13 Μαρτίου, 2022
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Προετοιμάζεσαι για εξωσωματική;

Προετοιμάζεσαι για εξωσωματική;

Ακούγοντας τη διάγνωση της υπογονιμότητας να συνοδεύει το όνομα σου, ίσως να μούδιασες αρχικά. Ίσως να σε κυριεύσει άρνηση και άλλα περίεργα συναισθήματα. Δυσπιστία, θυμός, θλίψη και ενοχή είναι συχνά επακόλουθα και βέβαια η εξεύρεση κατάλληλων οδών για την έκφραση αυτών και επίλυση τους είναι σημαντική.

Και τελικά, προσγειώνεσαι στο σημείο όπου λαμβάνεις την απόφαση να προχωρήσεις σε διαδικασία Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Ο γιατρός σου θα σου παρέχει οδηγίες και παρακολούθηση από το σημείο μηδέν έως το τέλος, το οποίο και εύχεσαι να είναι στο μαιευτήριο, συνοδευόμενο από κλάμα μωρού. Και εύλογα χρησιμοποιείται το ρήμα «εύχομαι», καθώς η IVF (InVitroFertilization) είναι ένας κλάδος της Ιατρικής Επιστήμης ο οποίος δεν μπορεί από τη φύση του να σου προσφέρει το 100%.

Κατά την ενημέρωση σου, θα σου μιλήσουν για πιθανότητες. Αποτελέσματα και νούμερα για το γενετικό υλικό στο εργαστήριο, πιθανότητες εμφύτευσης και επίτευξης κύησης, πιθανότητες εξέλιξης της κύησης κλπ. Διάφοροι παράγοντες καθορίζουν τα ποσοστά επιτυχίας και βέβαια, για κάθε γυναίκα και ζευγάρι τα νούμερα εξατομικεύονται.

Τι καλύτερο από το να μπορούσες να «πειράξεις» αυτά τα νούμερα; Κι αν σου λέγαμε πως μπορείς;

Αρχικά, ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε εσύ και ο σύντροφός σου είναι να λάβετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε. Ενημερωθείτε για τις διαθέσιμες μεθόδους και συζητήστε εκτενώς με τον γιατρό σας ώστε να αποφασίσετε ποιος είναι για εσάς ο καλύτερος δρόμος.

Ρωτήστε λεπτομέρειες για τη διαδικασία όπως ο απαιτούμενος χρόνος ολοκλήρωσης του προγράμματος, οι ενέργειες που εσείς χρειάζεται να κάνετε (ενέσεις κλπ), η φαρμακευτική αγωγή που θα χρειαστεί να λαμβάνετε και βέβαια, το κόστος. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να προετοιμαστεί σωματικά και ψυχολογικά. Επιλέξτε να ακολουθήσετε τη διαδικασία μέσα σε ένα χρονικό διάστημα που θα είστε όσο πιο ήρεμοι γίνεται.

Αν διαθέτετε χρόνο, ένα διάστημα 3-6 μήνες για να «προετοιμάσετε το έδαφος» είναι ιδανικό! Σε αυτό το διάστημα, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας και οι δύο τα εξής:

Διατροφή:
Ο δείκτης μάζας σώματος σας πρέπει να είναι εντός φυσιολογικών ορίων. Οι λιποβαρείς και οι υπέρβαροι άνθρωποι συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Εγκαταστήστε ένα υγιές διατροφικό πρόγραμμα στην καθημερινότητα σας όποιο κι αν είναι το σωματικό σας βάρος. Αποφύγετε τα λίπη και προτιμήστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών, σιδήρου, μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου και λιπαρών οξέων. Αυγά, ξηροί καρποί (ανάλατοι), αβοκάντο, φρούτα και λαχανικά θεωρούνται ιδανικά. Μπορείτε ακόμα να ξεκινήσετε λήψη φυλλικού οξέος σε μορφή συμπληρώματος εφόσον το συστήνει και ο γιατρός σας. Αποφύγετε ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Διακοπή καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και μείωση της καφεΐνης:
Είναι αποδεδειγμένο πως η νικοτίνη προκαλεί πρόωρη γήρανση των ωοθηκών και δυσκολεύει την ικανότητα των ωαρίων για γονιμοποίηση. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τις ήδη υπάρχουσες πιθανότητες επιτυχίας σας στο 50%. Και όσο για την καφείνη, υψηλές ημερήσιες δόσεις (>2 κούπες καφέ) μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην όλη διαδικασία.

Εναλλακτικές θεραπείες για την υπογονιμότητα:
Κατά την προετοιμασία σου για την προσπάθεια της IVF αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής, θα μπορούσες να δοκιμάσεις μεθόδους, όπως ο βελονισμός και η ρεφλεοξολογία. Στην Ελλάδα, θα μπορέσεις να βρεις πιστοποιημένους επαγγελματίες εναλλακτικών θεραπειών που εξειδικεύονται στην προετοιμασία για διαδικασία Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Έρευνες δείχνουν πως τα ποσοστά επιτυχίας ανεβαίνουν με εκπληκτικό ρυθμό όταν η γυναίκα υποβληθεί σε θεραπεία βελονισμού πριν και μετά την προσπάθεια της. Επίσης, οι εναλλακτικές θεραπείες θα σε βοηθήσουν να αντιληφθείς καλύτερα το σώμα σου και να έρθεις πιο κοντά στις λειτουργίες του. Θα μάθεις να ελέγχεις την αναπνοή σου και να χαλαρώνεις, οδηγούμενη σε μια σωματική και ψυχική ισορροπία.

Μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να φοβηθεί το σκαλοπάτι που ονομάζεται υπογονιμότητα. Οι σχέσεις σου με τους άλλους, οι στόχοι της ζωής σου, ο κοινωνικός σου ρόλος και η αίσθηση του εαυτού σου θα πρέπει να μείνουν αμετάβλητα.

Η IVF είναι μια διαδικασία πολύ προσωπική για τη γυναίκα και το ζευγάρι. Προσηλώσου με όλο σου το είναι στο κάθε βήμα και γίνε φορέας θετικής ενέργειας για ότι σε απαρτίζει αυτό το διάστημα.

Το θετικό τεστ κύησης ίσως να είναι πολύ πιο κοντά από ότι φαντάζεσαι!