02 Μαρτίου, 2022
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Ξεκίνησε ο τοκετός: Πότε φεύγω για το μαιευτήριο;

Ξεκίνησε ο τοκετός:

Πότε φεύγω για το μαιευτήριο;

Πλησιάζει ο καιρός για να κρατήσετε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας και η αγωνία σας πιθανώς κορυφώνεται. Τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να νιώθετε πονάκια στην κοιλιά (συνήθως χαμηλά) και αυτό σας έχει σε εγρήγορση καθώς αναρωτιέστε αν πρόκειται

- για έναρξη του τοκετού σας

- για εμβρυϊκές κινήσεις ή απλά

- είναι false alarm! Πράγματι, η κοιλίτσα μπορεί να σφίγγει κάνοντας συστολές που προέρχονται από το μυϊκό τοίχωμα της μήτρας και να πρόκειται απλά για τις λεγόμενες Braxton Hicks, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά προετοιμασία για τον επερχόμενο τοκετό -ένα ζέσταμα της μηχανής, θα λέγαμε! Οι συγκεκριμένες συστολές όμως είναι ασυντόνιστες, συνήθως χαμηλής έντασης και όχι συγκεκριμένης συχνότητας και διάρκειας.

Σε πρώτη φάση, λοιπόν, φροντίστε να παραμείνετε σε ένα ήρεμο περιβάλλον. Πρέπει να μάθετε να παρατηρείται την συχνότητα του πόνου, την ένταση, αλλά και την διάρκειά του. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε θέση να διαπιστώσετε αν όντως έχει ξεκινήσει ο τοκετός σας και να είστε σίγουρες ότι τα “πονάκια” που έχετε είναι οι συστολές σας του τοκετού σας. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως αν πρόκειται απλά για κινήσεις του εμβρύου, αυτές είναι πιο σύντομες και απότομες ενώ η μήτρα έχει μια κάποια διάρκεια στο “σφίξιμο” που νιώθετε, είτε σε όλη την κοιλιακή χώρα ή σε κάποιο σημείο της.

Σε δεύτερη φάση λοιπόν ξεκινήστε τη χρονομέτρηση των συστολών, εφόσον παρατηρήσετε πως υπάρχει τακτική επαναληψη αυτών. Μόλις αρχίσετε να έχετε συστολές, βάλτε χρονόμετρο από την αρχή της μιας συστολής έως την αρχή της επόμενης. Μερικά από τα ευρήματα που θα σας χτυπήσουν το καμπανάκι για την έναρξη του τοκετού είναι όταν:

– οι συστολές συμβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα

– η έντασή τους αυξάνεται

– διαρκούν περισσότερο

– επιμένουν ακόμα και στις εναλλαγές των θέσεων, την ώρα της βάδισης ή όταν βρίσκεστε ξαπλωμένες.

Όσο κάνετε τα παραπάνω, συνεχίζετε κανονικά τη σωματική σας δραστηριοποίηση στο σπίτι. Κάνετε προγραμματισμένες εργασίες, κάνετε ένα ντουζ, ξαπλώστε αν το επιθυμείτε και προσπαθείτε να αλλάζετε θέσεις για να ελέγχετε αν όντως οι συστολές επαναλαμβάνονται με συχνότητα.

Το ιδανικό για τις περισσότερες γυναίκες είναι να καθυστερήσουν να μεταβούν στο μαιευτήριο έως ότου βρεθούν στην ενεργό φάση του τοκετού. (Ενεργό φάση τοκετού ορίζουμε όταν πια έχουμε τουλάχιστον 3-4 συστολές/10 λεπτά. Όσο ο τοκετός εξελίσσεται, τόσο πιο συχνές, έντονες και μεγαλύτερης διάρκειας είναι οι συστολές!). Οι λόγοι είναι πολύ απλοί. Πιο συγκεκριμένα, οι επίτοκες επιθυμούν να βρίσκονται σε οικείο περιβάλλον, με τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει να βρίσκονται δίπλα τους, αλλά και για να έχουν την ελευθερία των κινήσεων στο χώρο. Ο τοκετός είναι μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες και το σίγουρο είναι ότι την στιγμή της γέννησης του μωρού σας θέλετε να είστε όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστες για να χαρείτε τις πρώτες ώρες με το πλασματάκι σας, μετά τον τοκετό. Η πρόωρη μετάβαση στο μαιευτήριο, η αναμονή, τα δυνατά φώτα στην αίθουσα τοκετών, η ένταση και το άγνωστο περιβάλλον σε συνδυασμό με τα συμπτώματα του τοκετού, συμβάλλουν στην σωματική και ψυχική εξάντληση.

Για αυτό το λόγο, είμαστε εδώ για να σας γνωστοποιήσουμε τον “κανόνα” 4-1-2 που σηματοδοτεί ότι ήρθε η ώρα να μεταβείτε με ασφάλεια στο μαιευτήριο. Και τώρα αναρωτιέσαι... τον ποιον; Τι είναι το 4-1-2; Το 4 λοιπόν μας δείχνει ότι οι συστολές απέχουν μεταξύ τους 4 λεπτά, το 1 μας δείχνει ότι η κάθε μία συστολή διαρκεί περίπου 1 λεπτό και το 2 μας επισημαίνει ότι το μοτίβο αυτό συνεχίζεται για τουλάχιστον 2 ώρες.

Σε αυτό το σημείο, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα μπορείτε πλέον να χαλαρώσετε εντελώς μεταξύ των συστολών και ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε προς το μαιευτήριο, μετρώντας αντίστροφα για το θαύμα της ζωής.

(Σχετικά με τον κανόνα 4-1-2, ενημερωθείτε πρωτίστως από το μαιευτήρα ή τη μαία σας. Πολλοί επαγγελματίες μητρότητας προτιμούν η επίτοκος να ξεκινάει για το μαιευτήριο όταν οι συστολές είναι δυνατές αλλά διαχειρίσιμες και επαναλαμβάνονται κάθε 10-15 λεπτά για τουλαχιστον 2-3 ώρες, άρα ο κανόνας μεταβάλλεται σε 10-1-2 ώστε να υπάρχει περιθώριο χρόνου σε περίπτωση που δυσκολευτείτε στη μετάβαση σας στο μαιευτήριο (αδυναμία εύρεσης μεταφορικού μέσου, κίνηση στο δρόμο κλπ) αν ο τοκετός εξελιχθεί πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.)

Σε περίπτωση που δείτε αίμα κολπικά ή διαπιστώσετε πως έσπασαν τα νερά, απευθυνθείτε άμεσα με το μαιευτήρα ή τη μαία σας. Πάλι, δεν συντρέχει λόγος βιασύνης αλλά η τελική κρίση θα έρθει από τον επιστήμονα.

ΠΡΟΣΟΧΗ(1): Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνείτε από τα πρώτα πρώτα συμπτώματα με το μαιευτήρα ή τη μαία που σας παρακολουθεί και είναι υπεύθυνος για εσάς. Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας οφείλετε να τους ενημερώσετε για ότι παρατηρήσατε, ακόμα κι αν εσείς πιστεύετε πως δεν πρόκειται για κάτι σημαντικό και δεν θέλετε να τους ενοχλήσετε. Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον επαγγελματία μητρότητας που έχετε επιλέξει να σας υποστηρίξει στην περίοδο αυτή είναι ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ, καθώς έστω και τηλεφωνικά, με τις ερωτήσεις που θα σας κάνουν θα είναι σε θέση να κρίνουν αν πράγματι έχετε χρόνο να παραμείνετε ήρεμες σπίτι ή πρέπει να μεταβείτε πιο άμεσα στο μαιευτήριο.

ΠΡΟΣΟΧΗ(2): Κατά την παραμονή σας στο σπίτι, θα πρέπει να αισθάνεστε τακτικά το έμβρυο να κινείται. Ίσως σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, η κινητικότητα να είναι μειωμένη λόγω καθόδου του μωρού ή της έναρξης συστολών, αλλά και πάλι, το έμβρυο κάνει αισθητή την παρουσία του!

Με το καλό να υποδεχτείτε το θαύμα σας!

Χριστίνα Κούστα
Φοιτήτρια Μαιευτικής (τελευταίο ακαδημαϊκού έτους)
Συνεργάτης Εμβρυομητρικού Ιατρού