17 Σεπτεμβρίου, 2022
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ... και άλλοι μύθοι πίσω από τα εκ γενετής σημάδια

ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ... και άλλοι μύθοι πίσω από τα εκ γενετής σημάδια

🧠 Το 80% των ανθρώπων γεννιούνται με τυχαία σημάδια στο σώμα τους, γνωστά ως σημάδια εκ γενετής!

🖍️ Ένα εκ γενετής σημάδι είναι ένα έγχρωμο σημάδι πάνω ή κάτω από το δέρμα! Μερικά σημάδια 'ξεθωριάζουν' με την πάροδο του χρόνου, όμως άλλα γίνονται πιο έντονα. Αυτά βρίσκονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, σε διάφορα μέρη του σώματός μας.

Τι τα προκαλεί;

🧬 Περίσσια κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία στο δέρμα ή αιμοφόρα αγγεία που δεν αναπτύσσονται κανονικά. Τα περισσότερα σημάδια είναι ανώδυνα και ακίνδυνα.

😘👼 Τα σημάδια εκ γενετής αποδίδονται 'λαϊκά' ως φιλιά αγγέλων ή και... τσιμπήματα από τον πελαργό!

Αυτές κι άλλες είναι οι ερμηνείες τους, που επηρεάζονται από τις πολιτιστικές πεποιθήσεις, το χρώμα, το μέγεθος και τη θέση στο σώμα!

🧐 Ορισμένες πεποιθήσεις λοιπόν για τα εκ γενετής σημάδια είναι εξαιρετικά παράξενες και αξιοπερίεργες και έχουν γεννήσει μύθους ανά τα χρόνια -τους οποίους συγκεντρώσαμε εδώ!

ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ... και άλλοι μύθοι πίσω από τα εκ γενετής σημάδια

1. ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ένας από τους πιο συνηθισμένους μύθους: τα σημάδια στα μωρά αντικατοπτρίζουν είτε την κατανάλωση τροφής από τις μητέρες τους είτε την επιθυμία τους για φαγητό κατά την εγκυμοσύνη.

🤰🏼🍓 'Αν τρώτε πολλές φράουλες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, το μωρό σας μπορεί να γεννηθεί με σημάδι φράουλας'. - μύθος για το βρεφικό αιμαγγείωμα! 😲

👉 Το βρεφικό αιμαγγείωμα με μορφή φράουλας είναι ένα καλοήθες έντονο κόκκινο εξόγκωμα που αποτελείται από μια ομάδα αιμοφόρων αγγείων που αναπτύσσονται μαζί! Εντοπίζεται κυρίως στο κεφάλι και το λαιμό και είναι πιο συχνό σε πρόωρα και σε θήλεα!

☕🍷Παρομοίως, τα εκ γενετής σημάδια που θυμίζουν λεκέ κρασιού (port wine stains) ή καφέ (καφεγαλακτόχρωες κηλίδες), λέγεται ότι προκαλούνται από την κατανάλωση κρασιού και καφέ ή σοκολάτας!

🙄 Κάποιοι λένε επίσης ότι στο σημείο του σώματος όπου η μητέρα ακουμπάει με τα δάχτυλα της ενώ λαχταράει μια τροφή θα είναι και το σημείο όπου θα έχει σημάδι το μωρό της! 🙄

2. ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΖΩΑ

'Αν μια έγκυος γυναίκα συναντήσει έναν λαγό, το μωρό της μπορεί να γεννηθεί με λαγόχειλο (σχιστία χείλους), επειδή ο λαγός είναι μια μάγισσα με τη μορφή ζώου" - δοξασία άγνωστης προέλευσης/μάγισσες... what ❔❓

🤰🏼🍓 Εκτός από αυτό, μερικοί λένε επίσης ότι τα εκ γενετής σημάδια υποδηλώνουν το πνευματικό ζώο του ατόμου - αν το εκ γενετής σημάδι έχει σχήμα φτερού, το πνευματικό του ζώο είναι πουλί- αν μοιάζει με πατούσα, είναι γάτα- και ούτω καθεξής. (Δοξασία που εύκολα προέρχεται από φυλή Ιθαγενών!)

3. ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΎΟΥ

Στην Ιαπωνία, είναι πολύ κοινό να απαγορεύεται στις έγκυες γυναίκες να κοιτάζουν τη φωτιά! Λέγεται ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ένα 'σημάδι εγκαύματος' στο δέρμα του μωρού της (cafe au lait ή ελιά). 🔥

👉 Μια πιο σύγχρονη πεποίθηση είναι ότι οι μητέρες που υποβάλλονται σε ακτινογραφίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν επίσης να αφήσουν ένα σημάδι στο δέρμα του μωρού! (Γενικώς, οι ακτινογραφίες δεν συστήνονται στην κύηση, παρά μόνο για τη διερεύνηση ΕΠΕΊΓΟΝΤΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ!)

ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ... και άλλοι μύθοι πίσω από τα εκ γενετής σημάδια

4. ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΖΩΗ 🧐

Αυτή είναι μια πολύ δημοφιλής πεποίθηση παγκοσμίως -λεγεται ότι τα σημάδια εκ γενετής είναι σημάδι του τρόπου με τον οποίο ένα άτομο πέθανε στην προηγούμενη ζωή του πριν μετενσαρκωθεί (SPOOKY... 😨)

Και κάποια ακόμα ενδιαφέροντα beliefs:

🥲 Σύμφωνα με την κινεζική κουλτούρα, αν έχετε ένα σημάδι στο δεξί σας πόδι, σημαίνει ότι είστε περιπετειώδης, ενώ αν είναι στο αριστερό σας πόδι, είστε εξαιρετικά έξυπνος. Αν έχετε ένα εκ γενετής σημάδι στην κοιλιά σας, σημαίνει ότι είστε άπληστοι!

🥲 Τον 17ο έως τον 19ο αιώνα, τα εκ γενετής σημάδια χρησιμοποιούνταν ως απόδειξη του βασιλικού αίματος.

🥲 Η Άννα Μπολέιν, η δεύτερη σύζυγος του βασιλιά Ερρίκου Η', θεωρήθηκε μάγισσα εξαιτίας του σημαδιού φράουλας στο λαιμό της!

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι πεποιθήσεις με σημάδια εκ γενετής αρνητικές!

🍀 Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, είναι εξαιρετικά τυχερό να αγγίξεις κάποιον με σημάδι εκ γενετής!

Αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι όσα αναφέραμε στέκουν... μπορούμε να σας πούμε ότι τα εκ γενετής σημάδια είναι πολύ συνηθισμένα και μας κάνουν μοναδικούς!!!