09 Δεκεμβρίου, 2022
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Γνώρισε το νεογνό!

Γνώρισε το νεογνό!

Πριν γίνουμε γονείς, ίσως κρατάμε στο μυαλό μας μια συγκεκριμένη εικόνα για το μωρό μας: ένα αγγελούδι, με απαλό δέρμα, παχουλά μάγουλα και ένα γλυκό χαμόγελο. Αλλά όταν δεις ένα νεογέννητο, καταλαβαίνεις πως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Μόλις λίγων ωρών και το δέρμα του έχει διαφορά πράγματα επάνω. Σμήγμα, σημαδάκια και... ωχ, γιατί είναι μπλε τα χεράκια του βρε παιδιά;;;
Άντε να σου εξηγήσουν πως πρόκειται για φυσιολογικά χαρακτηριστικά των νεογνών!
Για αυτό, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις τι έχεις να περιμένεις.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά απολύτως φυσιολογικά χαρακτηριστικά όσον αφορά την εμφάνιση ενός νεογέννητου!

Γνώρισε το νεογνό!

Η πίεση από τον τοκετό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στην κορυφη της κεφαλής του νεογνου, η λεγόμενη προκεφαλη! Μην ανησυχείς -δεν είναι επικίνδυνη και υποχωρεί μέσα σε 24 ώρες!

Θα παρατηρήσεις ακόμα δύο μαλακές περιοχές στα σημεία όπου τα οστά του κρανίου δεν έχουν ακόμη ενωθεί. Αυτά λέγονται πηγές και εξυπηρετούν τον ταχέως αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του μωρού. Μπορεί να παρατηρήσεις αυτά τα σημεία να πάλλονται όταν το μωρό σου κλαίει ή αναπνέει! Καλύπτονται από ένα παχύ ινώδες στρώμα. Είναι ασφαλή στην αφή και συνήθως κλείνουν μέσα σε δύο χρόνια, όταν τα οστά του κρανίου συνοστεωθούν!

Γνώρισε το νεογνό!

Δέρμα νεογνού; Εμείς σκεφτόμαστε κατευθείαν σμήγμα!

Το σμήγμα είναι μια κρεμώδης, λευκή ουσία που καλύπτει το σώμα του μωρού κατά τη γέννηση. Οι γονείς μπορεί να εκπλαγούν από την ποσότητα! Μην βιάζεσαι να το καθαρίσεις.

Το σμήγμα προστατεύει το δέρμα του μωρού, καταπολεμώντας τα μικρόβια και διατηρώντας τη θερμοκρασία του σταθερή!

Το ανώτερο στρώμα του δέρματος του νεογέννητου απολεπίζεται λίγο μετά τη γέννηση. Μπορεί να παρατηρήσετε ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα κατά τις πρώτες εβδομάδες.

Γνώρισε το νεογνό!

Το δέρμα του νεογέννητου μπορεί επίσης να καλύπτεται από λεπτές, χνουδωτές τρίχες κατά τη γέννηση - γνωστές ως lanugo - ειδικά στην πλάτη και τους ώμους. Το lanugo είναι πιο συνηθισμένο στα πρόωρα μωρά. Συνήθως εξαφανίζεται μέσα στις πρωτες εβδομάδες.

Μπορεί να παρατηρήσεις κοκκινωπές ή ροζ κηλίδες στο πίσω μέρος του λαιμού του νεογέννητου, στα βλέφαρα, στο μέτωπο ή ανάμεσα στα μάτια του νεογέννητου. Αυτά τα είναι τα εκ γενετής σημάδια ! Ορισμένα σημάδια εξαφανίζονται μέσα σε λίγους μήνες, ενώ άλλα ξεθωριάζουν μέσα σε λίγα χρόνια ή επιμένουν.

Γνώρισε το νεογνό!

Μπορεί να μην σου αρέσει η όψη του και να δυσκολεύεσαι να τον περιποιηθείς. Συνέδεε το μωρό σου με τον πλακούντα κατά την κύηση! Μετά τη γέννηση, κόβεται και μένει ένα κομμάτι μόνο, κλεισμένο με ειδικό κλιπ ώστε να ξεραθεί και να πέσει λίγες μέρες μετά.

Στην αρχή έχει αίσθηση τζελ και με την κατάλληλη περιποίηση (στέγνωμα, εμποτισμος με διάλυμα αλκοόλης, προσοχή σε τραυματισμούς) σκουραίνει, συρρικνώνεται και σκληραίνει πριν πέσει!

Να θυμάσαι - ΔΕΝ ΠΟΝΑΕΙ!

Γνώρισε το νεογνό!

Είναι το ένστικτό μας να ανησυχούμε αν δούμε τα χέρια και τα πόδια κάποιου να γίνονται μπλε. Αλλά στο νεογνό δεν πρέπει να σε ανησυχεί.

Τα μπλε χέρια και πόδια των νεογνών ονομάζονται ακροκυάνωση και είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο αμέσως μετά τη γέννηση και για τις πρώτες μέρες ζωής. Αυτό συμβαίνει γιατί το αίμα συγκεντρώνεται κυρίως στον κορμό για να υποστηρίξει κυρίως τα ζωτικά όργανα. Θα πρέπει να ελέγχεις γύρω από το στόμα και στο κέντρο του σώματος, όπως το στήθος. Αν αυτές οι περιοχές είναι ροζ, είστε εντάξει!

Γνώρισε το νεογνό!

Κατά τη διάρκεια του τοκετού, η πίεση στο πρόσωπο μπορεί να αφήσει τα βλέφαρα του νεογνου λίγο πρησμενα, με κόκκινα σημαδάκια. Το οίδημα αυτό μπορεί να δυσκολεύει το νεογνό να ανοίξει το ένα ή και τα δύο βλέφαρα αλλά υποχωρεί σε λίγες μέρες.

Γνώρισε το νεογνό!

Πριν από τη γέννηση, οι ορμόνες της μητέρας περνούν στον οργανισμό του μωρού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρησμένους μαστούς - τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια. Το πρήξιμο μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετές εβδομάδες αλλά τελικά υποχωρεί.

Τα νεογέννητα κορίτσια μπορεί επίσης να έχουν ένα ακίνδυνο κολπικό έκκριμα ή ακόμα και ψευδοπερίοδο για αρκετές ημέρες.

Τα νεογέννητα κορίτσια μπορεί επίσης να έχουν ένα ακίνδυνο κολπικό έκκριμα ή ακόμα και ψευδοπερίοδο για αρκετές ημέρες.

Ορισμένα νεογέννητα αγόρια αναπτύσσουν ένα σάκο γεμάτο υγρό γύρω από έναν όρχι που έχει ως αποτέλεσμα το πρήξιμο του όσχεου. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως υδροκήλη, συνήθως εξαφανίζεται από μόνη της μέσα σε ένα χρόνο.