11 Απριλίου, 2022
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Μύθοι και αλήθειες στην εγκυμοσύνη

Μύθοι και αλήθειες στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια ξεχωριστή περίοδο για τη γυναίκα και μπορεί να συνοδεύεται όπως είναι φυσιολογικό, από μεγάλο άγχος και ανησυχία. Κατά τη διάρκεια λοιπόν της κύησης θα ακούσεις διάφορες συμβουλές αλλά και πολλούς μύθους όπως και προκαταλήψεις που μπορεί να σε παραπλανήσουν.

Οι γάτες μπορούν να σε κολλήσουν τοξόπλασμα

Αδίκως έχουν κατηγορηθεί οι γάτες για τη μετάδοση του τοξοπλάσματος στον άνθρωπο. Αυτό μπορεί να γίνει από την κατανάλωση ωμού κρέατος, από την κατανάλωση λαχανικών που δεν είναι καλά πλυμένα, για αυτό το λόγο λέμε σε μια έγκυο να μην παραγγέλνει σαλάτες στα μαγαζιά, από την κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων. Οπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος είτε από την οικόσιτες είτε από τις αδέσποτες γάτες.

Η καφεΐνη είναι απαγορευμένη

Στην πραγματικότητα εφόσον η κύηση είναι χαμηλού κινδύνου και δεν υπάρχουν σχετικές αντενδείξεις, η έγκυος μπορεί να συνεχίσει να πίνει καφέ στην ημερήσια δόση που προτείνουν η οποία είναι τα 200 mg χωρίς να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια. Αν είσαι λοιπόν λάτρης του καφέ μπορείς να συνεχίσεις να πίνεις κανονικά!

Στην εγκυμοσύνη πρέπει να τρως για δύο

Στην περίοδο της εγκυμοσύνης έχει μεγάλη σημασία η σωστή διατροφή για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτό δεν σημαίνει ότι τρέφεσαι για δύο, απλά αυξάνονται σταδιακά οι ενεργειακές σου ανάγκες.

Το σεξ είναι απαγορευμένο

Άλλος ένας μύθος για την περίοδο της εγκυμοσύνης! Εφόσον η κύηση είναι χαμηλού κινδύνου και δεν υπάρχει ιατρικός λόγος, οι επαφές επιτρέπονται κανονικά. Συστήνεται η χρήση προφυλακτικού για αποφυγή κάποιου σεξουαλικού μεταδιδόμενου νοσήματος. Επίσης στο τέλος της εγκυμοσύνης μπορούν να υπάρξουν επαφές ελεύθερα καθώς το σπέρμα έχει προσταγλαδίνες οι οποίες βοηθούν στην ωρίμανση του τραχήλου και βοηθούν στην έναρξη του τοκετού.

Πρέπει να μείνεις στο κρεβάτι

Η εγκυμοσύνη δεν είναι κάποια ασθένεια που θα σε καθηλώσει στο κρεβάτι. Μια έγκυος, εφόσον νιώθει καλά και έχει μια κύηση χαμηλού κινδύνου, μπορεί να συνεχίσει κανονικά με τις δραστηριότητες που έκανε και πριν και μπορεί να συνεχίσει τη δουλειά της και τη γυμναστική της για όσο νιώθει καλά και ασφαλής με αυτό.

Τέλος στη γυμναστική

Στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν χρειάζεται να σταματήσεις τη γυμναστική, αλλά ακόμα και αν δεν κάνεις, καλό είναι να ξεκινήσεις! Κάποια είδη άθλησης όπως είναι η prenatal yoga και η κολύμβηση θα σε βοηθήσουν στην εγκυμοσύνη αλλά και θα προετοιμάσουν το σώμα για τον τοκετό.

Απόλαυσε το όμορφο ταξίδι που βιώνεις, χωρίς άγχος και με σωστή ενημέρωση για ότι σε απασχολεί, από το γιατρό και τη μαία σου!

Κατερίνα Κοβιού
Μαία