08 Σεπτεμβρίου, 2022
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Ένας οδηγός για την ανάρρωση μετά τη γέννα

Ένας οδηγός για την ανάρρωση μετά τη γέννα

Η ιδέα ότι μια γυναίκα θα πρέπει να έχει επανέλθει στα φυσιολογικά της και να αισθάνεται υπέροχα 'εκεί κάτω' στις έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό δεν ισχύει για όλες τις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, δεν ισχύει σχεδόν για καμία γυναίκα. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος, υπομονή και - μερικές φορές - εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους - μέχρι μια γυναίκα να αισθανθεί ξανά ο εαυτός της, μέσα στο σώμα της.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Σάλφορντ στην Αγγλία, με επικεφαλής τη δρα Τζούλι Ρέι, διαπίστωσε ότι η μέση γυναίκα χρειάζεται περίπου ένα χρόνο για να νιώσει ξανά φυσιολογική - τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά - μετά τον τοκετό. Και, με μια πιο προσεκτική εξέταση, οι κοιλιακοί μύες μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια για να επανέλθουν σε έναν ισχυρό, υγιή τόνο.

Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται το σώμα σας για να επουλωθεί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς:

- Γονίδια/Κληρονομικότητα
- Το είδος του τοκετού
- Το αν έγινε περινεοτομή
- Πώς εξελίχθηκε η επούλωση μετά από περινεοτομή η ρήξη
- Ο θηλασμός (βοηθά στην παλινδρόμηση της μήτρας και στη βελτίωση του τόνου της, αλλά αυξάνει επίσης την παραγωγή ρελαξίνης, μιας ορμόνης που χαλαρώνει τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις στα ισχία και τη λεκάνη)
- Πώς επηρεάστηκαν τα όργανα της πυέλου από την κύηση και τον τοκετό

ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 0-6 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ

Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε αυτή την περίοδο ως τη φάση 'σοκ και δέος' -η διάρκεια της θα είναι ίσως και 10 έως 12 εβδομάδες, αν είχες έναν πιο επεμβατικό τοκετό ή αν κάνατε καισαρική τομή. Μην τρομάζεις! Τα χρονικά διαστήματα που δίνονται είναι καθαρά για να πάρεις το χρόνο που χρειάζεσαι! Εκτός από τη μήτρα που επιστρέφει στην αρχική της θέση (ίσως νιώθεις τις κοιλιακές συσπασούλες!) τα όργανα μετατοπίζονται ξανά επίσης στις θέσεις τους - συμπεριλαμβανομένης της ουρήθρας, του κόλπου και του πρωκτού σας.

Τα λόχια, το αίμα που προέρχεται από τη μήτρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα έχουν αρχικά μεγάλη ροή και στη συνέχεια θα αρχίσουν σταδιακά να μειώνονται και να αραιώνει η σύσταση τους. Αν η ροή γίνει και πάλι πιο έντονη, είναι σημάδι ότι κάνετε πάρα πολλά και ότι χρειάζεστε περισσότερη ξεκούραση.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ:

Βεβαιώσου ότι ο σύντροφος ή η μητέρα/πεθερά σου γνωρίζουν το σήμα 'ώρα να φύγουν οι επισκέπτες', ώστε το σπίτι να αδειάσει όταν είσαι κουρασμένη. Ξεκουράσου άφθονα και εκμεταλλεύσου τους φίλους που θέλουν να βοηθήσουν με το πλύσιμο των ρούχων, την προετοιμασία των γευμάτων, το καθάρισμα του σπιτιού, τα ψώνια σούπερ μάρκετ κλπ. Όσο περισσότερο ξεκουράζεσαι αυτές τις πρώτες εβδομάδες, τόσο καλύτερα θα είναι το σώμα, το μυαλό και η ψυχή σου!

ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: ΕΝΑΡΞΗ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ 4 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ

Έχεις ακούσει για το πώς οι γυναίκες που θηλάζουν χάνουν πιο γρήγορα το βάρος του μωρού; Μερικές φορές αυτό είναι αλήθεια. Άλλες φορές, το σώμα από ένστικτο κρατάει μερικά επιπλέον κιλά σε λίπος για περίπτωση έκτακτης ανάγκης μετατροπής του σε γαλα-παραπάνω τροφή για το μωρό! Σε καμία περίπτωση δεν είναι εχθρός αυτά τα παραπάνω κιλά!

Για περίπου τέσσερις μήνες μετά τη διακοπή του θηλασμού, το σώμα θα συνεχίσει να παράγει ρελαξίνη. Οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι σου μπορεί να είναι λίγο πιο ελαστικοί κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, οπότε αν γυμνάζεσαι έντονα, είναι καλή ιδέα να συμπεριλάβεις στο πρόγραμμά σου γιόγκα ή πιλάτες, που προάγουν ενδυνάμωση του κορμού.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΟΥ: Προσπάθησε να κάνεις την άσκηση μέρος της ρουτίνας σου, ακόμη και με την πιο απλή μορφή της -γρήγοροι περίπατοι με το μωρό στο καρότσι! Η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος θα ενισχύσει τις ενδορφίνες και οι ήπιες ασκήσεις θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τον κοιλιακό τόνο, ενώ θα βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΩΣ 1-2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΝΑ

Οι πυελικοί και οι κοιλιακοί μύες βρίσκονται ακόμα σε φάση ανάρρωσης. Δώσε προσοχή σε αυτά που σου λέει το σώμα σου. Εάν έχεις ουλές γύρω ή μέσα στον κόλπο ή αισθάνεσαι ότι το σεξ είναι δυσάρεστο, είναι μια καλή στιγμή να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας.

Ο τομέας της φυσικοθεραπείας για την υγεία των γυναικών είναι αποδεδειγμένα ωφέλιμος. Κάθε είδους προβλήματα του πυελικού εδάφους που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης και του τοκετού, συμπεριλαμβανομένων πραγμάτων όπως κολπικός πόνος, ακράτεια ούρων ή προβλήματα με τις κινήσεις του εντέρου, πόνος/ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια του σεξ, συμπτώματα πρόπτωσης και ούτω καθεξής μπορούν να συζητήθουν και να αντιμετωπιστούν με έναν εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΟΥ: Μην αγνοείς όσα σου λέει το σώμα σου. Αναζήτησε ιατρική βοήθεια και συμβουλευτική εφόσον τη χρειάζεσαι για την ανάρρωση σου! Διεκδίκησε την ευεξία σου!