Πάλι αγχώθηκες, σε βλέπω ‼️
Η σκέψη ότι το μωρό μπορεί να "στραγγαλιστεί" από τον ομφάλιο λώρο μπορεί να προκαλέσει τόση ανησυχία και ...ΑΔΙΚΑ ! ⛔
Η περιτύλιξη ομφάλιου λώρου γύρω από τον αυχένα του μωρού είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στην κύηση αλλά και κατά τη γέννηση. Έως και το 30% των νεογνών γεννιούνται με τον ομφάλιο λώρο γύρω από το λαιμό τους!
Για να μην αναφερθούμε στους μύθους γύρω από την περιτύλιξη, μια σύντομη ανασκόπηση στην ανατομία και φυσιολογία:
Ο ομφάλιος λώρος είναι καλυμμένος με τη γέλη (τζελ) του Wharton. Αυτή η γέλη προστατεύει τα 3 αιμοφόρα αγγεία από την περίπτωση τεντώματος και συμπίεσης που συνεπάγεται η σύνδεση με ένα ζωηρό μωρό.
Ο ομφάλιος λώρος είναι επίσης αρκετά μακρύς (κατά μέσο όρο 55 εκατοστά!) ώστε να τυλίγεται άνετα γύρω από το λαιμό με αρκετό υπόλοιπο μήκος. Ουσιαστικά, ο ομφάλιος λώρος είναι 'σχεδιασμένος' για να φοριέται γύρω από το λαιμό (και το σώμα) χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα.
🤰 Ως έγκυος γνωρίζεις/θα μάθεις καλύτερα από τον καθένα ότι τα αγέννητα μωρά είναι ουσιαστικά μικροσκοπικοί ακροβάτες και οι τρελές κινήσεις τους είναι σίγουρα ένας παράγοντας για την περιτύλιξη!
🧐 Ωστόσο, υπάρχουν ιατρικοί ή βιολογικοί λόγοι (αρκετά σπάνιοι) για τους οποίους ένας λώρος μπορεί να καταλήξει γύρω από το λαιμό τους ή σε χαλαρούς κόμπους:
👉 Κακή διάπλαση του ομφάλιου λώρου
👉 Υπερβολικά αυξημένο αμνιακό υγρό
👉 Ασυνήθιστα μακρύς ομφάλιος λώρος
👉 Δίδυμη ή πολύδυμη κύηση
✔ Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η περιτύλιξη δεν σχετίζεται με νοσηρότητα ή θνησιμότητα για το μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
✔ Ορισμένα μωρά έχουν τον ομφάλιο λώρο τυλιγμένο πολλές φορές γύρω από τον λαιμό τους - διπλή ή και τριπλή περιτύλιξη! - και καταλήγουν απολύτως υγιή !
✔ Μόνο περίπου σε 1 στις 2.000 γεννήσεις θα φανεί ένα "αληθής κόμπος" στον ομφάλιο λώρο, ο οποίος όμως ενέχει ορισμένους κινδύνους, καθώς τα μωράκια που είναι αρκετά ζωηρά μπορούν στα αλήθεια να δέσουν κόμπο το λώρο!
Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ομφάλιος λώρος δεν θα σφίξει, ακόμη και κατά τη διάρκεια του τοκετού, σε βαθμό που να καταστεί επικίνδυνος.
Δεν υπάρχει ένδειξη για καισαρική τομή εάν εντοπιστεί υπερηχογραφικα μια περιτύλιξη. Το μωρό δεν 'συγκρατείται' από τον ομφάλιο λώρο κατά τον τοκετό, αφού όλο το σύστημα- ο πυθμένας (κορυφή της μήτρας), ο πλακούντας και ο ομφάλιος λώρος κινούνται μαζί προς τα κάτω με τις ωδίνες. Η μήτρα 'συρρικνώνεται' προς τα κάτω (συστέλλεται) μετακινώντας το μωρό προς τα κάτω, μαζί με τον προσκολλημένο πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο. Στην πραγματικότητα, ο χώρος μεταξύ του λαιμού του μωρού και του πλακούντα είναι μικρότερος στο τέλος του τοκετού, επειδή το μωρό είναι πιο μαζεμένο! Ο ομφάλιος λώρος είναι απίθανο να είχε οποιαδήποτε σχέση με την καθυστερημένη ή ανύπαρκτη εξέλιξη του τοκετού.
Η περιτύλιξη μπορεί να παραμένει γύρω από το λαιμό του μωρού καθώς το κεφάλι του κινείται έξω από τη μήτρα και μέσα από τον κόλπο. Συνήθως ο ομφάλιος λώρος παραμένει χαλαρός. Το αίμα συνεχίζει να ρέει μέσω των αγγείων όπως ακριβώς συνέβαινε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πολύ περιστασιακά, η περιτύλιξη μπορεί να είναι σφιχτή κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου κομματιού του τοκετού - καθώς γεννιέται το κεφάλι. Αυτό συμβαίνει γιατί είτε δεν υπάρχει αρκετή αιμάτωση, είτε ο λώρος έχει παγιδευτεί στη λεκάνη από το σώμα του μωρού. Αυτό μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που ο ομφάλιος λώρος είναι μικρότερος/βραχύτερος από το μέσο όρο ή έχει τυλιχτεί πολλές φορές γύρω από το λαιμό. Ωστόσο, το μωρό δεν "στραγγαλίζεται" επειδή δεν αναπνέει οξυγόνο - το οξυγόνο παρέχεται από τον ομφάλιο λώρο, όχι από τους αεραγωγούς του!
Στην περίπτωση αυτή, ο ομφάλιος λώρος τεντώνεται και συμπιέζεται, τα αιμοφόρα αγγεία μεταφέρουν λιγότερο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη υποξία (μειωμένη παροχή οξυγόνου), η οποία υποχωρεί μόλις χαλαρώσει ο ομφάλιος λώρος με τη γέννηση και επανέλθει η πλήρης ροή του αίματος. Αυτά τα μωρά μπορεί να φτάσουν λίγο εξασθενημένα, αλλά αναρρώνουν γρήγορα.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;
Αρκεί να έχεις μια καλή επικοινωνία με το μωρό σου! Μιλάω φυσικά για τα εμβρυϊκά σκιρτήματα. Δέκα ή περισσότερα διαφορετικά χτυπήματα στην κοιλίτσα την ημέρα σου δίνουν το πράσινο φως να μην αγχώνεσαι! Κι αν δεν είσαι σίγουρη, μπορείς να φας κάτι ελαφρά γλυκό (ή και να πιεις στημένο λεμόνι, αν είσαι τολμηρή!) και να ξαπλώσεις. Κάνε focus με ησυχία στην κοιλίτσα. Μέσα στο επόμενο δίωρο θα έχεις όσα σκίρτημα χρειαζόσουν από το μωρό σου για να είσαι ήρεμη!
Αν πάλι, πιο σπάνια, δεν είσαι σίγουρη, σήκωσε το τηλέφωνο και πάρε οποιαδήποτε ώρα τη μαία και το γιατρό σου! Θα σε καθοδηγήσουν ανάλογα !