Ο βελονισμός είναι μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής και βασικό συστατικό της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (TCM). Στη διάρκεια μιας συνεδρίας λεπτές βελόνες μιας χρήσης, εισάγονται ανώδυνα σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα μας. Το νευρικό σήμα που δημιουργείται, σε σχέση πάντα με τα σημείο που επιλέγεται, επιφέρει θετικές αλλαγές στα συστήματα οργάνων: πεπτικό, κυκλοφορικό, αναπαραγωγικό κλπ.
Τα τελευταία χρόνια, ο βελονισμός εμφανίζεται και στη Δύση σαν μια πολύ αποτελεσματική συμπληρωματική θεραπεία για τη βελτίωση της γονιμότητας, είτε σε φυσικές προσπάθειες, είτε κατά την διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Δυτικά ιατρικά περιοδικά όπως το Fertility & Sterility έχουν δημοσιεύσει πολλές μελέτες που παρουσιάζουν έρευνες σύμφωνα με τις οποίες ο βελονισμός βελτιώνει τη γονιμότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί φαίνεται ότι διεγείρει την απελευθέρωση ορμονών που επηρεάζουν τον έμμηνο κύκλο και την ωορρηξία, καθώς επίσης τη ροή του αίματος στη μήτρα καθιστώντας πιο πιθανή τη σύλληψη. Επιπλέον, οι μελέτες δείχνουν πως ο βελονισμός μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του στρες, κάνοντας την απαιτητική περίοδο των προσπαθειών πιό ήρεμη και εύκολα διαχειρίσημη.
Η εφαρμογή του βελονισμού είναι σύντομη, ανώδυνη, στερείται των παρενεργειών των φαρμακευτικών σκευασμάτων και ειδικά στην περίπτωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, φαίνεται ότι μειώνει και τις παρενέργειες που ενδέχεται να προκύψουν από την ορμονική διέγερση.
Πάνω απ΄όλα και σύμφωνα με έρευνες, ενισχύει τα ποσοστά επιτυχίας είτε των φυσικών προσπαθειών είτε της εξωσωματικής γονιμοποίησης, συντελώντας στο επιθυμητό αποτέλεσμα της κύησης και της απόκτησης ενός υγειούς μωρού.
Σύμφωνα με έρευνες ο βελονισμός:
• Ρυθµίζει τις ορµόνες που είναι υπεύθυνες για τη γονιµότητα (Anderson 2007)
• Αυξάνει την αιµάτωση στα αναπαραγωγικά όργανα (Ho 2009, Anderson 2007)
• Αυξάνει τη παραγωγή ωαρίων (Jin 2009) και βελτιώνει τη ποιότητα τους (Chen 2009), γεγονός που βελτιώνει τις πιθανότητες κλινικής κύησης
• Ενισχύει τη ωχρινική (εκκριτική) λειτουργία (Huang 2009)
• Ρυθµίζει την έκφραση του υποδοχέα της FSH (Jin 2009)
• Οµαλοποιεί τα επίπεδα κορτιζόλης και προλακτίνης (Magarelli 2008)
• Μειώνει το στρες (Anderson 2007, Balk et al 2010)
• Υποβοηθά την εµφύτευση του εµβρύου (Liu 2008, Juan Gui 2012)
• Μειώνει το άγχος σε γυναίκες που κάνουν Ιvf (Βελονισµός και άγχος, Βραζιλία 2012)
Έρευνα: Βελονισμός και IVF:
-2002, “Γερµανική µελέτη” του Paulus
Διεξάχθηκε σε 160 υπογόνιµες γυναίκες που έκαναν IVF. Εκαναν βελονισµό σε 80 απο αυτές 25 λεπτά πριν και µετά την εµβρυοµεταφορά. Στις άλλες 80 δεν υπήρχε βοηθητική θεραπεία. Το ποσοστό επιτυχίας ήταν 43%, ενω απο τις γυναίκες που δεν δέχτηκαν βελονισµό 26%.
– 2004, P. C. Magarelli, Collorado Springs
Διεξάχθηκε σε 114 υπογόνιµες γυναίκες που έκαναν IVF. Το ποσοστό επιτυχίας σε όσες δέχτηκαν βελονισµό ήταν 51%, ενώ από τις γυναίκες που δεν δέχτηκαν, 36%. Ένα άλλο συμπέρασμα που προέκυψε αφορούσε στον κίνδυνο αποβολής. Στην ομάδα βελονισμού μόνο το 8% των γυναικών απέβαλαν, σε σύγκριση με το 20% στην ομάδα που δεν έκαναν βελονισμό. Οχι μόνο
– 2013, Isoyama Manca di Villahermosa
Διεξάχθηκε σε 84 υπογόνιµες γυναίκες που είχαν τουλάχιστον δύο αποτυχηµένες προσπάθεις IVF. Δείχνει οτι ο βελονισµός και η µοξαθεραπεία αύξησε τις πιθανότητες εγκυµοσύνης κατά πολύ σε γυναίκες που υποβάλλονται σε IVF. Το ποσοστό επιτυχίας ήταν 35.7% σε αντίθεση µε το 7.1% σε γυναίκες που δεν έκαναν βελονισµό.
Αναστασία Πολυτσοπούλου
(Η Αναστασία Πολυτσοπούλου σπούδασε Advanced Shiatsu Therapy, Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, Βελονισμό και Ωτοβελονισμό στο Oriental Medicine & Shiatsu Training Center. Σπούδασε επίσης Fertility Massage στο Λονδίνο με την Clare Spink (www.fertilitymassage.co.uk) και εκπαιδεύτηκε στο Gentle Bio-Energetics, με τον Richard Overly. Εχει επίσης ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών “Ανθρώπινη Αναπαραγωγή” στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.
Η προσωπική της εμπειρία με μια εξωμήτρια εγκυμοσύνη και η δύσκολη περίοδος που ακολούθησε μέχρι να ξαναμείνει έγκυος, την οδήγησαν να ειδικευτεί στην Γονιμότητα και να δημιουργήσει το Embracing Your Fertility.
Είναι μητέρα δύο υπέροχων παιδιών.
Είναι μέλος των κάτωθι:
Ελληνικός Σύλλογος Βελονιστών Κινέζικης Ιατρικής (EL.SY.VE.KI.)
Ελληνική Εταιρεία Σιάτσου (ELESI)
European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE)