Αμέσως μετά την έξοδο του πλακούντα, οι γυναίκες στην ομάδα των χουρμάδων έλαβαν οδηγίες να φάνε 50 γραμμάρια χουρμάδες Deglet Noor (περίπου 4-5 χουρμάδες) και στην άλλη ομάδα δόθηκαν 10 μονάδες ενδομυϊκής ωκυτοκίνης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση χουρμάδων από το στόμα μετά τον τοκετό μειώνει την αιμορραγία περισσότερο από ό,τι η ενδομυϊκή συνθετική ωκυτοκίνη και μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση σε έναν απλό τοκετό! Δεδομένου ότι υπάρχει μια προτεινόμενη σχέση μεταξύ της συνθετικής ωκυτοκίνης και των προβλημάτων ψυχικής υγείας μετά τον τοκετό, η επιλογή αυτή αξίζει να διερευνηθεί.

Γιατί λοιπόν οι χουρμάδες είναι αποτελεσματικοί;

• 'Οι χουρμάδες περιέχουν 13 ζωτικές ουσίες και 5 είδη βιταμινών, λιπαρά οξέα και σάκχαρα'. Οι χουρμάδες περιέχουν: ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ασβέστιο, κάλιο, Α, Κ και βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη), νιασίνη, παντοθενικό οξύ και ριβοφλαβίνη, οι οποίες παρέχουν τις δικές τους μοναδικές προληπτικές και θεραπευτικές λειτουργίες.
• Οι καρποί χουρμά επηρεάζουν επίσης τις ορμόνες οιστρογόνα και προγεστερόνη, οι οποίες είναι αποτελεσματικές στην προετοιμασία της μήτρας και στην ωρίμανση του τραχήλου της μήτρας.
• Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες.
• Περιέχουν επίσης τανίνες και αντιοξειδωτικά τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις και είναι αντιαιμορραγικά.
• Οι καρποί χουρμαδιάς διαθέτουν υψηλή διατροφική και θεραπευτική αξία με σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

Μια άλλη μελέτη (2019) έδειξε επίσης πως η κατανάλωση 7 χουρμάδων Ajaw την ημέρα για 8 εβδομάδες μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση) και προεκλαμψίας.

*Οι χουρμάδες έχουν επίσης αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οπότε αν παλεύετε με κάποια κολπίτιδα, καλύτερα να τους παραλείψετε.

**Αν έχεις διαγνωστεί με διαβήτη κύησης και τον αντιμετωπίζεις με δίαιτα και άσκηση, συζήτησε με τον γιατρό σου για την εισαγωγή των χουρμάδων σταδιακά. Η προσθήκη πρωτεϊνών και λιπών μπορεί να επιβραδύνει την απελευθέρωση της γλυκόζης