14 Μαρτίου, 2022
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Θηλασμός και Covid-19 - Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας;

Θηλασμός και Covid-19

Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας;

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιβίωση, θρέψη και ανάπτυξη των παιδιών. Ο WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) συστήνει αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες ζωής και στη συνέχεια συμπληρωματικά με τις τροφές που εισάγονται με τις οδηγίες του παιδιάτρου.

Η άμεση μετά τον τοκετό και αδιάλειπτη επαφή δέρμα με δέρμα συμβάλει σημαντικά στη μείωση της νεογνικής θνησιμότητας και εξασφαλίζει την καλύτερη αρχή για το μητρικό θηλασμό.

Παρά ταύτα, έχουν αναπτυχθεί ανησυχίες για το αν οι μητέρες που αποτελούν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα για τον COVID-19, μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο νεογνό τους μέσω του θηλασμού. Λόγω έλλειψης δεδομένων, πολλοί επαγγελματίες υγείας συστήνουν απομάκρυνση του νεογνού από τη μητέρα, προκειμένου να αποκλείσουν ολοκληρωτικά το ενδεχόμενο μετάδοσης.

Σύμφωνα με τον WHO, οι οδηγίες προς τις θηλάζουσες πρέπει να διαμορφωθούν με βάση όχι μόνο τους πιθανούς κινδύνους μετάδοσης του ιού αλλά και τα αναλλοίωτα οφέλη που προσφέρει το μητρικό γάλα και η επαφή δέρμα με δέρμα.

Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα που διεξάχθηκε τον Ιούνιο του 2020, απέδειξε πως ανάμεσα σε 46 θηλάζουσες γυναίκες θετικές για covid-19, σε μόλις 3 ανιχνεύθηκαν σωματίδια του ιού στο μητρικό γάλα (σωματίδια και όχι ζωντανός ιός!). Από τα θηλάζοντα νεογνά, 13 βρέθηκαν θετικά στον ιό ενώ μόλις 1 από αυτά άνηκε στις γυναίκες με θετική ανίχνευση σωματιδίων του ιού στο γάλα.

Δεν αναφέρονται οι πρακτικές θηλασμού και λήψης μέτρων προστασίας και υγιεινής στο οικογενειακό περιβάλλον της κάθε περίπτωσης, επομένως οι ερευνητές αποδίδουν τα θετικά κρούσματα που αφορούν τα νεογνά σε άλλα αίτια και όχι το θηλασμό.

Με σκοπό την ενθάρρυνση τόσο των γυναικών που επιθυμούν να θηλάσουν σε αυτή την δύσκολη περίοδο αλλά και των επαγγελματιών υγείας που κάνουν το καλύτερο ώστε να προφυλάξουν τη νέα μαμά και το νεογνό, ο WHO εξέδωσε το παρακάτω «δέντρο λήψης αποφάσεων»:

Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Θηλασμός και Covid-19 - Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας;