19 Σεπτεμβρίου, 2022
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Όταν το έμβρυο έχει λόξυγγα!

Όταν το έμβρυο έχει λόξυγγα!

Pop... pop... pop!

Αν βρίσκεσαι στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο και η κοιλιά σου ξαφνικά μοιάζει με σακούλα ποπ κορν στα μικροκύματα, πιθανότητα το μωρό σου έχει ΛΟΞΥΓΓΑ!

Ας ξεκινήσουμε με αυτό: Ο εμβρυϊκός λόξυγγας είναι φυσιολογικός!

Δεν υποδεικνύει ότι κάτι δεν πάει καλά με το έμβρυο και δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις να απαλλαγείς από αυτόν!

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του εμβρυϊκού λόξυγγα;

Στο έμβρυο, το διάφραγμα λειτουργεί παρόμοια με το πώς θα λειτουργήσει στην εξωμήτρια ζωή.

Το διάφραγμα -ένας μυς κάτω από τους πνεύμονες- ελέγχει την αναπνοή, η οποία είναι μια ρυθμική, διακοπτόμενη κίνηση.

Με κάθε εισπνοή, το διάφραγμα κινείται προς τα κάτω. Αυτό προκαλεί μια μετατόπιση της κοιλιάς προς τα κάτω και προς τα έξω. Αντί το στήθος να ανυψώνεται και να πέφτει όπως στην ενήλικη αναπνοή, στην εμβρυϊκή και νεογνική αναπνοή πιέζεται η κοιλιά!

Πολύ απλά, ο λόξυγγας του μωρού στη μήτρα είναι οι μικρές κινήσεις που κάνει το διάφραγμα του μωρού όταν αρχίζει να εξασκείται στην αναπνοή. Καθώς το έμβρυο κάνει επιπόλαιες αναπνευστικές κινήσεις, αμνιακό υγρό εισέρχεται στους πνεύμονές του, προκαλώντας τη συστολή του αναπτυσσόμενου διαφράγματός του. Το αποτέλεσμα; Λόξυγγας!

Ολόκληρο το σώμα του εμβρύου κινείται με μια σπασμωδική κίνηση σε κάθε λόξυγγα, την οποία πολλές έγκυες μπορούν να αισθανθούν. Ακριβώς όπως στα μωρά και στους ενήλικες, ο εμβρυϊκός λόξυγγας εμφανίζεται για σύντομο, σταθερό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια υποχωρεί από μόνος του.

Ο λόξυγγας λοιπόν είναι μια ένδειξη πως το διάφραγμα του μωρού σου αναπτύσσεται σωστά. Και ακόμα, υποδηλώνει πως τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την περιοχή αυτή έχουν ενεργοποιηθεί ΑΡΑ ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός κάνουν τη δουλειά τους = νευρολογικό σύστημα CHECK ✔️

ΠΩΣ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ Ο ΛΟΞΥΓΓΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ;

Ο λόξυγγας έχει συνήθως έναν κανονικό ρυθμό και εμφανίζεται στο ίδιο σημείο της κοιλιάς ξανά και ξανά για μερικά λεπτά. Θα το νιώσεις σαν ένα τράνταγμα ή ένα παλμικό άλμα, το οποίο μπορεί να μετακινεί λίγο την κοιλιά σου.

Οι κλωτσιές συνήθως δεν είναι ρυθμικές και γίνονται γύρω από την κοιλιά. Οι 'κλωτσιές' μπορεί να είναι το κεφάλι, τα χέρια, ο ποπός ή τα πόδια του μωρού που προσκρούουν στο εσωτερικό της μήτρας και μερικές φορές μοιάζουν με κυλιόμενη κίνηση παρά με γρήγορο χτύπημα.