23 Μαρτίου, 2022
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Αυτογενης Χαλάρωση - Προετοιμασία για τον τοκετό με τη μέθοδο R.A.T.

Αυτογενης Χαλάρωση

Προετοιμασία για τον τοκετό με τη μέθοδο R.A.T.

Η μέθοδος περιλαμβάνει δύο θεραπευτικά στάδια.

Το πρώτο αφορά μια τεχνική χαλάρωσης που προέρχεται από την ύπνωση και ρεφλεξολογία. Υπάρχει μια σειρά από επτά ασκήσεις, καθεμία από τις οποίες συμπληρώνεται από μια άσκηση αναθεώρησης. Οι κεντρικές ασκήσεις προπόνησης συμπίπτουν με την βελτίωση της αναπνοής στον ύπνο, ακολουθούμενη από σωματική ανάπαυση σε εξωτερικά ερεθίσματα και σημασιολογικές έλεγχος των συσπάσεων της μήτρας.

Το δεύτερο βήμα περιλαμβάνει μια μορφή ανάλυσης σχεδιασμένη να εξετάσει τον μηχανισμό των συναισθημάτων σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από την απώλεια σύνδεσης μεταξύ του Εγώ, του σώματος και του περιβάλλοντος, όπως συμβαίνει κατά την ομαδική την αυτογενή χαλάρωση.

Γενικά η χαλάρωση είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά κατά τη διάρκεια του τοκετού. Για πολλές γυναίκες η χαλάρωση σαν πρακτική στον τοκετό, βοηθά σημαντικά στη διαδικασία χωρίς τη λήψη παυσιπόνων και στη γέννα χωρίς τραυματισμούς.

20 με 25 λεπτά χαλάρωσης ισοδυναμούν με πάνω από 3 ώρες ύπνου, όπου συνειδητοποιούμε, πως η αναπνοή ηρεμεί. Είναι σημαντικό, ως προπόνηση για τον τοκετό, η μέλλουσα μητέρα να αφιερώνει λίγο χρόνο για χαλάρωση σε καθημερινή βάση πριν από τον ύπνο ή όταν νιώθει ψυχολογικά πεσμένη. Πρέπει να προσπαθήσει να αναπνέει, από τη μύτη, ρυθμικά, κοιλιακά και με παρατεταμένη εκπνοή, πάντα όμως λίγο μεγαλύτερη σε διάρκεια από την εισπνοή.

Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης των αναπνοών, η μέλλουσα μητέρα μαθαίνει να οραματίζεται όμορφες εικόνες και να γίνεται μέρος τους. Ότι περιλαμβάνεται στις εικόνες αυτές, πρέπει να έχει θετικό ψυχολογικό πρόσημο.

Είναι απαραίτητο να αφεθεί για λίγο να φανταστεί -σαν όραμα, οτιδήποτε άλλο την κάνει να νιώθει ηρεμία και ασφάλεια, να αδειάσει το μυαλό της από αρνητικες σκέψεις και να επικεντρωθεί μόνο στις αναπνοές.

Ό,τι της περνά από το νου επηρεάζει αυτόματα και το σώμα. Αυτή είναι μια από τις βασικές αρχές της νοερής απεικόνισης. Στο μυαλό πρέπει η μέλλουσα μητέρα, να φαντάζεται τα πράγματα, όπως θέλει να είναι και όπως τα θέλει να συμβούν στην πραγματικότητα.

Η αυτογενής χαλάρωση θα σας συνδράμει τα μέγιστα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα πρέπει να γίνει αυτόματη αντίδραση της εγκυμονούσας μέχρι τη διαδικασία του τελευταίου σταδίου της -του τοκετού και κατά τη διάρκεια αυτού. Τότε αν η γυναίκα έχει χτίσει το κάστρο χαλάρωσής της, θα αφεθεί ο τοκετός να εξελιχθεί ομαλά κι εκείνη θα παραδοθεί στη μαγεία του.

Την ώρα του τοκετού, ας σκεφτεί λοιπόν ότι βρίσκεται σε ένα μυστικό κήπο -το δικό της προσωπικό κήπο. Η χαλάρωση θα την βοηθήσει να βρεθεί εκεί, στην ώρα του τοκετού και όλα θα τελειώσουν τόσο υπέροχα, όσο υπέροχες είναι και οι εμπειρίες που βιώνει!

Ευγενία Μπελεγρη
Μαία MSc
Antenatal Educator - Lactation Consultant