01 Σεπτεμβρίου, 2022
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Ο θαυμαστός ομφάλιος λώρος & τι κρύβεται πίσω από τον αφαλό

Ο θαυμαστός ομφάλιος λώρος & τι κρύβεται πίσω από τον αφαλό

Ο αφαλός μας είναι μια υπενθύμιση ζωής ότι κάποτε ήμασταν άρρηκτα συνδεδεμένοι και εξαρτημένοι από τη μητέρα μας, αιωρούμενοι σαν μικροί αστροναύτες στο υγρό μας σύμπαν.

Ο ομφάλιος λώρος είναι πιθανώς το πρώτο παιχνίδι του εμβρύου-θα φανεί μερικές φορές στον υπέρηχο!

Πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία οδήγησαν στην επανεξέταση του πόσο σύντομα θα πρέπει να κόβεται ο λώρος μετά τη γέννηση. Το μωρό μπορεί να λάβει άλλα 80-100ml (σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού όγκου του αίματός του) αν απλώς καθυστερήσουμε την απολίνωση και την κοπή για τρία ή περισσότερα λεπτά μετά τη γέννηση!

Ο ομφάλιος λώρος σχηματίζεται πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη και βασικά επιμηκύνεται λόγω των αυξανόμενων κινήσεων του μωρού μέχρι να φτάσει περίπου τα 50-70 εκατοστά. Και τα μωρά που κινούνται πολύ τείνουν να έχουν μακρύτερο ομφάλιο λώρο!

Ο ομφάλιος λώρος αποτελείται από μία μεγάλη φλέβα και δύο μικρότερες αρτηρίες.

Η φλέβα μεταφέρει το γεμάτο οξυγόνο αίμα από τη μητέρα στο μωρό. Οι αρτηρίες μεταφέρουν το αίμα που είναι φτωχό σε οξυγόνο και τα άχρηστα προϊόντα από το μωρό πίσω στη μητέρα.

Ο ομφάλιος λώρος οδηγείται στον πλακούντα, οπότε δεν συνδέεται άμεσα με την κυκλοφορία της μητέρας.

Ο πλακούντας λειτουργεί σαν ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα φιλτραρίσματος. Προκειμένου να προστατευθούν τα αιμοφόρα αγγεία από τη συμπίεση ενώ το μωρό κινείται ή όταν γεννιέται, ο ομφάλιος λώρος είναι γεμάτος με μια ουσία που μοιάζει με ζελέ και ονομάζεται ζελέ του Wharton. Σκέψου το ως φυσικό αερόσακο.

Για αυτό, συχνά όταν υπάρχει περιτυλιξη στο λαιμό του εμβρύου, δεν υπάρχει πρόβλημα !

Αφού ο λώρος κοπεί μετά τη γέννηση μαραίνεται κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής πριν πέσει και αφήσει τον αφαλό.

Τι συμβαίνει όμως κάτω από αυτή τη συρρικνωμένη υπενθύμιση του ξεκινήματός μας στη γη;

Αφού το μωρό γεννηθεί και πάρει την πρώτη του αναπνοή, το αίμα διοχετεύεται στους πνεύμονες για πρώτη φορά!

Μια εκπληκτική αλλαγή συμβαίνει στην κυκλοφορία με τις δύο αρτηρίες να συστέλλονται για να σταματήσει η ροή του αίματος προς τον πλακούντα και στη συνέχεια η φλέβα να καταρρέει αργά.

Εσωτερικά οι φλέβες και οι αρτηρίες στον ομφάλιο λώρο κλείνουν και σχηματίζουν σκληρούς συνδετικούς ιστούς.

Αυτοί οι σύνδεσμοι χωρίζουν το συκώτι σε τμήματα και παραμένουν προσκολλημένοι στο εσωτερικό του ομφαλού.

Το τμήμα των ομφαλικών αρτηριών που βρίσκεται πιο κοντά στον αφαλό εκφυλίζεται σε συνδέσμους που δεν εξυπηρετούν κανένα πραγματικό σκοπό, αλλά το πιο εσωτερικό τμήμα γίνεται μέρος του κυκλοφορικού συστήματος και βρίσκεται στην πύελο τροφοδοτώντας με αίμα τμήματα της ουροδόχου κύστης, των ουρητήρων και του σπερματικού πόρου.

Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι αν βάλεις το δάχτυλο σου στον αφαλό μπορεί να αισθανθείς μυρμήγκιασμα γύρω από την ουροδόχο κύστη και την περιοχή της λεκάνης; Τώρα ξέρεις γιατί.