16 Δεκεμβρίου, 2022
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Είναι ok να μην είσαι ok!

Είναι ok να μην είσαι ok!

Εγκυμοσύνη. Ένα θαύμα! Δημιουργείς ζωή και δεν υπάρχει τίποτα πιο ξεχωριστό από αυτό.

Κάποιες λατρεύουν να νιώθουν το μωρό τους να κλωτσάει και να ξέρουν πως μεγαλώνει μέσα τους.

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε όμως πως η εγκυμοσύνη για ορισμένες γυναίκες μπορεί να είναι υπερβολικά δύσκολη. Και ακόμα πιο δύσκολο είναι να το παραδεχτείς, αν ανήκεις σε αυτή την ομάδα. Το σώμα σου αλλάζει με τρόπους που δεν φανταζόσασταν ποτέ, είναι αγνώριστο, και βάλε και την υπερχείλιση των ορμονών, τις αλλαγές στις σχέσεις, τις οικονομικές ανησυχίες κλπ.

Αν νιώθεις πως είσαι μία από τις γυναίκες που βρίσκουν την εγκυμοσύνη συντριπτική, δύσκολη και όχι ακριβώς απολαυστική, σωματικά ή ψυχικά, είναι εντάξει. Μην έχεις ενοχές όταν την ώρα που ακούς τις περισσότερες μανούλες να λένε μόνο θετικές εμπειρίες για την εγκυμοσύνη τους, εσύ θέλεις να πεις πόσο δυσκολεύεσαι.

Το να κρύβεις τις ανησυχίες σου είναι από μόνο του επίπονο για εσένα και θα σε απομονώσει. Εξάλλου το να μην απολαμβάνεις την εγκυμοσύνη δεν σημαίνει ότι είσαι καλός άνθρωπος ή κακή μητέρα.

Πολλές μέλλουσες μαμάδες βρίσκουν τον εαυτό τους να ανησυχεί και να αισθάνεται άσχημα για τα εξής:

• Πρωινή αδιαθεσία
• Εξάντληση
• Ραντεβού με γιατρούς και ιατρικές εξετάσεις
• Βλέποντας το σώμα τους να αλλάζει
• Η νέα αυτή κατάσταση επιφέρει περιορισμούς
• Πώς θα επηρεαστεί το επάγγελμα τους
• Πώς θα επηρεαστούν οι προσωπικές σχέσεις
• Οικονομικές ανησυχίες
• Γενικός φόβος για το άγνωστο μέλλον

Κάθε γυναίκα και η εμπειρία της είναι διαφορετική και δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεσαι μόνη σου σε αυτό. Το να μιλήσεις στον σύντροφό σου, σε έμπιστους φίλους ή σε στενά μέλη της οικογένειάς σου, θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις ότι δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι. Είναι εντάξει να μην αγαπάς κάθε δευτερόλεπτο της εγκυμοσύνης ή ακόμα και μεγάλο μέρος της.

Μήπως έχεις προγεννητική κατάθλιψη;

🖤 Η μελαγχολία είναι αναμενόμενη σε κάποιο βαθμό σχεδόν σε κάθε έγκυο. Αν όμως βρεθείς στην κατάσταση της προγεννητικής κατάθλιψης, θα το καταλάβεις από τα εξής:

🚨 αδυναμία συγκέντρωσης
🚨 δυσκολία στη μνήμη
🚨 αίσθημα συναισθηματικής αποστασιοποίησης
🚨 υπερβολικό ή όχι αρκετό ύπνο
🚨 συνεχές αίσθημα φόβου
🚨 αίσθημα αποτυχίας
🚨 αίσθημα απομόνωσης και
🚨 ακραία ευερεθιστότητα.

Εάν η καθημερινότητά σου περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, ίσως είναι η ώρα να αναγνωρίσεις πως δεν χρειάζεται να τα αντιμετωπίζεις μόνη. Και να πας να μιλήσεις, μπορείς και στη μαία σου και το γιατρό σου!

Μόνο με τη συζήτηση θα μπορέσεις να εντοπίσεις τους παράγοντες που ευθύνονται για την ψυχολογία σου. Διεκδίκησε την καλύτερη δυνατή ψυχική και σωματική υγεία για εσένα και το μωρό σου.

Και φρόντισε τον εαυτό σου, μαμά.