29 Σεπτεμβρίου, 2020
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Μαστίτιδα - Τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσεις

Μαστίτιδα

Τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσεις

Την έχει πάρει το αυτί σου... σε κάποιο ενημερωτικό σεμινάριο για μέλλουσες μανούλες, από την εξιστόρηση των βιωμάτων θηλασμού της φίλης / ξαδέρφης / γειτόνισσας σου ή διάβασες για αυτή... μήπως την έχεις κιόλας γνωρίσει; Και αν έχεις κάποια ερεθίσματα, ξέρεις ήδη πως μαστίτιδα = πόνος και... διακοπή θηλασμού;

Πάμε από τα βασικά: τι είναι η μαστίτιδα;

Μαστίτιδα είναι η φλεγμονή των μαστών και μπορεί να συμβεί σε μητέρες που θηλάζουν. Η αιτία είναι η στάση του γάλακτος μέσα στους μαστούς είτε λόγω υπερπαραγωγής, είτε όχι τακτικού αδειάσματος των μαστών με θηλασμό ή άντληση με θήλαστρο, είτε απόφραξης κάποιου γαλακτοφόρου πόρου. Το γάλα λοιπόν μένει μέσα στο μαστό και λόγω στασιμότητας, ο μαστός αρχίζει βαραίνει και μεγαλώνει σε μέγεθος. Κατά την ψηλάφηση διαπιστώνεται πως κάποιες περιοχές είναι σκληρές -τα λεγόμενα «πετρώματα». Και αν δε, σηκώσεις τα χέρια ψηλά και δεν επέμβεις άμεσα: μικρόβια κατακλύζουν την περιοχή και είναι επίσημη πια η διάγνωση της μαστίτιδας.

Πώς είναι να έχεις μαστίτιδα;

Όχι καλά! Το μόνο σίγουρο. Ξεκινάει συνήθως με τα συμπτώματα της κοινής γρίπης και ακολουθούν κι άλλα. Έτσι, η ταλαιπωρημένη θηλάζουσα λεχώνα θα έχει:

– ερυθρότητα σε κάποια σημεία του μαστού (σε αυτά που προϋπήρχε το πέτρωμα.)
- οίδημα, ζέστη και ευαισθησία κατά την ψηλάφηση στα σημεία αυτά. Πονάνε!
- Πυρετός. Συχνά >38°C. Κάποιες φορές συνοδεύεται από ρίγη.
– Αίσθημα αδιαθεσίας / δυσφορίας / καταβολής.

Τα καλά νέα: Μπορείς να την προλάβεις!

Μα, μου τα έλεγε εκείνη η καλή, η ταλαίπωρη μαμή! Να βάζεις το μωράκι σου να τρώει τακτικά και τουλάχιστον για ένα τέταρτο (και περισσότερο!). Να αδειάζει καλά και συχνά (το πολύ ανά τρίωρο) ο μαστός. Μα, μου τόνισε πώς να καταλαβαίνω πως το μικρό μου έχει πιάσει καλά το μαστό και καταπίνει γαλατάκι για να ξέρω πως όντως τρώει και όντως αδειάζω εγώ. Δεν είχα μαμή; Μα, θα γινόταν ένα σεμινάριο θηλασμού μέσα στο μαιευτήριο αφότου γέννησα (ναι, ποτέ δεν είναι αργά).

Αγχωμένη μέλλουσα ή ήδη μανούλα -μην χάνεσαι μέσα στις πολλές πληροφορίες. Αναζήτησε τη βοήθεια από πριν. Ενημερώσου -οι πηγές είναι πολλές, μόνο πρόσεξε να είναι έγκυρες. Υπάρχουν πολλά σωματεία και ομάδες για την προαγωγή του θηλασμού και πολλές μαίες έτοιμες να απαντήσουν στις απορίες σου και να σε υποστηρίξουν με σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση.

Ενδεικτικά:

- μάθε να καταλαβαίνεις πότε το μωρό σου θηλάζει αποτελεσματικά
– θήλασε τακτικά στους χρόνους που σου έχει πει ο παιδίατρος ή η μαία πως το παιδί πρέπει να σιτίζεται
- φρόντισε να υπάρχει σωστή διάρκεια στο κάθε γεύμα του μωρού σου ώστε να αδειάζει σωστά ο μαστός
ψηλάφισε καλά το μαστό σου και κάνε μασάζ σε ότι σκληρό ψηλαφείς μέχρι αυτό να μην υπάρχει πια (η θερμότητα επίσης βοηθάει!)
- χρησιμοποίησε το θήλαστρο μόνο κατόπιν οδηγιών από επαγγελματία μητρότητας και πάντα με σύνεση! Είναι ο πρώτος λόγος για υπερπαραγωγή και υπερφόρτωση των μαστών!

Κι αν σου συμβεί;

Ε, αντιμετωπίζεται. Και νικιέται. Αλλά θέλει υπομονή.

Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες του γυναικολόγου σου και της μαίας σου. Μην σταματήσεις το θηλασμό. Μη, μη, μη. Η απομάκρυνση του γάλακτος από το μαστό είναι το πιο σημαντικό. Και η σύσταση για διακοπή του θηλασμού αρκετά συχνή και εξαιρετικά λανθασμένη.

Ενυδατώσου! Πολύ! 3-4 λίτρα νερό την ημέρα.

- Ζήτα βοήθεια και ξεκουράσου. Έστω και μια ώρα είναι πολύτιμη.

Θήλασε τακτικά. Ακολούθησε τις οδηγίες που έχεις. Αν πονάς πολύ κατά το θηλασμό, ζήτησε οδηγίες για χρήση του θηλάστρου.

- Πάρε την αντιβίωση που σου έγραψε ο γυναικολόγος. Είναι συμβατή με το θηλασμό και δεν θα επηρεάσει το μωρό σου.

Ξέσπασε. Μίλα για ότι νιώθεις. Κάνε παράπονα. Βγάλε τα. Αλλά μην το βάζεις κάτω. Θα περάσει και θα είσαι και πάλι καλά.

Τέλος, με πολύ αγάπη, μην φοβάσαι. Δεν θα ξανασυμβεί. Κι ας συνέβη. Κι ας το ακούς και σε τρομοκρατεί. Θα λάβεις τα μέτρα σου γιατί τώρα ξέρεις! Απόλαυσε το θηλασμό και το μωρό σου.

Ευγενία Μπελέγρη
Μαία - Σύμβουλος Προετοιμασίας Γονεϊκότητας

Δείτε τη δημοσίευση επίσης: