08 Σεπτεμβρίου, 2022
Εγκυμοσύνη & Μητρότητα | 6 τρόποι να σαμποτάρεις τον εαυτό σου στη λοχεία + ένας οδηγός για να τους αποφύγεις!

6 τρόποι να σαμποτάρεις τον εαυτό σου στη λοχεία + ένας οδηγός για να τους αποφύγεις!

Όταν κρατάς στην αγκαλιά σου το νεογέννητο στο μαιευτήριο, ο εγκέφαλός σου βρίσκεται σε απόλυτη ερωτική υπερδιέγερση. Αυτό το υπέροχο δέρμα! Αυτά τα γεμάτα υποσχέσεις μάτια! Και δεν είναι απίθανο να είσαι τόσο απορροφημένη με αυτό το λαχταριστό πλάσμα που δεν σε ενοχλεί καν η δυσφορία που μπορεί να φέρει ο τοκετός που ολοκληρώθηκε.

Η γέννηση ενός μωρού είναι μια μεγάλη συναισθηματική και σωματική μετάβαση.

Και η κατανόηση της διαδικασίας ανάρρωσης μετά τον τοκετό μπορεί να σε βοηθήσει να αισθάνεσαι λιγότερο αγχωμένη για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου και να μπορέσεις να επικεντρωθείς καλύτερα στο μωρό σου.

Πολλές γυναίκες έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορούν (και πρέπει) να επιστρέψουν στο 'φυσιολογικό'. Όταν έχεις όμως να αντιμετωπίσεις ταυτόχρονα ένα πεινασμένο ή ιδιότροπο νεογέννητο και ίσως τραυματισμούς από τη γέννηση, πρέπει να προσαρμόσεις το χρονοδιάγραμμα της ανάρρωσής σου και να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου.

'Σεβαστείτε το γεγονός ότι περνάτε μια τεράστια αλλαγή ζωής και μια τεράστια αποκατάσταση', λέει η Batya Grundland, οικογενειακή γιατρός που επικεντρώνεται στη μαιευτική και περιγεννητική φροντίδα στο Women's College Hospital στο Τορόντο. Αν θέλεις λοιπόν να σταθείς δυνατή στην νέα αυτή κατάσταση της μητρότητας και να αισθάνεσαι καλύτερα, πιο γρήγορα, ιδού μερικά πράγματα που πρέπει να πάση θυσία να αποφύγεις!

1. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΛΑ... Ε, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!

Από το να κλείσεις φωτογράφιση για το νεογέννητο μέχρι να υποδεχτείς όσους θέλουν να γνωρίσουν το μωρό (και να καθαρίσεις όλο το σπίτι πριν φτάσουν), να σου πούμε ευγενικά ότι το παρακάνεις αυτές τις πρώτες εβδομάδες; Ακόμη και αν είχες έναν σχετικά εύκολο τοκετό, έχεις περάσει από μεγάλη σωματική εμπειρία - οι ειδικοί λένε ότι για αυτές τις πρώτες εβδομάδες, η ξεκούραση είναι το κλειδί.

Τουλάχιστον για τις πρώτες 24 έως 72 ώρες μετά τον τοκετό, πέρασε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι, δέρμα με δέρμα με το μωρό, ειδικά αν προσπαθείς να εδραιώσεις το θηλασμό. Πολλές μαίες συνιστούν μια ολόκληρη εβδομάδα ανάπαυσης στο κρεβάτι, αλλά κατανοούμε ότι μια εβδομάδα δεν είναι πάντα εφικτή για τις περισσότερες γυναίκες (ειδικά αν έχεις κι άλλα παιδιά). Προσπάθησε τουλάχιστον για λίγες ημέρες. Το να μένεις σε οριζόντια θέση, να μην περπατάς πολύ (λίγο αρκεί καθημερίνα αλλά όχι μόνιμη ορθοστασία και δουλειές) και να μην ασκείς πίεση στο πυελικό έδαφος θα βοηθήσει στην επούλωση.

Θέσε όρια στον εαυτό σου και στους άλλους. Αν ένα ακατάστατο σπίτι σε τρελαίνει, ζήτα από κάποιον άλλο (όπως ο σύντροφός ή η πεθερά σου!) να βοηθήσει. Ή βάλε ένα χρονόμετρο και καθάρισε για 10 λεπτά, αλλά όχι περισσότερο. Όταν έρχονται οικογένεια και φίλοι για επίσκεψη, δώσε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για το πότε μπορούν να έρθουν και ζήτησε να φέρουν το δικό τους φαγητό και αναψυκτικά ή οτιδήποτε που μπορεί να χρειαστούν. (Συμβουλή για τους επισκέπτες: μια κρέμα θηλών, ένα πακέτο σερβιέτες, μωρομάντηλα, ένας φανταχτερος καφές ή σνακ για μια πεινασμένη θηλάζουσα μαμά μπορεί να είναι πολύ πιο χρήσιμα για αυτή και τον σύντροφό της από το να υπερφορτώνετε με χαριτωμένα ρούχα και κουβέρτες για το μωρό).

Οι επισκέπτες συχνά θέλουν να κρατήσουν και το μωρό. Ενώ είναι ωραίο να ελευθερώνεις τα χέρια σου για λίγο, καλό είναι να είναι συγκεκριμένα τα άτομα που θα το κρατάνε εκτος από εσένα. Αυτές τις πρώτες ημέρες το μωρό μαθαίνει τις μυρωδιές σου και του μπαμπά του και δίνει συνθήματα πείνας. Μπορεί να χρειαστούν τρεις έως πέντε ημέρες (ή και περισσότερες) για να κατέβει το ώριμο γάλα, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι από τους πρώτους καλοθελητές μπορεί να έρθουν ενώ εσείς προσπαθείτε ακόμα να μπείτε σε έναν καλό ρυθμό σίτισης του νεογνού. Επομένως, περιόρισε το νεογνό στα χέρια τα δικά σου και του πατέρα του.(Συγγνώμη, γιαγιά!).

ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ, φρόντισε να ζητάς από όλους να πλένουν τα χέρια τους. Τα νεογέννητα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στα μικρόβια, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμη υπό διαμόρφωση.

2. ΑΓΝΟΕΙΣ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

Εντόπισε τις κόκκινες σημαίες νωρίς. Αν ο πόνος μετά τον τοκετό δεν ελέγχεται πλέον με φάρμακα, αν αρχίσεις να βλέπεις εκκρίσεις από τα ράμματα ή αν έχεις έντονη αιμορραγία που επιμένει ή χειροτερεύει, κάλεσε το συντομότερο δυνατό το γιατρό σου.

Πέρα από τα σωματικά συμπτώματα, είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείς τη διάθεσή σου. Αν δεν μπορείς να νιώσεις την αίσθηση της σύνδεσης με το μωρό ή αν δεν μπορείς να κοιμηθείς τη νύχτα -όχι εξαιτίας του νεογέννητου, αλλά επειδή οι ανησυχίες σου σε κρατούν ξύπνια- πρέπει να αναζητήσεις έγκαιρα βοήθεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχεις αυτοκτονικές σκέψεις ή σκέφτεσαι περίεργα σε σχέση με το μωρό.

3. ΞΕΧΝΑΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑ

Ίσως διάβασες τον όρο 'αυτοφροντίδα' και γούρλωσες τα μάτια. Ποιος έχει χρόνο για αυτοφροντίδα σε αυτή τη φάση; Προσπάθησε όμως να αφιερώνεις τουλάχιστον μισή ώρα για τον εαυτό σου κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι μόνο για να κάνεις ένα ντους ή να πας μόνη σου στην τουαλέτα. Ζήτησε από τον σύντροφό σου ή ένα μέλος της οικογένειάς σου να έρθει και να πάρει το μωρό για αυτό το μισάωρο, ώστε να μην στέκεσαι στο ντους, χωρίς να μπορείς να χαλαρώσεις, με το αυτί στημένο στο δίπλα δωμάτιο, μην τυχόν κλάψει το μικρό σου.

Αν αισθάνεσαι καλά, βγες έξω για λίγο καθαρό αέρα ή μια επίσκεψη σε καφετέρια ή απλά βρες ένα ήσυχο μέρος για να διαβάσεις μόνη σου ένα βιβλίο.

Δεν είναι εγωιστικό - είναι αυτοφροντίδα που μπορεί να σώσει την ψυχική σου υγεία και να επιταχύνει και τη σωματική σου ανάρρωση!

4. ΣΙΤΙΖΕΣΑΙ ΛΑΘΟΣ

Αν και μπορεί να μπαίνεις στον πειρασμό να αρπάξεις ό,τι υδατάνθρακες μπορείς να φας με το ένα χέρι, προσπάθησε όσο μπορείς να έχεις υγιεινά τρόφιμα στο σπίτι. (Τα αμύγδαλα, τα μήλα και οι μπάρες πρωτεΐνης είναι εύκολα σνακ για ένα χέρι. Οι πρώτες έξι εβδομάδες αφορούν την ανάρρωση - δεν είναι για να χάσεις βάρος! Η καλή διατροφή θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς τα επίπεδα ενέργειας και να μετριάσεις τυχόν δυσκοιλιότητα.

Όλες οι γυναίκες έχουν λίγη δυσκοιλιότητα μετά τον τοκετό. Μετά τη γέννα (και αν έχεις υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, όπως καισαρική τομή), η πέψη επιβραδύνεται και η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει επώδυνες κενώσεις ή να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τις αιμορροΐδες. Κατανάλωσε πολλά ινώδη λαχανικά, εξέτασε το ενδεχόμενο να πάρεις κάποιο συμπληρώματα λιναρόσπορου (το Premium Omegas 3:6:9 1000mg της SuperHealth με έλαιο λιναρόσπορου είναι εκπληκτικό! Βρες το εδώ με έκπτωση! ) και πίνε πολύ νερό. Αν θηλάζεις, προσπάθησε να τρώς τροφές με πλήρη λιπαρά, όπως ψάρια, γιαούρτι και αβοκάντο, για να χορτάσεις την πείνα σου.

Όταν είσαι κουρασμένη, η πρώτη σου σκέψη μπορεί να είναι να πιεις ένα φλιτζάνι καφέ, αλλά δεν συνίσταται να πίνεις περισσότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα. Ο καφές σε αφυδατώνει και μικρές ποσότητες του καταλήγουν στο μητρικό γάλα, γεγονός που μπορεί τελικά να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη στέρηση ύπνου -φαντάσου γιατι! Αντ' αυτού, ενυδατώσου καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας με άφθονο νερό ή μπορείς να δοκιμάσεις ένα τσάι γαλουχίας ή και νερό καρύδας για επιπλέον ηλεκτρολύτες!

5. ΑΣΚΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ (ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ ΕΙΔΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ!)

Μέχρι τον έλεγχο των 6 εβδομάδων από το γιατρό σου και τη μαία σου μετά τον τοκετό, δεν πρέπει να κάνεις καμία σοβαρή άσκηση, λέει η Amy Gildner, ορθοπεδική φυσιοθεραπεύτρια και πιστοποιημένη φυσιοθεραπεύτρια πυελικού εδάφους στο West End Mamas στο Τορόντο. 'Είναι σίγουρα μια περίοδος ξεκούρασης και αποκατάστασης', λέει.

Μόλις ο γιατρός και η μαία σου δώσουν το πράσινο φως, μην τρέξεις να ενταχθείς αμέσως σε ένα σκληροπυρηνικό baby bootcamp. Όταν έχεις ένα μωρό έξι εβδομάδων, πιθανότατα δεν είσαι έτοιμη ή ικανή να κάνεις καθίσματα και σανίδες όπως η μαμά ενός παιδιού έξι μηνών. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι γυναίκες είναι να επιστρέφουν σε ασκήσιολόγιο που είναι πολύ απαιτητικό, λέει η Gildner. Ακόμα και αν ήσουν σε εξαιρετική φόρμα πριν (ή ακόμα και κατά τη διάρκεια) της εγκυμοσύνης, πρέπει να αναγνωρίσεις ότι δεν θα νιώθεις το ίδιο μετά. Προσάρμοσε τους στόχους της άσκησής σου σαν να επιστρέφεις από έναν τραυματισμό και ξεκίνησε την άσκηση σιγά-σιγά. Και να θυμάσαι ότι η συχνά επαναλαμβανόμενη φιλοσοφία της προπόνησης 'no pain, no gain' δεν ισχύει για την περίοδο της ανάρρωσης μετά τον τοκετό.

6. ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΙΣ ΤΗΝ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΥΕΛΟΥ

Στις έξι εβδομάδες, οι περισσότερες γυναίκες, είτε είχαν κολπικό τοκετό είτε καισαρική τομή, θα ωφεληθούν από την αξιολόγηση ενός φυσιοθεραπευτή πυελικού εδάφους. Ενώ η φυσιοθεραπεία πυελικού εδάφους είναι ένα πρόσθετο κόστος, 'αξίζει τον κόπο'. Ο φυσιοθεραπευτής θα αξιολογήσει τους μύες του κορμού και της πλάτης, θα ελέγξει την επούλωση τυχόν ουλώδους ιστού και θα εξετάσει το πυελικό έδαφος, που συγκρατεί τα πυελικά όργανα. Οι φυσικοθεραπευτές πυέλου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επούλωση της διάστασης ορθών κοιλιακών μυών, που προκαλείται από την ενδοκοιλιακή πίεση.

Όπως βλέπεις, φίλη μου, το τέταρτο τρίμηνο (ναι, έτσι λέγεται!) απαιτεί πολλά από το σώμα σου: σκύβεις διαρκώς για να πάρεις το νεογέννητο αγκαλιά, θηλάζεις σε άβολες θέσεις και είσαι μόνιμα αγκαλιά με το μικρό σου. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ανάκαμψη. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Σάλφορντ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με επικεφαλής τη δρα Τζούλι Ρέι, διαπίστωσε ότι η μέση γυναίκα χρειάζεται περίπου ένα χρόνο για να νιώσει ξανά φυσιολογική - τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά - μετά τον τοκετό. Και, με μια πιο προσεκτική εξέταση, οι κοιλιακοί μύες μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια για να επανέλθουν σε έναν ισχυρό, υγιή τόνο.

Σβήσε την προθεσμία των 6 εβδομάδων από το ημερολόγιο και, αντ' αυτού, άσε το σώμα και τον ψυχισμό σου να είναι οι οδηγοί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γυναίκες είναι έτοιμες να επιστρέψουν αμέσως στη συνηθισμένη ζωή - εργασία, σεξ, ταξίδια - αλλά το σώμα τους εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πόνο, ουλώδη ιστό ή αλλαγές που το δυσκολεύουν.

Σε άλλες, το σώμα - συμπεριλαμβανομένου του κόλπου, της κλειτορίδας και του περινέου - μπορεί να αισθάνεται αρκετά καλά μετά από έξι εβδομάδες. Ωστόσο, η εξάντληση, το άγχος και οι απαιτήσεις ενός νέου μωρού μπορεί να σε καταστήσουν 'ανέτοιμη', προκαλώντας ενοχές, άγχος και στρες που επιβαρύνουν εσένα και τη σχέση σου.

Να θυμάσαι να χαλαρώνεις. Δεν χρειάζεται να είσαι superwoman! Φρόντισε τον εαυτό σου (τόσο σωματικά όσο και ψυχικά) όσο φροντίζεις και το νεογέννητο. Θυμήσου να θρέφεις καλά το σώμα σου -όχι μόνο το σώμα του μωρού σου. Όλη σου η προσπάθεια θα αποδώσει μακροπρόθεσμα, κάνοντάς σε πιο ευτυχισμένη καθώς θα είσαι σε θέση να απολαύσεις πλήρως τη μητρότητα!

Βρες εδώ ένα ρεαλιστικό οδηγό για το χρονοδιάγραμμα ανάρρωσής σου μετά τη γέννα!