01 Απριλίου, 2022
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Μέθοδοι Αντισύλληψης: Ποια ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες μου και τι αποτελεσματικότητα έχει;

Μέθοδοι Αντισύλληψης: Ποια ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες μου και τι αποτελεσματικότητα έχει;

Ο όρος αντισύλληψη υποδηλώνει τα προληπτικά μέτρα που χρησιμοποιεί ένα ζευγάρι, με στόχο την αποφυγή μιας ενδεχόμενης ανεπιθύμητης κύησης. Οι μέθοδοι αντισύλληψης ποικίλουν και διαχωρίζονται σε κατηγορίες, έχοντας διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης και αποτελεσματικότητας.

Φυσικές Μέθοδοι Αντισύλληψης

Στις φυσικές μεθόδους αντισύλληψης περιλαμβάνεται η αμηνόρροια της γαλουχίας, η οποία με σωστή χρήση του θηλασμού καθυστερεί την επιστροφή των εμμηνορροϊκών περιόδων, έχοντας μία φυσιολογική προστασία κατά της εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, η διακοπτόμενη συνουσία είναι μία μέθοδος άμεσα διαθέσιμη, η οποία όμως δεν προστατεύει από ΣΜΝ. Η αποτελεσματικότητά της εξαρτάται κατά κόρον από τον σύντροφο, διότι χρειάζεται αυτοέλεγχο. Παράλληλα, η ημερολογιακή μέθοδος του ρυθμού βασίζεται στον αριθμό των ημερών κάθε εμμηνορρυσιακού κύκλου.

Στο μεσοδιάστημα που προκύπτει, της γόνιμης περιόδου, το ζευγάρι αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή ή χρησιμοποιεί άλλη αντισυλληπτική μέθοδο. Η μέθοδος της βασικής θερμοκρασίας στηρίζεται στο γεγονός ότι μετά την ωορρηξία φαίνεται μία μικρή και σταθερή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Η ωοθυλακιορρηξία πραγματοποιείται πριν την αύξηση της θερμοκρασίας.

Τέλος, η μέθοδος της τραχηλικής βλέννης, εξαιτίας των συνεχών μεταβολών της στο κολπικό περιβάλλον, γίνονται αισθητά αντιληπτές οι μη γόνιμες μέρες από τη γυναίκα.

Φυσικοί Μέθοδοι Αντισύλληψης
Σωστή Χρήση
Αποτελεσματικότητα στις %
Αποτελεσματικότητα στις %
Βέλτιστη Χρήση Συνήθης Χρήση
Αμηνόρροια της Γαλουχίας ⇒ Το βρέφος να λαμβάνει τουλάχιστον το 85% των αναγκών του
⇒ Απώλεια εμμήνου ρύσης
⇒ 98%
(1ο εξάμηνο λοχείας)
⇒ 92%
(1ο έτος)
⇒ 74-76%
Διακοπτόμενη Συνουσία ⇒ Aπομάκρυνση του πέους από τον κόλπο πριν την εκσπερμάτιση ⇒ 90% ⇒ 62%
⇒ Καθορισμός γόνιμης περιόδου
Ημερολογιακή Μέθοδος ⇒ Ακριβής καταγραφή του κύκλου για τουλάχιστον 6 μήνες ⇒ 76% ⇒ 62%
Τραχηλική Βλέννη ⇒ Μετά την έμμηνο ρύση, η τραχηλική βλέννη σχηματίζει μία παχιά κολλώδες υφή
⇒ Ύστερα δημιουργείται αίσθημα ξηρότητας στον κόλπο, προσδιορίζοντας τις μη γόνιμες μέρες
⇒ 76% ⇒ 62%
Βασική Θερμοκρασία ⇒ Παρατήρηση μιας σταθερά αυξημένης θερμοκρασίας
⇒ Αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα σε όλη τη διάρκεια της ωορρηξίας έως και και τρείς μέρες μετά την ένδειξη της αυξημένης θερμοκρασίας
⇒ 97% -----

Χημικές Μέθοδοι Αντισύλληψης

Οι χημικές μέθοδοι αντισύλληψης διατίθενται σε μορφή κολπικών υπόθετων, δισκίων, κρέμας, ζέλης, σπρέι και αφρών. Όλα τα παραπάνω εισάγονται στο βάθος του κόλπου πριν την σεξουαλική επαφή και περιέχουν σπερματοκτόνες ουσίες, οι οποίες σκοτώνουν τα σπερματοζωάρια. Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας είναι 80 – 95%, δεδομένου τον παράγοντα της συνήθης και βέλτιστης χρήσης.

Ορμονική Αντισύλληψη

Η ορμονική αντισύλληψη είναι μία προληπτική μέθοδος, που περιλαμβάνει σκευάσματα όπως χάπια, ενδορρινικά, διαδερματικές και ενδομυϊκές / υποδόριες ενέσεις. Το “κλασσικό” αντισυλληπτικό χάπι περιέχει οιστρογόνα και προγεστερόνη, με στόχο της διακοπή της ωορρηξίας. Το “μικρό” χάπι είναι αντισυλληπτικό μόνο με προγεσταγόνο και ενδείκνυται για γυναίκες που θηλάζουν και γυναίκες με αντένδειξη στα οιστρογόνα.

Το ενέσιμο ορμονικό αντισυλληπτικό (IM) χορηγείται σε γυναίκες που δεν επιθυμούν καθημερινή αγωγή. Ο τρόπος που ενεργεί σχετίζεται με την αναστολή της ωοθυλακιορρηξίας και την μεταβολή της τραχηλικής βλέννης. Τέλος, χρησιμοποιούνται και τα διαδερμικά αντισυλληπτικά αυτοκόλλητα σε εβδομαδιαία βάση, τα οποία απελευθερώνουν αιθυλική οιστραδιόλη και δεν αποκολλιούνται.

Ορμονική Αντισύλληψη
Σωστή Χρήση
Αποτελεσματικότητα στις %
Αποτελεσματικότητα στις %
Βέλτιστη Χρήση Συνήθης Χρήση
Κλασσικό Αντισυλληπτικό Χάπι ⇒ Για 21 ημέρες, 1 χάπι/ημέρα
⇒ Την ίδια ώρα
⇒ Διακοπή για 7 ημέρες
⇒ < 99% ⇒ 98%
Μικρό Χάπι (Μόνο Προγεσταγόνο) ⇒ 1 χάπι κάθε μέρα
⇒ Την ίδια ώρα
⇒ Χωρίς διαλείμματα
⇒ 99% ⇒ 92%
Ενέσιμο Ορμονικό Αντισυλληπτικό (ΙΜ) ⇒ Χορήγηση ΙΜ: 1 ένεση ανά 3 μήνες ⇒ 98% -----
Διαδερμικά Αντισυλληπτικά Αυτοκόλλητα ⇒ Τοποθέτηση 1/εβδομάδα ⇒ < 99% -----

Μέθοδοι Φραγμού

Οι μέθοδοι του φραγμού είναι δημοφιλής όχι μόνο για την αντισυλληπτική τους δράση, αλλά και για την προστασία έναντι των ΣΜΝ. Το ανδρικό προφυλακτικό είναι λεπτό και ελαστικό και καλύπτει το πέος πριν τη σεξουαλική επαφή. Η αφαίρεσή του πρέπει να πραγματοποιείται μετά την εκσπερμάτιση και την απόσυρση του πέους από τον κόλπο.

Το γυναικείο προφυλακτικό εμποδίζει το σπέρμα να εισχωρήσει στην ενδομήτρια κοιλότητα. Το κολπικό διάφραγμα είναι μία συσκευή με θολωτό σχήμα, που καλύπτει τον τράχηλο, αποτρέποντας τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο. Οι αντισυλληπτικοί σπόγγοι είναι κατασκευασμένοι από αφροπολυουρεθάνη, εμποτισμένοι με σπερματοκτόνο.

Η κύρια δράση τους είναι η μεταφορά της σπερματοκτόνου ουσίας και λιγότερο ως καθαυτού μέσο αντισύλληψης. Τέλος, οι τραχηλικές κάψες μοιάζουν με μεγάλες λαστιχένιες δακτυλήθρες με απαλό, ελαστικό θόλο και σταθερή επιφάνεια, που αποτελούν κάλυμμα του τραχήλου της μήτρας.

Μέθοδοι Φραγμού
Σωστή Χρήση
Αποτελεσματικότητα στις %
Αποτελεσματικότητα στις %
Βέλτιστη Χρήση Συνήθης Χρήση
⇒ Πέος σε στύση
Ανδρικό Προφυλακτικό ⇒ Τοποθέτηση πριν την συνουσία
⇒ Προσεκτική αφαίρεση μετά από την εκσπερμάτιση
⇒ 98% ⇒ 95%
Γυναικείο Προφυλακτικό ⇒ Ο ένας δακτύλιος εισάγεται στον κόλπο
⇒ Ο δακτύλιος στο άλλο άκρο, παραμένει απ’ έξω
⇒ Καλύπτει το αιδοίο
⇒ 98% ⇒ 88%
Κολπικό Διάφραγμα ⇒ Χρήση σπερματοκτόνου κρέμας
⇒ Τοποθέτηση στον κόλπο
⇒ 2-3 ώρες πριν τη σεξουαλική επαφή
⇒ Παραμονή για 8 ώρες μετά τη συνουσία
⇒ 96% ⇒ 65%
Αντισυλληπτικοί Σπόγγοι ⇒ Υγραίνεται με νερό
⇒ Τοποθέτηση στον κόλπο
⇒ Να σκεπάζει τον τράχηλο
⇒ Εφαρμογή λίγα δευτερόλεπτα έως και 24 ώρες πριν την συνουσία
⇒ Παραμονή από 6 έως 30 ώρες μετά τη συνουσία
⇒ 91% ⇒ 75%
Τραχηλικές Κάψες ⇒ Χρήση σπερματοκτόνου κρέμας
⇒ Εφαρμογή στον τράχηλο
⇒ Παραμονή για 8 ώρες μετά τη συνουσία
⇒ 96% ⇒ 65%

Ενδομήτρια Μέθοδος

Το ενδομήτριο σπείραμα απελευθερώνει χαλκό στη μήτρα, μεταβάλλοντας την αυχενική βλέννη, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την μετάβαση του σπέρματος στο ωάριο και την επιβίωσή του εκεί.

Το ενδομήτριο σπείραμα δημιουργεί στην ενδομήτρια κοιλότητα μία άσηπτη φλεγμονή, ως ξένο σώμα, και απελευθερώνονται τοξικές ουσίες για τα σπερματοζωάρια και το ωάριο. Αυτή η μέθοδος είναι η πιο αποτελεσματική με ποσοστό < 99% επιτυχίας.

Χριστίνα Κούστα
Φοιτήτρια Μαιευτικής (τελευταίο ακαδημαϊκού έτους)
Συνεργάτης Εμβρυομητρικού Ιατρού