07 Ιουνίου, 2022
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Είμαι έγκυος και... ανακατεύομαι!

Είμαι έγκυος και... ανακατεύομαι!

Ειδικά κατά το α' τρίμηνο της κύησης, οι έγκυες παρουσιάζουν σε μεγάλο ποσοστό το λεγόμενο 'morning sickness'. Η όσφρηση οξύνεται και ενδέχεται κάποιες τροφές που μέχρι πρότινος δεν τις ενοχλούσαν ή ακόμα και τους άρεσαν, να τις δυσαρεστούν όταν τις μυρίζουν ή όταν τις καταναλώνουν.

Τα γαστρικά οξέα ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο προκειμένου να την αποτρέψουν από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής και αυτό οφείλεται στο ένστικτο που κληρονομήσαμε από τους προϊστορικούς προγόνους μας (!!!) για αποφυγή δηλητηρίασης! Με την άνοδο των οξέων όμως, η έγκυος παραπονείται για ... καούρες.

Λόγω των αλλαγών στη γεύση και την όσφρηση αλλά και λόγω της ραγδαίας αύξησης της β-χοριακής γοναδοτροπίνης και την προγεστερόνης στο α΄ τρίμηνο, υπάρχει συχνά το αίσθημα ναυτίας και τάσης για έμετο αλλά και παρουσία αυτών, συχνά μέσα στην ημέρα.

Η υπερέμεση της κύησης είναι μια σπάνια κατάσταση (0,5-2% των κυήσεων), η οποία χαρακτηρίζεται από επίμονη και σοβαρή ναυτία και εμέτους (περισσότεροι από 5 έμετοι/ημέρα) που οδηγούν σε αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, διατροφική ανεπάρκεια, απώλεια βάρους και κέτωση.

Αν η υπερέμεση της κύησης αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), και να προκαλέσει ηπατική και νεφρική βλάβη.

Για την υπερέμεση της κύησης έχει ενοχοποιηθεί και η ψυχική προδιάθεση.

Συχνά συνιστάται η χορήγηση βιταμινών, ειδικά βιταμίνης Β6, βιταμίνης C και βιταμίνης Β1.

Το τζίντζερ (πιπερόριζα) καταπολεμά τη ναυτία της κύησης. Συστήνεται κυρίως η μαγειρική χρήση καθώς η περιεκτικότητα σε κάψουλες μπορεί να ποικίλει και εάν βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση της κύησης (ειδικά αν η έγκυος έχει υψηλή αρτηριακή πίεση και βρίσκεται σε αντιυπερτασική φαρμακευτική αγωγή). Ακόμα, αν η έγκυος αντιμετωπίζει μια πιθανή θρομβοφιλία ή λαμβάνει αγωγή για σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να μιλήσει με το γιατρό της για την πιθανή αρνητική επίδραση του τζίντζερ στην κατάσταση της.

Σε φυσιολογικές κυήσεις, η συνιστώμενη δοσολογία είναι περίπου 1000mg/ ημέρα.


Ευγενία Μπελέγρη
Μαία - Σύμβουλος Προετοιμασίας Γονεϊκότητας