10 Οκτωβρίου, 2022
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Ο κόλπος στην εγκυμοσύνη (και πώς να τον διατηρήσεις υγιή!)

Ο κόλπος στην εγκυμοσύνη (και πώς να τον διατηρήσεις υγιή!)

Εάν είσαι έγκυος για πρώτη φορά, μπορεί να αισθάνεσαι λίγο ανήσυχη. Για το τι θα συμβεί 'εκεί κάτω'! 😨

Μπορεί να σου φαίνεται αδιανόητο το να καταφέρεις να σπρώξεις το μωρό σου από τον κόλπο σου -ισως το φαντάζεσαι τόσο δύσκολο όσο το να περάσει μια μπάλα μπόουλινγκ από την τρύπα μιας βελόνας! 🤭

Τα καλά νέα: δεν ΠΡΕΠΕΙ (και το εννοούμε) να ανησυχείς! - οι γυναίκες το κάνουν αυτό κυριολεκτικά εδώ και χιλιάδες χρόνια και η εγκυμοσύνη θα προετοιμάσει τον κόλπο σου για τον τοκετό.

Αλλά αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσεις είναι ότι για να φτάσεις εκεί, θα γίνουν πολλές αλλαγές... Σωστά μαντεψες -εκει κάτω! Κι αυτό δεν είναι κακό νέο! Αλλά αναγκαίο !

Αυτές οι αλλαγές ξεκινούν νωρίτερα - στην πραγματικότητα πολύ νωρίτερα.

Καλώς όρισε λοιπόν τον κόλπο σου στην εγκυμοσύνη:

Ο κόλπος σου μπορεί να αποκτήσει μπλε ή μωβ απόχρωση! 💙

Γνωστό ως σημάδι του Chadwick, προκαλείται από την αυξημένη ροή του αίματος. Αν δεν το ψάξεις, μπορεί να μην καταλάβεις καν ότι έχει συμβεί, αφού δεν προκαλεί καμία ενόχληση. Ανεξάρτητα από αυτό, η απόχρωση αυτή θα εξαφανιστεί λίγο μετά τον τοκετό.

Ο κόλπος σου μπορεί να γίνει μια οργασμική χώρα των θαυμάτων! 🤩

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο όγκος του αίματος του σώματός σου μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 50 τοις εκατό και ένα μέρος αυτού του επιπλέον αίματος κατευθύνεται προς το κέντρο της 'πόλης' κάνοντας ιδιαίτερα ευαίσθητη την περιοχή εκεί κάτω!

Βαλε στην εξίσωση υψηλότερα από το κανονικό επίπεδα ωκυτοκίνης, οιστρογόνων και προγεστερόνης και αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε αυξημένη διέγερση και μεγαλύτερους και καλύτερους οργασμούς, καθώς και σε αυξημένη επιθυμία!

(Να επικοινωνείς πάντα τυχόν αλλαγές στον σύντροφό σου! Γιατί από την άλλη πλευρά, αυτή η αιμάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθησία και δυσφορία.)

Τα επίπεδα pH του κόλπου αλλάζουν 🍋

Ο κόλπος γίνεται περισσότερο όξινος στην εγκυμοσύνη! Αυτό εμποδίζει την αναπτυξη βακτηρίων, αλλά μπορεί να προάγει την αναπτύξει μυκήτων, όπως η Candida Albicans.

Μια αλλαγή ή αύξηση της οσμής - ενώ είναι πιθανό να συμβαίνει εξαιτίας των κυμαινόμενων ορμονών σου - μπορεί επίσης να σου φαίνεται πιο έντονη, επειδή οι οσφρητικές σου αισθήσεις είναι επίσης αυξημένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο κόλπος σου είναι πιο ευάλωτος σε μικρόβια

Πρώτα απ' όλα: ζυμομύκητες. Αυτοί πολλαπλασιάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χάρη στα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και τις αλλαγές στα επίπεδα pH του κόλπου σας.

Τα τοπικά αντιμυκητιασικά προτιμώνται ως πρώτη γραμμή άμυνας.

Ίσως να θέλεις να εξετάσεις εναλλακτικές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής πριν δοκιμάσεις οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.

Ο κόλπος σου θα παράγει περισσότερες εκκρίσεις

Λίγο μετά τη σύλληψη και συχνά πριν καν συνειδητοποίησεις ότι είστε έγκυος, τα απόκρυφά σου σημεία μπαίνουν σε ορμονική υπερδιέγερση, παράγοντας περισσότερες εκκρίσεις για να διατηρηθεί ο τράχηλος της μήτρας προστατευμένος και να βοηθήσουν στην πρόληψη των λοιμώξεων.

Ο τεχνικός όρος γι' αυτό το έκκριμα είναι λευκορροία και πρέπει να είναι σχετικά λεπτόρρευστο στη σύσταση, να έχει γαλακτώδες χρώμα και να μυρίζει ήπια - παρόμοια με τις κανονικες σου εκκρίσεις, μόνο που είναι πιο κολλώδες.

Ο κόλπος σου μπορεί να έχει υπερβολική φαγούρα

Ακόμα κι αν σου αρέσει να δίνεις χαριτωμένα παρατσούκλια στο σημείο αυτό , το 'γαργαλιστικό γατάκι' μάλλον δεν είναι αυτό που είχες κατά νου!

Η αιτία; Οι αυξημένες εκκρίσεις και οι αλλαγές του pH που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι οποίες θα μπορούσαν να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα, ή μια μόλυνση από ζυμομύκητες.

Μίλησε με το γιατρό σου εάν αυτή η ενόχληση δεν υποχωρεί ή συνοδεύεται από άλλα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως μη φυσιολογικές εκκρίσεις ή αίσθημα καύσου.

Αυτές οι κολπικές αλλαγές μπορεί να φαίνονται παράξενες, αλλά οι περισσότερες από αυτές είναι απολύτως φυσιολογικές! Προσπάθησε να χαλαρώσεις λίγο και να θυμάσαι ότι αυτά τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης συχνά αντιστρέφονται μετά τον τοκετό.