12 Οκτωβρίου, 2022
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | Ας μιλήσουμε για ΣΕΞ στην εγκυμοσύνη

Ας μιλήσουμε για ΣΕΞ στην εγκυμοσύνη

Κάποιες έγκυες ακούν τη λέξη σεξ και δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση! 😵‍💫

Άλλες παρουσιάζουν αυξημένες σεξουαλικές ορμές. 🥳

Και πρέπει να πούμε πως και οι δύο αυτές ομάδες φέρονται απόλυτα φυσιολογικά !

Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην θέλεις να έχεις καμία σχέση με το σεξ σε διάφορα στααδια της εγκυμοσύνης (ή και καθ' όλη τη διάρκεια των 9 μηνών).

Με την αύξηση των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης κατά το πρώτο τρίμηνο έρχονται όλες οι ναυτίες, οι εμετοί και η εξάντληση. Αυτο σίγουρα σε αποτρέπει από τη σεξουαλική επιθυμία. Εκτός αν ανήκεις στις κυοφορούσες α' τριμήνου που η αύξηση των ορμονών τους έσκασε... διεγερτικά!!🤤

🤰 Στην εγκυμοσύνη ας μην ξεχνάμε και το ότι όλες οι νευρικές απολήξεις σου είναι πιο ευαίσθητες και υπάρχει καλύτερη ροή αίματος στη λεκάνη. Η αυξημένη ευαισθησία μπορεί να σε κάνει πιο sexually cheerful ή να νιώθεις άβολα !

❣️ Μπορεί να μην θέλεις να σε αγγίζει ο σύντροφός σου ή μπορεί να βιώσεις του καλύτερους οργασμούς λόγω της αυξημένης αιμάτωσης !

❣️ Κατά το β' τρίμηνο, οι ενοχλήσεις της αρχόμενης κύησης υποχωρούν και οι φυσικές της προχωρημένης εγκυμοσύνης δεν έχουν ακόμη φτάσει! Το στάδιο αυτό λοιπόν μπορεί πραγματικά να είναι ο μήνας του μέλιτος της εγκυμοσύνης!

❣️ Και όσο για το γ' τρίμηνο;

Με τη μεγαλύτερη κοιλιά και τις συσπάσεις, θα έλεγε κανείς ότι το σεξ θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα είχες στο μυαλό σου.

Αν και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα τείνει να μειώνεται όσο περνούν οι εβδομάδες, έγκυες που αισθάνονται άνετα είναι σεξουαλικές υπερδραστήριες στο γ'τριμηνο και αυτό είναι πολύ θετικό για την προετοιμασία του σώματος για τον τοκετό!

️Το ήξερες ; Πράγματι, το σεξ μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για τη γέννηση, να ζεστάνει -θα λεγαμε- τη μηχανή! Η επιστημονική εξήγηση:

Οι προσταγλανδίνες στο σπέρμα βοηθούν στην ωρίμανση του τραχήλου της μήτρας, μαλακώνοντας τον για να κοντύνει και να διασταλεί.

Η διέγερση των θηλών και ο οργασμός απελευθερώνουν την ορμόνη ωκυτοκίνη που προκαλεί τη δραστηριότητα της μήτρας !

☺ ️Δεν χρειάζεται να ανησυχείς όμως - η μηχανή μόνο θα ζεσταθεί και δεν θα πάρει μπροστά αν το σώμα σου δεν είναι ήδη έτοιμο για τοκετό.

Πού πηγαίνει το σπέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η διέλευση του σπέρματος εμποδίζεται λόγω της τραχηλικής βλέννας που έχει σχηματιστεί και κλείνει το πέρασμα προς τη μήτρα προστατευτικά για λοιμώξεις !

✔ Το σεξ είναι υγεία!
✔ Μειώνει το στρες
✔ Η απελευθέρωση της οξυτοκίνης (η ορμόνη της "αγάπης") θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσετε το άγχος και θα κοιμηθείς καλύτερα
✔ Μειωνει την υψηλή αρτηριακή πίεση
✔ Συμβαλει στην ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους
✔ Ενισχυει το ανοσοποιητικό (ναι! Η απελευθέρωση οκυτωκίνης έχει συσχετισθεί με την τόνωση του ανοσοποιητικού!)

Ασφάλεια!

Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πράγματι ασφαλής - εφόσον δεν στο έχει αποκλείσει ο γιατρός και η μαία σου λόγω συγκεκριμένων καταστάσεων!

Κάποιοι από τους λόγους που θα πρέπει να αποφύγεις το σεξ στην κύηση:

- κολπικη αιμορραγία
- ρηξη αμνιακού σάκου
- ανεπάρκεια τραχήλου μήτρας
- προωρη μυομητρικη δραστηριότητα
- διδυμη ή πολυδιμη κύηση
- ιστορικο πρόωρου τοκετού

Μια σημείωση: Μπορεί να ανησυχείς για κράμπες μετά το σεξ, ειδικά μετά από έναν οργασμό. Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά στο γ' τρίμηνο. Και πάλι, οτιδήποτε, από τη διέγερση της θηλής μέχρι τον οργασμό και τις οπροσταγλανδίνες στο σπέρμα του συντρόφου, μπορεί να είναι η αιτία.

Η δυσφορία θα πρέπει να υποχωρήσει με την ξεκούραση. Εάν όχι, επικοινωνήστε με το γιατρό σου!

Το έμβρυο!;

Το σεξ δεν θέτει το έμβρυο σε κίνδυνο, καθώς προστατεύονται στη μήτρα από το αμνιακό υγρό. Ωστόσο, το μωρό μπορεί να είναι σε θέση να αισθανθεί κινησεις ενώ κάνεις σεξ αλλά δεν το ακουμπάει τίποτα ....όπως πολλοί φοβούνται! Αντιθέτως, θα ωφεληθεί από τις ορμόνες που παράγονται από την ευχαρίστηση που παίρνεις !

Και ενώ το θέμα αντισύλληψη δεν αποτελεί ανησυχία αυτή τη στιγμή (προφανώς!), θα πρέπει να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς προφυλακτικό για να αποτρέψετε τη μετάδοση των ΣΜΝ εάν δεν είσαι σε μονογαμική σχέση ή εάν επιλέξετε να κάνεις σεξ με έναν νέο σύντροφο.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μιλησε συχνά με τον σύντροφό σου για το πώς αισθάνεσαι όσον αφορά τη σεξουαλική σας ζωή. Θέλεις περισσότερα; Επικοινωνησε το. Χρειάζεται να κάνετε πίσω; Πες το.

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος! Το κλειδί είναι να διατηρήσεις ανοιχτή τη γραμμή επικοινωνίας σας ώστε να βρείτε κάτι που σας βολεύει.

ΑΠΟΔΟΧΗ!

Είτε λοιπόν αισθάνεσαι σαν θεά του σεξ είτε καθόλου, νιώσε οκ και άσε τα πράγματα να κυλήσουν. Μην κρίνεις τον εαυτό σου!

Η εγκυμοσύνη είναι μόνο μια περίοδος της ερωτικής σου ζωής. Το πώς αισθάνεσαι εξελίσσεται διαρκώς και θα συνεχίσει να εξελίσσεται για το υπόλοιπο της ζωής σου, καθώς διάφορες συνθήκες και καταστάσεις θα έρχονται και θα φεύγουν.