26 Μαρτίου, 2022
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Stem Cells ή στα ελληνικά, όπως θα έχεις ακούσει, βλαστοκύτταρα! Δύο λέξεις... που μπορούν να σε σώσουν.

Stem Cells ή στα ελληνικά, όπως θα έχεις ακούσει, βλαστοκύτταρα!

Δύο λέξεις... που μπορούν να σε σώσουν.

Oh yes! Στο μέλλον θα μπορούμε να είμαστε οι γιατροί του εαυτού μας... με τη βοήθεια των γιατρών.
How on earth? Με τα κύτταρα μας φυσικά!
Θα έχετε ακούσει ότι αποτελουμαστε από κύτταρα.

Back to Day 1. Τότε που ήσουν και ήμουν μια μπάλα κυττάρων. Κανένα κύτταρο δεν είχε καμία απολύτως λειτουργία. Μέχρι που κάποια στιγμή γεννήθηκες κι εσύ και εγώ! Και τότε... εμ... ωχ...
Δέρμα... Αισθήσεις... Μμ... Μάλλον δεν είμαστε μια μπάλα κυττάρων πια. Μα, καλά, τι έγινε; Πώς αλλάξαμε έτσι μέσα σε 9 μήνες;
Τα κύτταρά σου διαφοροποιήθηκαν. Αυτο συνέβη. Τέλειο; Μα, καλά, πώς έγινε αυτό;

Stem Cells ή στα ελληνικά, όπως θα έχεις ακούσει, βλαστοκύτταρα!
Είναι κύτταρα που δεν είναι διαφοροποιημένα αλλά μπορούν να διαφοροποιηθούν και να γίνουν πολλά πολλά διαφορετικά είδη κυττάρων.
Για να το καταλάβεις καλύτερα, ένα stem cell μπορεί να καταλήξει να είναι brain cell ή liver cell.

Αν το σκεφτείς είναι λίγο σαν εμάς τους ανθρωπους! Όταν γεννιόμαστε μπορούμε να γίνουμε ότι θέλουμε... γιατροί, βιολόγοι, δάσκαλοι... Όταν γεννιόμαστε όμως δεν είμαστε κάτι από αυτά!

Και πώς ειναι δυνατον αυτά stem cells να μας θεραπεύσουν;
Παίρνεις stem cells, τα διαφοροποιείς σε ότι χρειαζεσαι και... bingo!

Οκ. Και αφού είναι τόσο απλό γιατί δεν το εφαρμόζουν; Γιατί η διαφοροποίηση των stem cells δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι επιστήμονες πήραν blood cells από ασθενείς και πρόσθεσαν κάποιες ουσίες για να κάνουν τα ήδη διαφοροποιημένα κύτταρα μη διαφοροποιημένα. Αλλά... αυτά μόλις γίνονταν stem cells, ξαναδιαφοροποιούνται αμέσως. Οπότε οι επιστήμονες με τη βοήθεια της επιστήμης πρέπει να ξεχωρίσουν τα κύτταρα και να φτιάξουν μια τράπεζα που θα αποτελείται από τα κύτταρά μας.

Μα, θα είναι αποτελεσματικό;
Ο οργανισμός μας πολύ δύσκολα θα τα απορρίψει αφού για τον κάθε άνθρωπο θα χρησιμοποιούμε τα δικά του κύτταρα. Isn't just awesome?

Αναστασία Ρουχωτά
Biomedical Scientist
Cardiff University