Το DNA είναι, θα λέγαμε, ο σκληρός δίσκος ενός οργανισμού και βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου. Ότι χρειάζεται ένας οργανισμός για να διαμορφώσει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του είναι αποθηκευμένα εκεί.
Ωστόσο, το DNA δεν μπορεί να φύγει από τον πυρήνα του κυττάρου και να πάει να μεταφραστεί σε πρωτεΐνη. Το RNA όμως μπορεί!
Οπότε τι γίνεται; Το DNA μεταφράζεται σε RNA και εν συνεχεία, το RNA πάει και φτιάχνει πρωτεΐνες.
Τι έκαναν οι επιστήμονες;
Κωδικοποίησαν πολλά πολλά mRNA (molecules) τα οποία θα περιείχαν πληροφορίες για να φτιάξουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η οποία συνήθως υπάρχει στην επιφάνεια του ιού (spike protein). Αυτά τα mRNA είναι εντελώς ακίνδυνα για τον οργανισμό. Γιατί;
Στη συνέχεια, τοποθέτησαν αυτά τα τμήματα RNA σε ένα νανοσωματίδιο, το εξωτερικό του οποίου είναι φτιαγμένο από λιπίδια (προστατεύουν το RNA που βρίσκεται μέσα σε αυτό).
Να γιατί τα mRNA εμβόλια διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες! Για να μην διαλυθεί το περίβλημα από τα νανοσωματίδια μέχρι να μπουν στον οργανισμό. Και τελικά, πως λειτουργεί το εμβόλιο;
Ολα τα κύτταρα του σώματος μας περιβάλλονται εξωτερικά από μια μεμβράνη που ονομάζεται πλασματική μεμβράνη. Αυτή η μεμβράνη αποτελείται από λιπίδια όπως και τα νανοσωματίδια.
Έτσι, όταν τα νανοσωματίδια έρχονται σε επαφή με το εξωτερικό των κυττάρων, τα λιπίδια τους γίνονται ένα με τα λιπίδια της πλασματικής μεμβράνης των κυττάρων μας. Το RNA απελευθερώνεται στο κύτταρο και ξεκινάει να φτιάχνει την πρωτεΐνη στο κυτταρόπλασμα. Όχι στον πυρήνα! Δεν μπορεί να φτάσει εκεί ΑΡΑ δεν επηρεάζει το DNA μας.
Αυτή η η πρωτεΐνη ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα ΧΩΡΙΣ να αρρωστήσουμε. Η διέγερση του ανοσοποιητικού όμως μπορεί να προκαλέσει τα συμπτώματα που πολλοί από εμάς έχουμε μετά το εμβόλιο. Το σώμα μας παράγει αντισώματα τα οποία θα παραμείνουν στον οργανισμό μας για κάποιο καιρό για να καταπολεμήσει την πρωτεΐνη του ιού, αν έρθουμε σε επαφή με αυτόν!
Αναστασία Ρουχωτά
Biomedical Scientist
Cardiff University
IG: @genes_at_first_sight