31 Μαρτίου, 2022
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Νεογνά στη Μονάδα

Νεογνά στη Μονάδα

Μανούλα πλέον, έχεις διανύσει το μαγικό ταξίδι της κύησης με τα ευτυχή ορόσημα του-θετικό τεστ κύησης στα χέρια σου, έπειτα ο ήχος της καρδιάς του να χτυπά ελπιδοφόρα και κατά τα μέσα της κύησης τα πρώτα χτυπήματα στην κοιλίτσα σου να σου δηλώνουν πως "Εδώ είμαι μαμά! Έρχομαι!"

Αλλά η προσγείωση στη μητρότητα ίσως δεν απέβη ομαλή.

Ίσως ανήκεις στις μητέρες που αποχωρίστηκαν για κάποιο ιατρικό λόγο το νεογνό τους το πρώτο χρονικό διάστημα γιατί χρειάστηκε να περατωθεί ο τοκετός επειγόντως, ίσως και πρόωρα. Ή πάλι, ίσως το μωρό σου αμέσως μετά τη γέννηση έχρηζε αναγκαίας και άμεσης νοσηλείας στη μονάδα νεογνών, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση.

Το άγχος και η άγνοια κυριαρχούν σε αυτές τις περιπτώσεις και για αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε από πριν σε ποιες περιπτώσεις ένα νεογνό θα χρειαστεί εισαγωγή στη Μ.Ε.Ν.Ν. (Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών).

ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ Μ.Ε.Ν.Ν.

• Αναπνευστική δυσχέρεια νεογνού
• Τοκετός πριν τις 36-37 εβδομάδες της κύησης με χαμηλό βάρος γέννησης και ενδεχομένως χαμηλό APGAR SCORE*
• Δίδυμος ή Πολύδυμος κύηση με χαμηλό βάρος γέννησης νεογνών και ενδεχομένως χαμηλό APGAR SCORE
• Νεογνικές λοιμώξεις / Συγγενείς** λοιμώξεις νεογνού.
• Μαιευτικές κακώσεις
• Συγγενείς διαμαρτίες***
• Παράταση κύησης****
• Σύνδρομο στέρησης (μητέρα χρήστρια ουσιών)
• Ενδοκρινολογικά προβλήματα (μεταβολισμός γλυκόζης, νεογνό διαβητικής μητέρας, θυρεοειδοπάθειες κ.α.).
• Νευρολογικές διαταραχές (σπασμοί, υποτονικό νεογνό, εγκεφαλική βλάβη).
• Διαταραχές πήξης - μετάγγιση αίματος [αιμολυτική νόσο - υπερχολερυθριναιμία (αίτια, φωτοθεραπεία, αφαιμαξομετάγγιση, συνέπειες)]. Αιματολογικά προβλήματα
• Καθυστέρηση της ενδομήτριας ανάπτυξης, προωρότητα, χαμηλού βάρους γέννησης.

Μεγάλη σημασία έχει η άμεση παραλαβή του νεογνού μετά τον τοκετό και οι γρήγορες αποφάσεις όσον αφορά την περίθαλψη του. Η τοποθέτηση σε θερμοκοιτίδα είναι άμεση ώστε να παραμείνει σε ένα σταθερά ζεστό περιβάλλον, αποκομμένο από εξωτερικούς θορύβους, όπως αυτό της μήτρας. Τη φροντίδα του αναλαμβάνουν οι νεογνολόγοι και το εξειδικευμένο προσωπικό της Μ.Ε.Ν.Ν.

Τα νεογνά πολύ χαμηλού βάρους πρέπει να ξεπερνούν σε βάρος τα 1850 γραμμάρια πριν καταστούν ικανά να διατηρούν αυτόνομα τη σωματική του θερμοκρασία σε ανοικτή κούνια (μετάβαση από τη Μ.Ε.Ν.Ν. στην Ενδιάμεση Νοσηλεία) και εφόσον πρόωρα γεννημένα, να έχουν ξεπεράσει τις 35 εβδομάδες σε ηλικία κύησης, η οποία θεωρούμε πως συνεχίζεται εξωμήτρια στη θερμοκοιτίδα.

Με την άμεση επέμβαση και μεταφορά στη Μ.Ε.Ν.Ν., παρά τα στρεσογόνα για τους γονείς αίτια και το άγχος αποχωρισμού, μειώνονται τα ποσοστά νεογνικής νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Οπλιστείτε με ψυχραιμία και υπομονή και αποκτήστε στενή σχέση με το προσωπικό της Μ.Ε.Ν.Ν.

Το μωράκι σας θα έρθει σπίτι δυνατό και υγιές, αργά ή γρήγορα!

ΛΥΔΙΑ ΣΤΑΦΥΛΑ
Μαία Μ.Ε.Ν.Ν.
Μαιευτική/Γυναικολογική Κλινική "ΜΗΤΕΡΑ"

(Να σημειωθεί πως τα πρωτόκολλα όσον αφορά τα κριτήρια εισαγωγής στη Μ.Ε.Ν.Ν. μπορεί να διαφέρουν από κλινική σε κλινική)

*Η εκτίμηση κατά Apgar είναι ένα ταχύ σύστημα βαθμολόγησης βασισμένο σε ορισμένες αντιδράσεις του νεογέννητου και αποτελεί μία πολύ καλή μέθοδο για την εκτίμηση της ανάγκης εφαρμογής ανάνηψης στο νεογέννητο
**Με τον όρο “συγγενείς λοιμώξεις” ονομάζουμε λοιμώξεις που συμβαίνουν στο κύημα σε διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης από τη γονιμοποίηση μέχρι τον τοκετό.
***Διαμαρτία: Ανωμαλία της σωματικής/οργανικής διάπλασης ή δυσμορφία
****Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ως παράταση της κύησης ή αλλιώς «πρωτοπαθής αδράνεια της μήτρας», ορίζεται η κατάσταση εκείνη η οποία χαρακτηρίζεται από την αύξηση της χρονικής διάρκειας της κύησης πάνω από 41 εβδομάδες ή πάνω από 287 ημέρες, με αρχή την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμηνορρυσίας (ΤΕΡ). Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων ο όρος παράταση κύησης αναφέρεται στην κύηση, η οποία φτάνει ή ξεπερνά τις 42 εβδομάδες με βάση την τελευταία περίοδο (ΤΕΡ), ενώ με τον όρο “late term pregnancy” ορίζει την κύηση μεταξύ των 41 εβδομάδων και μηδέν ημερών έως τις 41 εβδομάδες και έξι ημέρες.