Ο θηλασμός είναι καταπληκτικός, ναι!
Για τη σίτιση με μπιμπερό τι σκέφτεστε;
Σε μια κοινωνία που είναι υπέρμαχη του μητρικού θηλασμού, μπορεί να είναι εύκολο να βγάλουμε συμπεράσματα ή να κρίνουμε όταν βλέπουμε κάποιον να προσφέρει στο μωρό του μπιμπερό, είτε πρόκειται για κάποιον ξένο είτε για κάποιον γνωστό μας. Αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ένας γονιός μπορεί να επιλέξει να ταΐσει με μπιμπερό, είναι σημαντικό που υπάρχει αυτή η λύση.
(Πάντα να θυμάστε ότι μπορεί να είναι αντλημένο το γάλα στο μπουκάλι!)
Να θυμάστε ότι, όπως συμβαίνει σε όλο το φάσμα της γονεϊκότητας, ο καθένας έρχεται σε αυτό το ταξίδι με μια διαφορετική ιστορία -μια ιστορία η οποία μας είναι άγνωστη. Αγαπώντας πάντα το μητρικό θηλασμό και την αξία του αλλά προκειμένου να βοηθήσουμε να μειωθούν οι επικριτικές συμπεριφορές που οδηγούν μόνο σε άσχημα συναισθήματα μια μητέρα που δίνει μπιμπερό, ας εξετάσουμε 17 από τους λόγους για τους οποίους κάποιες μητέρες να μην θηλάζουν:
1. Λαμβάνουν φάρμακο μη συμβατό με το θηλασμό.
Τα φάρμακα μπορεί να περάσουν στο μητρικό γάλα και επομένως στο μωρό. Ενώ τα περισσότερα φάρμακα είναι ασφαλή για το θηλασμό, ορισμένα δεν είναι-για παράδειγμα, ορισμένες χημειοθεραπείες και ορισμένα ψυχιατρικά σκευάσματα. Επιπλέον, ορισμένα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα μπορεί να μην αισθάνονται άνετα να συνεχίσουν να θηλάζουν, ακόμη και αν αυτό θεωρείται ασφαλές.
2. Μια στρεσογόνος κατάσταση που επηρέασε την παραγωγή γάλακτος.
Πολύ συχνά οι άνθρωποι σταματούν το θηλασμό λόγω χαμηλής παραγωγής γάλακτος - είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτό μπορεί να προκληθεί από οποιονδήποτε αριθμό παραγόντων, πολλοί από τους οποίους είναι εκτός του ελέγχου τους: αποχωρισμός από το μωρό για παρατεταμένες περιόδους, επείγοντα ιατρικά περιστατικά, μη υποστηρικτικοί ιατρικοί επαγγελματίες ή μέλη της οικογένειας και πολλά άλλα.
3. Η κατάσταση της εργασίας τους δεν τους επιτρέπει κανουν επαρκείς αντλήσεις.
Όταν μια μητέρα επιστρέφει στη δουλειά της μετά την απόκτηση ενός μωρού, θα πρέπει να αντλεί γάλα με συγκεκριμένη συχνότητα για να διατηρήσει την παραγωγή της και να καλύψει τις ανάγκες του νεογνού - αυτό μπορεί να συμβαίνει ακόμη και κάθε 2 με 3 ώρες. Η ανάγκη αυτή δεν καθίσταται πάντα δυνατή, είτε λόγω της φύσης του επαγγέλματος είτε λόγω της δυσμενού πολιτικής του εργοδότη. Ακόμα και οι μαίες, σκεφτείτε, όταν επιστρέφουν στη δουλειά μετά την άδεια μητρότητας, εύκολα θα παραλείψουν κάποια άντληση ή θα καθυστερήσουν -την ώρα του τοκετού πρέπει να βρίσκονται εκεί! Η παραγωγή γάλακτος επηρεάζεται.
4. Έγιναν γονείς μέσω υιοθεσίας ή παρένθετης μητρότητας.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς εντάχθηκε ένα μωράκι στην οικογένεια του. Αν κάποια γυναίκα υιοθετήσει ένα μωρό ή γίνει γονέας μέσω παρένθετης μητρότητας, μπορεί να είναι σε θέση να προκαλέσει γαλουχία αν το θέλει - αλλά είναι αρκετά δύσκολο και δεν είναι δυνατό για όλους.
5. Έχουν κάποιο ανατομικό πρόβλημα στο στήθος που τις εμποδίζει να θηλάσουν.
Οι ανεστραμμένες θηλές και η υποπλασία του μαστού είναι μερικά παραδείγματα δομικών προβλημάτων που μπορεί να δυσχεράνουν τον θηλασμό.
6. Έχουν κάποια ιατρική πάθηση που θεωρείται αντένδειξη για το θηλασμό.
Άτομα με τις ακόλουθες ιατρικές παθήσεις συνήθως δεν συνιστάται να παρέχουν ανθρώπινο γάλα στα νεογνά τους:
• Λοίμωξη από τον ιό HIV
• Τ-κυτταρικός λεμφοτροπικός ιός τύπου Ι ή τύπου ΙΙ
• Υποψία ή επιβεβαιωμένη παρουσία του ιού Έμπολα
• Επιπλέον, σε κάποιον με ενεργή βλάβη έρπητα στο στήθος του μπορεί να συνιστάται να μην θηλάσει.
7. Έχουν μια κατάσταση που ονομάζεται D-MER.
Tο D-MER (dysphoric milk ejection reflex), ή αλλιώς δυσφορία έκλυσης γάλακτος, χαρακτηρίζεται από την απότομη εμφάνιση αρνητικών συναισθημάτων άνευ προφανούς αιτιολογία, λίγο πριν από την έξοδο του γάλακτος και συνεχίζεται για όχι περισσότερο από λίγα λεπτά.
Τα συναισθήματα αυτά περιγράφονται διαφορετικά από γυναίκα σε γυναίκα αλλά έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό το αίσθημα κενού ή μία συναισθηματική αναστάτωση.Ένα εύρος συναισθημάτων αναφέρεται-από άγχος και νευρικότητα μέχρι οργή ,θλίψη, απελπισία, φόβος, ταραχή, οδύνη και θυμός.
Με άλλα λόγια, τα άτομα με D-MER περνάνε δύσκολα κάθε φορά που θηλάζουν. Μπορεί η κατάσταση αυτή να είναι προσωρινή, αλλά για μερικές μητέρες είναι αρκετή για να κάνει τη συνέχιση του θηλασμού δυσκολη.
8. Ο γιατρός έκανε σύσταση για φόρμουλα γάλακτος (ξένο).
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας γιατρός μπορεί να συστήσει φόρμουλα - ίκτερος, χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, ανάγκες ανάπτυξης κ.λπ. Τώρα, μερικοί από αυτούς τους λόγους είναι αμφιλεγόμενοι (οπότε αν σας συμβεί και διαφωνείτε, μη διστάσετε πάντα να πάρετε μια δεύτερη γνώμη). Τούτου λεχθέντος, είναι πάντα πιθανό αυτή να ήταν η καλύτερη σύσταση για το μωρό. Και αν δεν ήταν, είναι επίσης πιθανό ο γονέας να μην γνώριζε ότι μπορούσε να πάρει μια δεύτερη γνώμη ή δεν είχε πρόσβαση σε μια τέτοια.
9. Έχουν βιώσει κάποια τραυματική εμπειρία και ο θηλασμός τους προκαλεί ψυχολογική αναστάτωση.
Για ορισμένες γυναίκες, η διέγερση του στήθους μπορεί να είναι ανυπόφορη λόγω κάποιου τραυματικού βιώματος. Και τότε, μπορεί η επιλογή να μην θηλάσουν ή να μην αντλήσουν μητρικό γάλα μα είναι η καλύτερη για την ψυχική τους υγεία. Ακόμα, υπάρχουν γυναίκες που μπορεί να δυσκολευτούν περισσότερο από άλλες στην εδραίωση της γαλουχίας και το θηλασμό του νεογνού τους. Έτσι, μπορεί να επιβαρυνθούν περισσότερο ψυχολογικά. Σίγουρα γνωρίζετε πολλές μανούλες για τις οποίες ο θηλασμός ήταν αγχωτικός. Πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι η αδυναμία τους στο να συνηθίσουν το θηλασμό και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες του μπορεί να τις οδηγήσει στην επιλόχειο κατάθλιψη. Η επιλογή της διακοπής του θηλασμού μπορεί επομένως να είναι η καλύτερη απόφαση για κάποια που γνωρίζει ότι θα βοηθήσει την ψυχική του υγεία και η οποία αδυνατεί να λάβει σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη από επαγγελματία υγείας.
10. Έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή.
Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή δεν μπορούν να θηλάσουν- και αν έχουν υποβληθεί σε μονή μαστεκτομή μπορούν να θηλάσουν μόνο από τη μία πλευρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συμπληρωματική σίτιση με μπιμπερό ώστε να αισθάνεται η μητέρα ασφάλεια.
11. Το μωρό έχει μια πάθηση που επιβάλλει το μπιμπερό αντί για το στήθος.
Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που μπορεί να καταστήσουν δύσκολο (ή αδύνατο) για ένα μωρό να θηλάσει, όπως προβλήματα από γλωσσικό ή χειλικό χαλινό, σχιστίες χείλους ή ουπερωας, προωρότητα (τα πρόωρα μωρά συχνά δεν έχουν ακόμη τη δύναμη να προσκολληθούν στο στήθος). Και πάλι, είναι επίσης πιθανό το μωρό να έχει χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, ίκτερο, αργή αύξηση βάρους ή άλλη κατάσταση και η ιατρική ομάδα του να συνέστησε την προσθήκη ή τη μετάβαση σε ξένο γάλα.
12. Έχουν πολιτισμικές πεποιθήσεις που δίνουν έμφαση στη σίτιση με μπιμπερό αντί για το θηλασμό.
Η κουλτούρα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για πολλές πτυχές της γονεϊκότητας, συμπεριλαμβανομένης της σίτισης. Ορισμένες κουλτούρες δίνουν προτεραιότητα στο θηλασμό, ενώ άλλες όχι.
13. Δεν αισθάνονται άνετα να θηλάζουν μπροστά σε άλλους ανθρώπους.
Πολλές μητέρες που θηλάζουν στην ιδιωτικότητα του σπιτιού, δεν αισθάνονται άνετα να το κάνουν μπροστά σε άλλους ανθρώπους όταν η ώρα του γεύματος του μωρού τις βρίσκει έξω. Έτσι, όταν βλέπουμε κάποιον να δίνει στο μωρό του μπιμπερό, δεν είναι φρόνιμο να υποθέσουμε ότι το μωρό τρέφεται αποκλειστικά με μπιμπερό.
14. Πρέπει να μετρούν προσεκτικά την πρόσληψη γάλακτος του μωρού.
Ένα από τα δύσκολα πράγματα σχετικά με το θηλασμό είναι ότι δεν μπορείτε να μετρήσετε ακριβώς πόσο γάλα πηγαίνει στο μωρό. Σε ένα υγιές νεογνό αυτό δεν πειράζει και μπορούμε να εμπιστευτούμε άλλα σημάδια για να ξέρουμε πως έχει χορτάσει. Υπάρχουν όμως καταστάσεις κατά τις οποίες πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο τρώει το μωρό - αυτό είναι πολύ πιο εφικτό με τα μπιμπερό (με φόρμουλα ή αντλημένο γάλα).
15. Δεν έχουν πρόσβαση σε επαγγελματίες γαλουχίας για να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα.
Πολλές από τις προκλήσεις του θηλασμού και της άντλησης που προκύπτουν μπορούν να επιλυθούν με τη βοήθεια ενός συμβούλου γαλουχίας- αλλά τι συμβαίνει αν κάποιος δεν έχει πρόσβαση σε αυτή τη βοήθεια; Οι λόγοι μπορεί να είναι οικονομικοί, γεωγραφικοί ή ακόμη και λόγω καιρικών συνθηκών - κάποτε συνεργάστηκα με κάποια που γέννησε ακριβώς πριν από μια τεράστια χιονοθύελλα και η περιοχή που έμενε έκανε μια εβδομάδα να γίνει και πάλι προσβάσιμη. Οι τηλεφωνικές οδηγίες μπορούν να είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν το ραντεβού κατ' ιδίαν κατά το οποίο όλα γίνονται πιο κατανοητά.
16. Δεν θέλουν να το κάνουν.
Τελευταίο αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό - μερικοί μανούλες απλά δεν θέλουν να θηλάσουν. Και αυτό δεν πειράζει. Ας σταματήσουμε να κάνουμε τους γονείς να αισθάνονται άσχημα επειδή επέλεξαν μια λύση που τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα- ειδικά όταν δεν γνωρίζουμε όλη την ιστορία. Ας μην δαιμονοποιούμε άλλο τη φόρμουλα, ας προάγουμε το θηλασμό αλλά και την θετική επιβράβευση κάθε μητέρας και ας εξαλείψουμε το αίσθημα ενοχής που δημιουργεί η κριτική.
'Breast is best' αλλά κάθε γυναίκα είναι αξιοθάυμαστη και αξιέπαινη στο ταξίδι της μητρότητας.