06 Σεπτεμβρίου, 2022
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Τελικά, τι γεύση έχει το μητρικό γάλα;

Τελικά, τι γεύση έχει το μητρικό γάλα;

Η γεύση του μητρικού γάλακτος θεωρείται γενικά γλυκιά, κρεμώδης και ευχάριστη. Βέβαια, ο καθένας έχει διαφορετική αντίληψη του τι είναι η ευχάριστη γεύση. Η αντίληψη της γεύσης αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με τα γονίδιά, την κουλτούρα και τις τροφές στις οποίες εκτίθεται κάποιος στη ζωή του.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗ ΓΛΥΚΙΑ ΤΟΥ ΓΕΥΣΗ ΤΟ ΓΑΛΑ;

Το μητρικό γάλα περιέχει το σάκχαρο λακτόζη. Παρόλο που η λακτόζη δεν είναι το πιο γλυκό είδος σακχάρου, όταν υπάρχει πολλή λακτόζη, η γλυκύτητα είναι μεγαλύτερη. Επειδή η λακτόζη είναι ένα από τα κύρια συστατικά του μητρικού γάλακτος, εμφανίζεται σε υψηλές συγκεντρώσεις, δίνοντας στο μητρικό γάλα τη γλυκιά του γεύση.

Το μητρικό γάλα περιέχει επίσης λίπος. Η ποσότητα του λίπους στο γάλα καθορίζει την κρεμώδη υφή του. Όταν το μητρικό γάλα αρχίζει να ρέει για πρώτη φορά από το στήθος, έχει λιγότερο λίπος. Μπορεί να εμφανίζεται λεπτόρρευστο και υδαρές. Καθώς το γάλα ωριμάζει με τις ημέρες, γίνεται πιο πλούσιο σε λίπος και πολύ πιο κρεμώδες.

Πέρα από γλυκό και κρεμώδες, το μητρικό γάλα χαρακτηρίζεται και από τις γεύσεις που προέρχονται από τις τροφές που τρώει η μητέρα καθημερινά.

Καθώς το παιδί που θηλάζει μεγαλώνει και αρχίζει να τρώει στερεές τροφές, πιστεύεται ότι θα δεχτεί πιο εύκολα τις τροφές στις οποίες έχει ήδη εκτεθεί μέσω του μητρικού γάλακτος.

ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ;

Ορισμένα μωρά δεν φαίνεται να παρατηρούν τις διαφοροποιήσεις της γεύσης, ενώ άλλα θα θηλάζουν λιγότερο, θα κάνουν απεργία θηλασμού ή ακόμη και θα δώσουν την εντύπωση ότι απογαλακτίζονται μόνα τους.

ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΓΕΥΣΗ;

👉 Ορμόνες
Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών από την επιστροφή της περιόδου ή μια νέα εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση του γάλακτος.

👉 Άσκηση
Η συσσώρευση γαλακτικού οξέος στο σώμα μαζί με την αλμύρα του ιδρώτα στο στήθος από την έντονη άσκηση μπορεί να αλλάξει τη γεύση του μητρικού γάλακτος. Προτίμησε να κρατάς τις προπονήσεις σου σε ελαφρύ ή μέτριο επίπεδο.

👉 Φάρμακα
Εάν λάβεις ένα νέο φάρμακο και παρατηρήσετε ότι το μωρό δεν θηλάζει το ίδιο καλά, αυτό μπορεί να είναι η αιτία.

👉 Κάπνισμα
Μελέτες δείχνουν ότι το μητρικό γάλα που παράγει μια γυναίκα αφού καπνίσει, θα πάρει τη μυρωδιά και τη γεύση του καπνού.

👉 Αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ είναι γνωστό ότι επηρεάζει τη γεύση του μητρικού γάλακτος. Χρειάζονται περίπου δύο ώρες για κάθε αλκοολούχο ποτό που καταναλώνεις για να φύγει από τον οργανισμό σου και από το μητρικό γάλα.

👉 Κατάψυξη και απόψυξη
Όταν ξεπαγώνεις το μητρικό γάλα που έχει συλλεχθεί και αποθηκευτεί στην κατάψυξη, ίσως να έχει μια σαπουνώδη οσμή και γεύση. Εξακολουθεί να είναι ασφαλές για το μωρό σου, αλλά μπορεί να μην του αρέσει και να το αρνηθεί.

👉 Μαστίτιδα
Η μαστίτιδα είναι μια λοίμωξη του μαστού που δίνει στο μητρικό γάλα έντονη, αλμυρή γεύση. Μπορείς να συνεχίσεις ΑΦΟΒΑ το θηλασμό.

👉 Προϊόντα σώματος
Τυχόν λοσιόν, κρέμες, σαπούνια, αρώματα, έλαια ή αλοιφές που βάζεις στο στήθος μπορεί να προσθέσουν διαφορετικές γεύσεις στο μητρικό γάλα. Εάν χρησιμοποιείτε όντως προϊόντα σώματος πάνω ή κοντά στο στήθος, φροντισε να πλένεις καλά το στήθος πριν το θηλασμό.

ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΓΑΛΑ

Εάν ανησυχείς για τη γεύση του μητρικού σου γάλακτος ή απλά θέλεις να ξέρεις πώς είναι, μπορείς να το δοκιμάσεις. Το μητρικό γάλα είναι μια φυσική, υγιεινή τροφή και δεν θα σε βλάψει. Δεν υπάρχει τίποτα κακό ή αηδιαστικό στο να δοκιμάσεις!

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΜΟΥ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ;

Μερικές φορές οι σύντροφοι είναι περίεργοι και θέλουν να δοκιμάσουν και αυτοί το μητρικό γάλα. Δεν πειράζει να τον αφήσεις!

ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ: Το μητρικό γάλα είναι ένα σωματικό υγρό. Αν η μητέρα έχει κάποια μολυσματική ασθένεια, είναι δυνατόν να τη μεταδώσει σε όποιον δοκιμάσει το γάλα της.

Όσον αφορά την αναφορά στη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών μέσω του μητρικού γάλακτος(για να μην αγχωθει καμία μανούλα), καθώς το μητρικό γάλα στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ασφαλές, εξηγούμε αναλυτικά πότε πρέπει να προσέχουμε:

Καλό είναι να αποφεύγεται η κατάποση μητρικού γάλακτος όταν η μητέρα έχει ενεργό φυματίωση ή είναι θετική στον HIV. Ο Π.Ο.Υ. συνιστά ότι όταν οροθετικές μητέρες θηλάζουν, θα πρέπει να λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα και να ακολουθούν οδηγίες της Π.Ο.Υ. για τη διατροφή των νεογνών.)

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις για την μετάδοση των ηπατίτιδων Α, D, B, C μεσω του ανθρώπινου μητρικου γάλακτος, γεγονός που καθιστά την καταναλωση του απόλυτα ασφαλή για τα βρέφη, εκτός εάν υπάρχει κίνδυνος επαφής με αίμα μολυσμενο το οποίο έχει περάσει στο μητρικό γάλα. Ως εκ τούτου, οι μητέρες που είναι θετικές σε ηπατίτιδα και έχουν τραυματισμένες θηλές που αιμορραγούν, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποφύγουν τον θηλασμό και να τον αντικαταστήσουν με βρεφικό γάλα μέχρι να επουλωθούν οι θηλές τους.

Τέλος, σε ενεργό λοίμωξη CMV της μητέρας, υπάρχουν δεδομένα ότι μεταφέρεται στο νεογνό μέσω του μητρικού γάλακτος και το καθιστά επικίνδυνο σε περίπτωση προωρότητας τους νεογνού.