01 Απριλίου, 2022
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Πότε φεύγω για το μαιευτήριο;

Η γήρανση μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και πριν από τη γέννηση!

Ακούγεται παράδοξο, αλλά είναι αληθινό: η διαδικασία της ανθρώπινης γήρανσης -και γενικά όλων των θηλαστικών, ξεκινά πριν καν ο άνθρωπος γεννηθεί!

Η παροχή από τη μητέρα -ως διατροφή του νεογνού για εννέα μήνες, με προσφορά αντιοξειδωτικών στην εγκυμοσύνη, επιβραδύνει τη γήρανση στο παιδί κατά τη διάρκεια της ενηλίκου ζωής του.

Αν η παροχή οξυγόνου στη μήτρα της μητέρας είναι χαμηλή, τότε αναπόφευκτα η γήρανση του παιδιού στην ενήλικη του ζωή ξεκινά πολύ πιο νωρίς!

Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστό πως επιβραδύνουν τη πορεία της γήρανσης ειδικά στον άνθρωπο, και η χορήγησή τους σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, θα μπορούσε να επιβραδύνει το βιολογικό ρολόι της μελλοντικής πορείας γήρανσης του παιδιού τους.

Το περιβάλλον εντός της μήτρας στο οποίο εκτίθεται το παιδί, μπορεί να είναι το ίδιο ή περισσότερο σημαντικό στον επιγενετικό προγραμματισμό κινδύνου για την εμφάνιση αργότερα καρδιαγγειακής βλάβης ή συστηματικής νόσου στην ενήλικο ζωή του παιδιού.

Λέγεται πως ενήλικα άτομα που γεννήθηκαν από μητέρες που προσέφεραν στο έμβρυο λιγότερο οξυγόνο από το αναγκαίο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφάνιζαν κοντύτερα τελομερή σε σχέση με εκείνα τα άτομα που γεννήθηκαν από φυσιολογικές κυήσεις, χωρίς χαμηλή παροχή οξυγόνου, όπως επίσης εμφάνιζαν προβλήματα με την εσωτερική επιφάνεια των αγγειακών τοιχωμάτων, που σημαίνει ότι υπάρχει πρόωρη βιολογική γήρανση με τάση να εμφανιστεί νωρίτερα καρδιακή νόσος.

Σε κάθε περίπτωση, όταν χορηγηθούν συμπληρώματα αντιοξειδωτικών στην εγκυμοσύνη, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος, τα παιδιά να αναπτύξουν καρδιοπάθειες και γενικά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής
Ph.D. rer. nat., M.Sc. rer. nat., Ph.D. phil (h.c.)