15 Ιουλίου, 2022
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Μωβ γραμμή: Ένα αξιοπερίεργο βοήθημα στην τέχνη του τοκετού.

Μωβ γραμμή: Ένα αξιοπερίεργο βοήθημα στην τέχνη του τοκετού

Παραδοσιακά, η διαδικασία του τοκετού παρέμενε πίσω από ένα πέπλο μυστηρίου και ιδιωτικότητας τύπου 'γυναικείες δουλειές'.

Τώρα ενθαρρυνόμαστε να μάθουμε τα πάντα για τον τοκετό από τους ειδικούς που μας συνοδεύουν στο ταξίδι της εγκυμοσύνης μας, καθώς και από βιβλία, ενημερωτικές ιστοσελίδες και ομάδες υποστήριξης.

Επομένως, είναι αρκετά περίεργο να διαβάζω κάτι που αφορά τον τοκετό, για το οποίο, αν και μαία, δεν ήξερα τίποτα.

Αναφέρομαι στη μωβ (ή άλλοτε κόκκινη σκούρα -ανάλογα με το δέρμα) γραμμή που μπορεί να εμφανιστεί στη σχισμή των γλουτών μιας γυναίκας που γεννάει. Η γεννητική αυτή σχισμή, με γέλιο αναφέρεται από παρόχους υγείας που τη γνωρίζουν, ως η 'σχισμή του πισινού' (!!!).

Μωβ γραμμή: Ένα αξιοπερίεργο βοήθημα στην τέχνη του τοκετού

Αυτή η γραμμή δεν εμφανίζεται απλώς για πλάκα όπως μια ραγάδα. Μπορεί στην πραγματικότητα να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης εξέλιξης του τοκετού σας.

Πόσο καταπληκτικοί είναι οι άνθρωποι;

Σύμφωνα με την 'Tiny Hearts Education', αυτή η μωβ γραμμή εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του τοκετού περίπου του 75% των μαμάδων.

Ενώ οι κολπικές αξιολογήσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού αποτελούν το χρυσό πρότυπο για να διαπιστωθεί τι συμβαίνει, η μωβ γραμμή στα οπίσθιά μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική και λιγότερο επώδυνη ή επεμβατική επιλογή.

Μωβ γραμμή: Ένα αξιοπερίεργο βοήθημα στην τέχνη του τοκετού

Σύμφωνα με έρευνες, καθώς η γραμμή μεγαλώνει, ο τράχηλος της μήτρας διαστέλλεται και το κεφάλι του μωρού κινείται προς τα κάτω στη λεκάνη. Μόλις η γραμμή χρωματίσει όλη τη σχισμή των γλουτών, η μαμά έχει πλήρη διαστολή (10 εκατοστά) και είναι έτοιμη να σπρώξει.

'Στις αρχές του τοκετού, η γραμμή είναι μικρή και γίνεται μεγαλύτερη καθώς ο τοκετός προχωρά', γράφει η Βρετανίδα μαία και συγγραφέας Dr Sara Wickham.

'Ορισμένες μαίες είναι καλές στο να αξιολογούν αυτό το σημάδι και να ξέρουν που βρίσκεται η γυναίκα κατά τον τοκετό χωρίς να την ενοχλήσουν.'

'Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι φαίνεται πολύ πιο εύκολα σε γυναίκες με ανοιχτόχρωμο δέρμα και είναι πολύ πιο εύκολο να την παρατηρήσετε αν η γυναίκα σκύβει προς τα εμπρός ή στα τέσσερα.'

Λόγω της επεμβατικής και ενίοτε επώδυνης φύσης των κολπικών εξετάσεων, διεξήχθη έρευνα σχετικά με τη μωβ γραμμή και την αποτελεσματικότητά της στο να δείχνει την εξέλιξη του τοκετού το 2010 από την Ashley Shepherd και τους συναδέλφους της στο BioMed Central.

Η έρευνά τους απέδειξε ότι η γραμμή όντως υπήρχε στο 76% των γυναικών με τις οποίες συνεργάστηκαν και ότι ήταν πολύ πιο πιθανό να εμφανιστεί όταν ο τοκετός είχε ξεκινήσει αυτόματα παρά με πρόκληση.

Το συμπέρασμα που έβγαλαν η Ashley και η ερευνητική της ομάδα, ωστόσο, ήταν ότι ενώ η μωβ γραμμή ήταν ένας χρήσιμος οδηγός για τις μαίες και τους γιατρούς, έπρεπε να γίνουν περισσότερες έρευνες προτού μπορέσει να αντικαταστήσει πλήρως την κολπική αξιολόγηση στον τοκετό.

Μωβ γραμμή: Ένα αξιοπερίεργο βοήθημα στην τέχνη του τοκετού

Για εμάς τις γυναίκες, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν εύκολες νίκες όταν πρόκειται για τον τοκετό. Αλλά όσο περισσότερα γνωρίζουμε-μεταξύ άλλων- για αυτή την αξιοσημείωτη μωβ γραμμή, τόσο πιο ενημερωμένες μπορούν να είναι οι αποφάσεις μας γύρω από τις μελλοντικές επιλογές μας για τον τοκετό.

Και όπως επισημαίνε η ομάδα του Tiny Hearts: Ο τοκετός είναι περισσότερο μαραθώνιος παρά σπριντ, και μωβ γραμμή ή όχι, τα σώματά μας δουλεύουν πολύ σκληρά για να φέρουν στον κόσμο τα υπέροχα μωρά μας.